Както вече споменахме, при първата процедура (а и всяка последваща), лазерът таргетира космите в активна фаза на растеж и съответно техните фоликули. Силно концентрираното лъчение ги унищожава и след определен период от време се появяват нови косъмчета, които по време на първата манипулация не са били в активна фаза. Това са тези, при които от фоликула все още не се е образувал нов косъм. Веднага щом е готова следващата „армия“ от косми идва време за нова лазерна процедура.

Честота на манипулациите

Лазерна епилация се прави по правило средно на 6-8 седмици заради цикъла на растеж на косъма. Средно около 20% от наличното окосмяване в дадена зона изчезва след една процедура. Това означава, че с всяка следваща сесия ще виждате все по-голямо подобрение. Някои косъмчета ще излизат от фоликула веднага, други ще продължат да растат и ще паднат няколко седмици по-късно. Затова не очаквайте определен процент да изчезнат моментално след излизането от клиниката. При лазерна епилация се наблюдават постепенни резултати.

За да се постигне оптимален ефект е добре да се спазва предварително уточненият график и ако се налага да отложите запланувана сесия (почивка, натрупан тен през последните 2 седмици, или активно излагане на слънце), просто не отскубвайте или депилирайте космите. Могат да минат месеци наред, в които да не правите процедури, а след това да продължите с тях без никакъв проблем, резултатите ще се запазят изцяло.

Vsichko za lazernata eplaciya

Трайност на ефекта

Колко процедури лазерна епилация са необходими? За да се повлияе върху всички космени фоликули при нормален хормонален фон, обикновено са нужни между 6 и 8 посещения. Броят процедури лазерна епилация зависи от индивидуалните особености, типа на кожата и вида на окосмяването.

Реалистично е около 70-80 процента от окосмяването да бъде напълно унищожено след основния курс процедури. Останалата част ще станат по-тънки и светли. Има начини да поддържате кожата си гладка целогодишно, без отново да прибягвате към скубане или бръснене на малкото останали косъмчета. След основния курс от 6-8 сесии можете да правите по една поддържаща процедура годишно. По този начин ще държите под контрол малкото останала космена покривка и новите фоликули, които тялото ще се опита да произведе.

Преди и след процедурите

Подготовката преди лазерна епилация включва поне 2 седмици преди процедурата да не се отскубват космите (с пинсета, кола маска или епилатор) или да се депилират с крем. Това помага и е важно за обработването и елиминирането на космения фоликул.

В деня на процедурата, или ден преди нея, зоната трябва да бъде избръсната или обработена с тример. Бръсненето е нужно, за да не се разсее лазерната енергия по ствола на косъма, който излиза над кожата, а енергията да бъде насочена директно към фоликула. Деликатен е въпрсът с подготовката на зоните на лицето. Най-добре е за конкретната зона да се консултирате със специалиста преди процедурата.

Непосредствено преди и след манипулация, избягвайте излагането на слънце на третираната зона поне 10 дни. Нанасяйте фотозащита с максимален фактор върху обработените места, за да елиминирате риска от пигментации.

Ако сте били на почивка и вече сте се сдобили с тен, изчакайте минимум 2 седмици преди да се подложите на лазерна епилация.