Бенките, както и луничките, са отличителни знаци, които правят всеки уникален по своему. Големи или малки, по-светли или по-тъмни, бенките по лицето и врата се забелязват почти веднага. При хора, които приемат всяко пигментно петно на лицето за свой недостатък, бенките по лицето и врата могат да породят психологически притеснения.

Ако човек се притеснява от облика си и факта, че дадена бенка му пречи да изглежда по начина, по който иска, то може да помисли за нейното премахване. За тази цел трябва да се консултира със специалист, за да е наясно дали една бенка по тялото е опасна и дали премахването ѝ е подходящо решение.

Понякога бенките могат да са опасен индикатор за здравословен проблем, а тяхното разчесване и увреждане на повърхността им може да доведе до такъв. Особено чувствителни зони са лицето и главата, където бенките могат да се превърнат в злокачествено образувание. В следващите редове ще научите повече за видовете бенки по главата и лицето, кога са опасни и кога трябва да се консултирате със специалист относно тяхното премахване.

Какво представляват бенките?

Позната още като невус, бенката е кожно образувание или по-точно пигментно петно по кожата, което в повечето случаи е доброкачествено. Неговата поява индикира за по-висок брой на меланоцитите в основния слой на епидермиса.

Бенките се разграничават на придобити и вродени, като медицината е открила, че повечето бенки се появяват в първите 20 години на човек.

По размер невусите се характеризират като малки, средни или гигантски, но най-често се срещат бенки с диаметър около 5 мм. Цветът на една бенка може да варира от много светло до по-тъмно кафяв, а формата ѝ може да бъде плоска, релефна, изпъкнала или висяща.

Причини за появата на бенки по главата и лицето

портрет на млада пиеща кафе близоВидовете бенки се делят на вродени или придобити. Вродените невуси са тези, които се получават по рождение и са различни по форма, цвят и размер при всеки човек. Това важи както за бенките по главата и лицето, така и за тези по цялото тяло.

По-често срещани са придобитите невуси, които се забелязват още в детска или юношеска възраст. Появата им е нещо нормално и не трябва да създава поводи за притеснение, особено ако не са релефни и с анормален цвят. Причината за тях е смесица от вътрешни и външни фактори, които оказват влияние на тъканта и я променят. Смята се, че един от основните отговорници за тяхната поява е слънчевата светлина, а това ги прави и рисков фактор за развитие на рак на кожата. В повечето случаи хората със светла кожа и коса, които изначално са чувствителни към слънцето, са по-податливи към тях от хората с по-тъмна.

Освен тези два основни вида има невуси и трети, наричан диспластичен. Диспластичните бенки, познати и като атипични бенки, се характеризират с това, че са по-особени и се различават от другите невуси по размер, цвят и несиметрична форма.

Видове бенки по лицето и главата

В следващите редове ще разгледаме най-често срещаните видове бенки по лицето и главата, както и в кои случаи се смята, че са опасни.

Бенки по главата и скалпа

Появата на бенки по главата и скалпа е обикновен, естествен процес. Важно е да се подчертае, че главата е една от най-рисковите зони за появява на злокачествено образувание. Причината за това, е че главата и лицето са най-често излагани на слънчеви лъчи. Затова е важно да наблюдавате бенките по главата и лицето си редовно.

Човек трудно може да огледа скалпа си сам, затова вродени или новопоявяващи се бенки по скалпа често могат да останат незабелязани. Добра идея е при оглед от близък или от специалист да се обърне внимание на местоположението на такива бенки. Трябва да се внимава да не се разранят при обикновени ежедневни дейности като ресане, къпане, връзване на косата или дори обикновенно почесване с ръка.

Бенки по лицето

Разбира се, бенките по лицето са най-забележими. Повечето от тях са плоски и без релеф. Често варират спрямо цвета и размера си.

Особен вид, който се наблюдава доста често в областта на лицето и врата, е червената бенка, позната в медицината като съдова хиперплазия. При повечето хора нейната поява се регистрира по рождение или при хормонално нарушение (например по време на бременност, менопауза или в напреднала възраст).

Бенки по врата

Най-често срещаните бенки по врата са висящите. Те са изпъкнали и висящи малки образувания по кожата, откъдето идва и името им. Могат да са с леко тъмен или по-светъл кафяв цвят. В повечето случаи са безобидни, но трябва да се внимава да не се наранят, поради факта, че са доста чувствителни.

Опасни ли са бенките по лицето и главата?

Жена с бенка на вратаСлед като се запознахте с причините за появата на бенките по лицето и главата, е важно да знаете кога те могат да се окажат опасни за здравето. В повечето случаи невусите са безобидни и не трябва да пораждат притеснение у човек. Все пак е добре да ги инспектирате регулярно и да знаете къде се намират по тялото ви. Една бенка може да индикира проблем, когато еволюира, т.е. когато забележите видими промени в нея.

Признаците, по които да разберете дали бенка по лицето и главата се променя, и за които да следите периодично, са:

  • Асиметрия – една бенка е безопасна, когато е с кръгла или овална форма, тоест – симетрична. Следете внимателно дали тя започва да разширява очертанията си неравномерно.
  • Граница – друг много важен фактор при изследването на една бенка са границите ѝ. Ако забележите неравномерни очертания на бенка, която расте, е добре да се консултирате със специалист.
  • Цвят – той е един от най-забележимите и ясни индикатори за безопасна бенка. Обикновено доброкачествените имат светло до леко тъмнокафяв цвят. Важно е също да запомните, че цветът на една безобидна бенка е единен. Проследете внимателно дали невусът ви става черен на цвят или има различни пигменти и петна в очертанията си.
  • Диаметър – обичайният размер на една безопасна бенка е между 5 – 6 мм. Въпреки че е по-трудно да се забележи дали тя се уголемява, следете внимателно дали диметърът се е увеличил повече от това.
  • Развитие – не на последно място по важност е да забележите развитието на един невус, комбинирайки по-внимателен поглед върху това дали той има променливи размер, форма и цвят.

