Бенките и луничките често са причина за несигурност и притеснение в притежателите им, които предпочитат да имат чиста кожа, без несъвършенства и пигментации. Истината е, че това е напълно нормално състояние и всеки човек може да има повече или по-малко различни видове бенки и лунички.

Разликата се корени в това, че някои хора имат само няколко бенки, неравномерно разпръснати по тялото, докато други имат повече, основно по лицето и ръцете. Понякога появата на бенки е по рождение, а в други случаи се появяват нови бенки вследствие различни външни и вътрешни фактори.

По своята същност бенките са напълно нормално и често срещано кожно състояние.

В днешната статия ще ви запознаем подробно с тяхното значение, причината за поява на нови бенки, както и кога, как и защо се пристъпва към отстраняване на бенки.

Тези теми са важни, защото понякога бенките могат да бъдат сигнал и за наличен проблем и е необходимо да може да разпознаете кога една бенка е опасна, и кога – доброкачествена.

Какво представляват бенките?

Видове бенки и причини за тяхната поява

Бенките представляват доброкачествени кожни образувания, които се срещат при почти всеки човек. Медицинското наименование на бенката е “невус”. Бенките се появяват при промяна на тъканната структура и обикновено се отстраняват не защото са се превърнали в опасност за здравето, а поради естетически причини. Те се дължат на струпване на меланоцити – клетките, които образуват мелатонина, придаващ пигментация на кожата, косата и очите. Това обаче не се случва в най-повърхностния слой – епидермиса, а малко по-надълбоко в дермата. Обикновено, ако не са вродени, невусите се появяват в детска и юношеска възраст.

Какво е значението на бенките?

В миналото бенките са се смятали за символ на нечисти магически и дяволски сили, а по-късно бенката над устната е била знак на страст. Някои жени дори си лепели изкуствени бенки. В зависимост от своята форма, големина, цвят и разположение, бенките имат различно значение. Придобитите или вродени пигментни петна могат да бъдат символ както на съдбата ни, така и да покажат дали са злокачествени, или доброкачествени образувания. Бенките са опасни, когато са с неправилна и размита форма, твърде релефни и се променят в течение на времето.

Според различни поверия, самото разположение на бенката върху тялото дори може да бъде своеобразен символ на личностни характеристики и да предопределя съдбата ни. Например бенка над горната устна показва, че човекът е мил и възпитан; на брадичката – че е целеустремен, добър и отдаден; на корема действа като предпазване от уроки, а на дланите – че не е рисков играч и др. Бенките по краката пък са символ на оптимистична настройка към живота, а в интимната зона обуславят силните страни на характера.

Съществуват множество митове относно бенките, които следва да развенчаем.

Умереното използване на солариум или излагане на ултравиолетовите лъчи на слънцето не увеличават риска от злокачествена промяна на бенките

На първо място е фактът, че посещенията в солариум или излагането на слънцето не вреди на бенките, ако се излагате умерено на UV-лъчи. Това не е вярно, особено за слънчевите ултравиолетови лъчи, защото с всяка следваща година радиацията е все по-силна и с натрупването на ултравиолетовите лъчи в кожата, те стават все по-опасни за нея. Дори и да използвате слънцезащита и да не прекарвате много време на пряка слънчева светлина.

Отстраняването на бенки може да е опасно

Не бива да забравяте и че изобщо не е вярно, че бенките не бива да се премахват. Това важи единствено за средства от народната медицина и собственоръчно премахване в домашни условия. Когато невусът е злокачествен, отстраняването му е задължително и следва да се направи под зоркия поглед на специалист, при спазване на всички медицински стандарти и в стерилни условия, за да се предотвратят усложнения и поява на меланоми.

