Жена бенки по рамото

Луничките, петната, и бенките по тялото и лицето са една интересна част от кожата, която може да е показателна за нейното цялостно здраве.

В статията ще разгледаме по-подробно бенките по тялото, какво може да означават и по кои признаци да определите, че е време да предприемете нещо за тях и да потърсите мнението на специалист.

Бенки по тялото

Вече сме разглеждали в подробности същността на бенките и техните разновидности в тази статия. Също така ви разказахме и за бенките по лицето и главата. Сега е време да разберем малко повече и за бенките по тялото.

Те са кожно образувание, което може да се срещне при всеки човек, независимо от пол или възраст.

По-често срещани с научното им название „невус“, най-често тяхната поява се дължи на струпване на меланоцити – клетките, които отговарят за цвета на кожата, косата и очите на човек.

Според появата си те се делят на вродени или придобити бенки. Вродените са тези, които имате още от деца, а придобитите се дължат на различни изменения на кожата – като най-честа причина за придобитите е излагане на слънчева светлина, в следствие на която може да се появят различни видове бенки по тялото. 

И вродените, и придобитите бенки са много различни едни от други и уникални за всеки човек. Появата на нови бенки нерядко предизвиква притеснения, но това всъщност е един нормален и естествен процес. Когато се прави ежегоден преглед при дерматолог, който прави подробен преглед на бенките и проследява тяхното развитие, този процес не трябва да предизвиква притеснение.

Ако този процес се наблюдава регулярно, най-добре от специалист дерматолог, дори и да възникнат притеснителни изменения, ще може да ги хванете още в ранното им развитие и да предприемете необходимите мерки, за да се минимизират рисковете.

Освен придобити и вродени, има и трети вид бенки – атипични, наричани и диспластични бенки. Атипичните бенки трябва да се следят, защото освен различни по размер и цвят, шансът за възникване на злокачествен процес при тях е по-голям.

Кога трябва да потърсим консултация със специалист относно бенките по тялото

Женска ръка с бенки при дерматолог

Независимо дали са вродени или придобити, бенките трябва да се следят редовно за промени в тях, които биха могли да насочват към потенциални проблеми и превръщане на едно доброкачествено образувание в злокачествено.

Всяка промяна във вашите бенки трябва да се следи внимателно, най-добре е това да стане от специалист.

Тази промяна може да е нарастване на формата или размиване на границите на бенка по тялото. Може да настъпи промяна в цвета. А може да има и струпване на много бенки по тялото, които, освен повод за притеснение от естетическа гледна точка, може да са сигнал за нежелани промени в кожата.

Тези промени, като релеф, форма, цвят, граници и развитие са пет степенна скала, със съкращение ABCDE, по която се определя дали една бенка може би претърпява злокачествени проблеми.

Тъй като разгледахме тази скала подробно в нашата статия „Бенки: значение, видове, поява и отстраняване“, само ще ви припомним значението на съкращението.

  1. А – Asymmetry – асиметрия
  2. B – Borders – граници
  3. C – Color – цвят
  4. D – Diameter – диаметър
  5. E – Evolving – развитие

Може да следите бенките си внимателно по тази скала, но дори и да не забележите подозрителни промени в тях, е препоръчително поне веднъж годишно да направите консултация със дерматолог. Той ще може да огледа бенките по гърба, както и по други части на тялото, които вие сами няма как да достигнете и съответно да наблюдавате регулярно за изменения. Понякога може да имате новопоявили се бенки, които не сте забелязали на труднодостъпни места, като задната част на ръцете и бедрата или под бюста.

Защо е важно да следим бенките по тялото редовно?

Бенките по тялото и по лицето, особено атипичните бенки, могат да се превърнат в злокачествено образувание или меланом. Най-често този процес е провокиран от слънчевите лъчи. Струпването на много бенки по тялото, особено новопридобити, също е знак, че е добре да се консултирате със дерматолог.

Друга причина за премахване на бенки по тялото, освен изменения, може да е ако въпросните са разположени на такова място, на което постоянно са подложени на физическо въздействие – търкане от дрехи, четки за коса, закачане на бижута и други подобни. Тези привидно безобидни ежедневни дейности, биха могли да наранят бенките по тялото и да предизвикат в тях изменения, сърбеж, парене, кървене, които задължително трябва да се анализират от медицинско лице.

Премахването на бенки в домашни условия, чрез недоказани мехлеми или методи би могло да е опасно за здравето.

Премахването на бенки по тялото трябва да става в стерилни условия, в подходяща среда и от специалист, за да не доведе до сериозен здравословен проблем.

Как да пазим бенките по тялото?

жена нанася слънцезащитен крем върху жена по бански на гърба си на плажа

Освен повече внимание при извършване на ежедневни движения, за да не нараним своите бенки по тялото, има три ключови стъпки, които е препоръчително да спазвате:

  1. Използване на слънцезащита с висок фактор, най-добре препоръчана от вашия дерматолог, целогодишно, особено през летните месеци – освен фактор за поява на нови бенки по тялото, слънчевите лъчи са и основен фактор за злокачествени изменения в кожата.
  2. Избягване на посещение на солариум – ако имате  много бенки по тялото, е препоръчително да избягвате изцяло употребата на солариум.
  3. Годишна проверка от специалист – една ключова стъпка към грижата ви за вашата кожа и здраве, която е препоръчително да включите, е годишна проверка от специалист. С него може да обсъдите как да подобрите грижата за кожата, както и да обсъдите конкретни кожни притеснения от ваша страна, независимо дали това са бенки, брадавици, разширени вени.

Консултация със специалист от DR Denkova Dermatology относно бенки по тялото

Ако искате да предприемете нещо относно бенките по тялото, но нямате представа как е най-подходящо да подходите към въпроса, може да се доверите на екип от специалисти в клиника DR Denkova Dermatology.

Ако нямате конкретно притеснение относно бенките по тялото и искате по-скоро преглед, насочен към здравето на кожата ви и как да подобрите грижата ви за нея, може да изберете годишен скинчек в клиниката. При него се разглежда състоянието на вашата кожа и на негова база дерматолог от клиниката ви изготвя препоръки за процедури и козметика.

Но ако имате повече бенки по тялото и лицето, е задължително веднъж годишно да правите стандартен дерматологичен преглед. Когато изберете този тип преглед в клиника DR Denkova Dermatology дерматолог ще прегледа бенките ви и ще ви създаде файл с подробна информация за тяхното състояние.

При регулярно провеждане на скинчек може да се следи дали вашите бенки по тялото показват изменения по пет степенната скала и да се установи рано, ако са стартирали нежелани злокачествени процеси.

Ако имате притеснение относно естетическия вид на дадена бенка и се колебаете за нейното премахване, специалистът ще може да ви консултира дали това е препоръчително за вашия случай и какви са вариантите за премахване на бенки от тялото.

Разгледахме бенките по тялото и тяхното значение. Независимо дали са вродени или придобити, дали смятате, че ви носят късмет, или пък просто не сте им обръщали внимание досега, съветваме ви да не ги подценявате и да полагате грижа за своята кожа, за да я запазите здрава възможно най-дълго.

При въпроси от ваша страна не се колебайте да се свържете с нас за консултация в клиника на DR Denkova Dermatology.