Тези признаци са важни, понеже идентифицират промени в развитието на една бенка, която има потенциал да се превърне в меланом.

Какво е меланом?

Меланомът е най-опасният и най-често срещан вид рак на кожата. Той е тумор, който се развива от увеличението на пигментни клетки, наричани меланоцити, които произвеждат меланин. Бенките, най-вече диспластичните невуси, са предпоставка за поява на меланом. Най-разпространената причина за тяхната провокация са UV лъчите.

Не винаги новите бенки се превръщат в меланоми. Важно е все пак да наблюдавате всяка бенка за нестандартен и несиметричен начин на развитие, защото ако се установи навреме, меланомът може да се овладее чрез хирургическа намеса.

Как да предпазите бенките по лицето и главата

Ще разгледаме ключовите елементи за превенция и предпазване от развитие на меланом. Това са защита от слънцето, предпазни средства за главата и избягване на посещения на солариум.

Защита от слънцето

Жена с голяма шапка по бански на плажаКакто вече споменахме, UV лъчите са една от основните причини за поява пигментни петна по лицето и тялото. Въпреки че повечето невуси са безобидни, ултравиолетовото лъчение провокира и увеличава риска от меланом.

Ако искате да се предпазите от образуването на нови бенки по лицето и главата, както и да смекчите шанса за тяхното раздразнение и поява на аномалии, е важно да използвате слънцезащита.

При излизане навън, особено в летния сезон, често се пропуска слънцезащитният фактор. Той трябва да се нанася качествено върху лицето и по всички открити зони на кожата, които слънчевите лъчи достигнат.

Нанасяне на слънцезащитен крем по лицето и врата ще предпази кожата и бенките по врата. Като опция за слънцезащита на скалпа и косата в последни години се появи сухо олио с фактор. Добро решение в случай, че не желаете да използвате сухо олио, е редовното носене на шапка, особено такава с по-широка периферия.

Защитни мерки за бенките по скалпа и врата

Ако имате бенка по скалпа, измивайте по-внимателно косата си без излишен натиск с пръсти и нокти, който може да я раздразни. Също така избягвайте използването на пилинги и скрабове за коса, които допълнително могат да ѝ навредят.

Ако имате бенки по лицето, скалпа и врата, е важно да внимавате с жестовете около тях, особено ако носите много аксесоари като гривни и часовници. Несъзнателно може да закачите някоя бенка и да причините раздразнени или разкървавяване, които да доведат до проблем. Добре е да се обръща внимание и на несъзнателно почесване в тези зони, което също може да причини щети по дадена бенка.

Избягване на солариум

Друго нещо, което може да причини нежелани промени в състоянието на бенките по лицето и главата, е солариумът. Лампите в солариума излъчват силни UV лъчи, които могат да стимулират пигментацията на бенките и да спомогнат за създаване на нови. Това само по себе си потенциално може да увеличи риска от рак на кожата. Затова, независимо дали имате съмнителни бенки по лицето и врата, и по тялото, избягвайте посещението в солариума. 

Кога да потърсите специалист за бенките по лицето и главата

Жена на преглед при дерматолог

Силно препоръчително е веднъж годишно да се прави профилактичен преглед на бенките по главата и лицето, както и по тялото, при дерматолог.

В повечето случаи хората, които страдат от злокачествена меланома, притежават и по-голям брой различни по форма, цвят и размер невуси по тялото. Затова е важно да се следи периодично всяка бенка, независимо дали е вродена или наскоро придобита. Ако има дори малка промяна или аномалия в нейния вид, прегледът при специалист, който да анализира развитието ѝ, е наложителен. 

Друга индикация за нужда от консултация с медицинско лице е поява на лющене, кървене, възли или израстъци по или около мястото на бенката. 

Освен тях, важно е да се следи за поява на парене или болка в зоната на невуса. При наличието на тези симптоми самолечението не е решение, тъй като раздранението на една бенка може да е сигнал за здравословен проблем, изискващ лекарско мнение и диагностика.

Процедури за премахване на бенки от лице и тяло в дерматологична клиника Dr – Denkova

Независимо дали приемате някоя своя бенка по главата и лицето като несъвършенство, или като уникална своя черта, е добре поне веднъж годишно да посещавате дерматолог, което да прегледа всяка бенка по тялото ви за евентуални злокачествени промени.

Грижата за кожата е от голяма необходимост, а пигментните петна и бенките не трябва да се подценяват. В Dr. Denkova Dermatology екип от професионалисти с дълъг опит  е винаги готов да ви помогне.

При нас може да се възползвате от годишен скинчек, по време на който ще разберете всичко за своите петна и бенки. Получавате цялостна диагностика за състоянието на кожата ви и персонализирана програма за превенция и грижа.

В случай, че се наложи премахване на дадена бенка, в клиника Dr-Denkova може да изберете процедура по премахване на бенки по лице и тяло.

Надяваме се, че статията е била полезна за вас. При въпроси и нужда от още информация, както и за запазване на час за консултация, не се колебайте да се свържете с нас на телефон 0700 11 800 или чрез имейл на info@dr-denkova.com.