Ако отстраните една бенка тя ще израсне отново.

dermatolog skincheck konsultaciya benkaКакто обяснихме в предния мит, за отстраняване на една бенка винаги трябва да потърсите помощ от специалист. Ако отстраняването на бенката е направено правилно, тя не би трябвало да се израсне отново на кожата.
В случай, че имате бенка, която се променя или нараства след премахване, то процесът по отстраняване не е бил коректно извършен и трябва да посетите дерматолог във възможно най-кратък срок.

Бенките на дете не би трябвало да се следят, защото бенките се променят заедно с израстването на детето.

Макар да е вярно, че с възрастта бенките на децата също нарастват. Но злокачествените бенки могат да се появят независимо от възрастта, затова е важно при съмнение да се направи консултация с дерматолог. Бонус на консултацията е, че ще имате бенките на детето документирани и ще може да следите състоянието им, и в случай на притеснение да реагирате своевременно.

Бенките не са причина за притеснение ако са плоски, а единствено ако изпъкват над повърхността на кожата.

Без значение дали са плоски или релефни, при съмнение от ваша страна поради промяна в цвета, или формата, е добре да се направи консултация.
Релефните бенки често водят и до проблеми поради нараняването на горния им слой, както се случва понякога при зони на тялото, където бенките се търкат с дрехи или са закачени от аксесоари. В такъв случай е добре да се погрижите за раната, да я пазите от замърсяване и да видите как се възстановява. След зарастване е добре да се направи консулт с дерматолог.

Причини за поява на бенки

Както вече споменахме, основно бенките се разделят на две категории: вродени и придобити, като към тях причисляваме и диспластичните, които обикновено са злокачествени.

 • Вродени – Вроденият невус представлява бенка, с която сте се родили. Тук характеристиките са много индивидуални и бенките, цветът, формата, разположението и размерът им са различни при всеки човек;
 • Придобити – Те се появяват в детска или юношеска възраст вследствие някакви външни или вътрешни фактори след разрастване и промяна в тъканта. Придобитите невуси са много по-често срещано явление от вродените. Най-често причина за появата на бенки е слънчевата светлина, а бенките сами по себе си са предпоставка за развитие на рак на кожата. Хората със светла кожа, коса и очи са най-предразположени към поява на бенки;
 • Диспластични (атипични) – Те се характеризират с неправилна форма, различен цвят и размер, релефност и др. Т.е. се различават значително от обикновената бенка.

В следващите редове ще ви запознаем с основните причини за появата на бенки и различните видове невуси, затова останете с нас до края на статията!

Къде се появяват нови бенки?

poyava na benki prichiniПридобитите бенки могат да се появят навсякъде. Много по-предразположени към развитие на невуси участъци са тези, които често се излагат на слънце. Но за изненада на много хора, бенки могат да изникнат дори в устата, в окото, както и по интимните части или около ноктите. В тези зони е изключително важно да се следи развитието на невуса, тъй като може да прерасне в по-сериозен проблем.

За какво сигнализира появата на нови бенки?

Появата на нови бенки е напълно нормален и естествен процес. Когато невусите са с правилна форма, цвят, размер и не са особено релефни и изпъкнали, те не представляват опасност за здравето. Но ако са се появили вследствие слънчево изгаряне например, е важно да се следи тяхното развитие. Задължително посетете дерматолог.

Никога не излагайте кожата си, независимо дали имате бенки, или не, на ултравиолетовите лъчи, без да я предпазите със слънцезащитен фактор. UV-лъчите са основните причинители на рак на кожата, а бенките правят епидермиса много по-предразположен към това опасно заболяване.

Опасни бенки и основни белези, по които да ги разпознаем

Признаците за опасна бенка са асиметрична форма, неясни очертания, прекалено голям размер и релеф, както и значително нарастване с течение на времето. Обикновено безобидният невус се превръща в злокачествен меланом след дълго излагане на въздействието на слънчевите лъчи. Промяната в една бенка може да бъде достатъчен признак, че тя не е доброкачествена.

Следете за гореспоменатите признаци – цвят, размер, релеф, развитие във времето и форма, както и дали участъкът около нея е зачервен или сърби. Наблюдавайте новопоявилите се невуси и ако съществено се различават по основните си признаци от останалите бенки, непременно се консултирайте със специалист!

Какви видове бенки се срещат

Голяма бенка на гърбаВече знаете, че бенките се разделят основно на вродени и придобити и по какво се различават тези категории. В следващите редове ще ви запознаем и с останалите основни видове невуси.

Видове бенки според типа

Според типа си, съществуват няколко основни видове бенки:

 • Хало-невуси – Това са кафеникави бенки, около които кожата се обезцветява;
 • Синя бенка – Образуванието представлява малко тъмносиньо, сивкавосиньо или черно възелче, което се оперира и се изследва, ако е по-голямо от 1 см и/или се променя с времето по размер и цвят;
 • Диспластични бенки – Те са придобити образувания с размер над 6 мм, неравномерна пигментация и неправилни граници. При този вид съществува повишен риск от развитие на злокачествен меланом.

Видове бенки според разположението

 • Гранични – Кафяви петънца, при които невусните клетки са разположени на границата между епидермиса и дермата;
 • Комбинирани – Надигнати възелчета с цвета на кожата или с кафяво оцветяване, около които понякога има кафяв ореол;
 • Дермални – надигнати възелчета с цвета на кожата.

След като се запознахте с основните видове бенки, е време да разберете и кога е нужно да се замислите дали не е време да премахнете нежеланите невуси.

Кога трябва да пристъпите към премахване на бенки

Злокачествени бенки - как да ги разпознаемСъществуват две основни причини за премахване на бенки: от естетическа и от здравословна гледна точка.

Често, когато невусите са с твърде наситен цвят, релефни или много от тях са струпани на видимо място, те се превръщат в своеобразен комплекс и повод за притеснение.
В случай на нарастване на дадена бенка, тя може да е злокачествена, но това не е единствения знак по който това се определя. Както казахме, следят се и нейните граници, цвят, диаметър, асиметрия. Това са 5 степени с английското съкращение ABCDE, по които се определя дали една бенка може да претърпява злокачествени промени:

A – Asymmetry (асиметрия). При асиметрия ако мислено разделим бенката на половина, независимо дали от ляво на дясно или от горе надолу, една бенка трябва да има консистентен цвят, размер и форма, съответно да няма признаци за асиметрия.

B – Borders (граници). Границите на бенка. Тя не е кръгла или овална, а с неправилна форма и неравни граници.

C – Color (цвят). Бенка в различен цвят от други бенки по тялото или бенка, комбинираща различни цветове в нея

D – Diameter (диаметър). Бенка, която нараства, но имайте предвид, че малкият размер на една бенка не гарантира, че не е меланом, тъй като той се среща и при малки бенки.

E – Evolving (развитие). Бенка, която претърпява промени по цвят, форма или размер във времето, или при която има сърбеж, кървене
В такива случаи обикновено хората желаят те да бъдат премахнати. Тази процедура е задължителна, когато след консултация с дерматолог се установи, че бенката е злокачествена и е предпоставка за развитие на меланом и рак на кожата.

Друга често срещана причина за премахване на бенки е, когато образуванието е разположено в такива участъци от тялото, които са изложени на непрестанно търкане и светлина – длани, ходила, сгъвки и т.н. Ако бенката започне да ви сърби, да се бели или лющи, както и да ви пари, посещението при дерматолог е задължително. Ако забележите “диспластична бенка”, т.е. притежава гореспоменатите признаци на потенциално опасен невус, обикновено отстраняването ѝ е препоръчително.

Вече знаете как може да разпознаете кога един невус е доброкачествен, и кога не. По този начин със сигурност ще може да прецените дали и кога е необходимо да посетите дерматолог.

Кога отстраняването на бенки е противопоказно

Понякога премахването на бенки от естетическа гледна точка може да бъде противопоказно. Като за начало следва да отбележим отново, че е категорично забранено да се опитвате да се отървете от невуса в домашни условия и сами.

Процедурата задължително трябва да бъде извършена в стерилни условия и под контрола на специалист, за да не прерасне в сериозен здравословен проблем.

Когато се извършва от професионалист, премахването на бенки почти няма противопоказания. Ако не може да се извърши хирургическо премахване на бенката и се налага да се ползва лазер, важно е да отбележим, че той може да бъде противопоказен в следните ситуации:

 • Ако пациентът страда от диабет, рак, ХИВ и др. сериозни заболявания;
 • При кожни обриви и херпес;
 • По време на бременност;
 • При инфекциозни и хронични заболявания;
 • На възраст под 12 години;
 • През лятото, когато участъкът ще се излага продължително време на слънце.

Съществуват ли рискове при премахването на бенки

Премахване на бенки - има ли рисковеОбикновено най-честата процедура, с която се отстраняват бенките, е с помощта на хирургическа намеса – оперативно премахване. Техниката е напълно безопасна и няма никакви рискове за здравето. По-рядко използвани методи са замразяването на бенката с азот, електрокоагулация, лазер или химическо разрушаване.

Понякога се използва и радиохирургия или директно изрязване на кожата с невус. При избор на процедура задължително се доверете на доказан специалист и неговото становище за вашия случай. Със здравето не бива да се правят компромиси, а по този начин ще си гарантирате крайния резултат и безопасното справяне с проблема.

Процедури по премахване на бенки от лице и тяло в Dr. Denkova Dermatology

Ако се налага да се подложите на процедура по премахване на бенки от лице и тяло, ние, от Dr Denkova Dermatology, сме насреща, за да ви предложим висококачествено обслужване. Екипът ни се състои само от опитни специалисти, които притежават всички необходими квалификации и вследствие дългогодишната си практика, знаят кое е най-доброто решение за вас. В случай че се нуждаете от консултация и искате да премахнете своите бенки, независимо дали поради естетически, или здравословни причини, клиниката на д-р Денкова ви очаква!

На нашия сайт може да научите по-подробна информация относно протичането на процедурата, а екипът ни винаги е насреща, ако се нуждаете от съдействие или консултация. Не се колебайте да се свържете с нас при възникнали въпроси относно премахване на бенки или други процедури!

Оперативно премахване на бенки: процес на работа в клиниката

Преглед и хирургично отстраняване на бенкиЗа да може да се подготвите, ще ви запознаем как в най-общи линии протича цялостната процедура по премахване на бенки. Първоначално ще ви бъде извършена консултация, при която специалист-дерматолог от нашия екип ще се запознае в детайли с вашия проблем и ще ви предложи най-доброто решение спрямо вашето здраве и желания. Прегледът, консултацията и назначаването на допълнителни изследвания при нужда е задължителна стъпка за успешната процедура.

Следващият етап е назначаване на програма за лечение и премахването на бенки. След процедурата ще ви бъде назначена и терапия с най-добрите продукти за конкретния случай, които да помогнат на организма ви да се възстанови максимално бързо след интервенцията. Процесът не свършва след като излезете от клиниката. Нашите специалисти винаги ще бъдат насреща и след процедурата, за да проследят лечението и резултатите ви, както и да се погрижат за дългосрочната грижа и превенция на повторно появяване на бенката. За нас вашето здраве и висококачественото обслужване са приоритет, затова може да бъдете сигурни, че няма да направим компромис с процедурата и изпълнението ѝ!

Как да разпознаем опасните бенки - Dr. Denkova DermatologyБлагодарим ви, че останахте с нас и се запознахте подробно с видовете бенки, какво значение има тяхната поява, кога и как се налага да бъдат премахнати и дали съществуват рискове. Ако по време на четене на статията са възникнали още въпроси у вас, не се колебайте да се свържете с нас!