Лазерната епилация е специфична техника за премахване или намаляване на нежеланото окосмяване. При нея се използва светлинен импулс, който се насочва към самия косъм и по-конкретно към неговия фоликул. Този импулс е силно концентриран и уврежда фоликула, в което се състои и ефективността на манипулацията. За окончателни резултати се изискват няколко посещения в клиниката, като ефектът градира. Самият процес действително е свързан с известен дискомфорт. Не можем обаче да говорим за силна или непоносима болка. Със сигурност не сме имали пациенти, които да се откажат или дори трудно да понесат неудобството. Болката обаче е изключително субективно усещане. Затова решихме да поговорим конкретно за чувството и да се опитаме да Ви ориентираме. По този начин ще се чувствате подготвени, когато дойдете за първата си манипулация. Колкото по-добре информирани сте, толкова по-спокойни ще бъдете както преди, така и по време на сесията.

 

Подготовка за първа лазерна епилация

От Ваша страна не се изисква сложна или трудоемка подготовка. Първо, нека да припомним, че не се допуска извършване на манипулацията, ако сте се излагали на слънце с цел почерняване в предходните две седмици. Също така, поне две седмици преди сесията не бива да отскубвате космите. Това включва отстраняване с пинсета, кола маска или епилатор. Това се изисква, за да бъде възможно обработването и унищожаването на космения фоликул. В деня на епилацията или ден преди нея зоната трябва да бъде избръсната или обработена с тример. Бръсненето е нужно, за да не се разсее лазерната енергия в косъма, който излиза над кожата, а топлината да отиде директно към фоликула. Това също намалява болката, тъй като лазерът се концентрира по-лесно.

 

Колко боли епилацията с лазер от 1 до 10?

Според повечето клиенти, дискомфортът е напълно поносим, т.е. в диапазона 2, 3 до максимум 4. Обикновено усещането се описва като лек удар с гумен ластик. Болката зависи от дебелината на косъма и цвета на кожата. Обработваното място също е много важно. Разбира се, интимните зони са по-чувствителни от останалите части на тялото. Хората с по-тъмна кожа хора изпитват по-силен дискомфорт спрямо тези със светла кожа. Причината се крие в по-голямото количество пигмент както в косъма, така и в кожата. Премахването на по-дебелите косми също е по-неприятно, но след всяка манипулация те стават по-светли и тънки. Така и болката съответно намалява. Ако Ви притеснява, че косъмчетата са много тъмни, помислете за резултатите. Идеята, че колкото по-тъмни са те на цвят, толкова по-лесно ще постигнете желаната гладка кожа и то завинаги, действа мотивиращо на всичките ни посетители.

 

Обезболяване при лазерна епилация?

Някои лазерни системи разполагат с т.нар. динамично охлаждане – кожата се охлажда милисекунди преди всеки лазерен импулс за повече комфорт. От това не зависят самите резултати, които ще постигнете. В някои случаи дерматологът преценява, че е нужно да нанесе анестетик под формата на крем, гел или сходен продукт, който да намали болката. Това облекчава усещането по време на сесията. Действието на анестетика продължава и след края на процедурата. След нея може да се появи краткотраен дискомфорт, като например леко подуване или зачервяване. То напомня чувството при леко слънчево изгаряне или след кола маска. В случая обаче симптомите отшумяват значително по-бързо. Тук говорим за дискомфорт в рамките на няколко часа.

 

Колко време трае една процедура лазерна епилация?

Обработването на различните зони може да отнеме от 5 до 50 минути. Всичко зависи от площта на третираната зона. Колкото по-голяма е тя, толкова по-дълга е манипулацията. И тъй като на практика всяка една част на човешкото тяло може да се подложи на лазерна епилация, определено няма универсално времетраене, което можем да посочим. Няма място за сравнение между зони като крака, ръце, горна устна, бакенбарди, интим и прочее. Гъстото и плътно окосмяване по гърба на мъжа отнема няколко пъти повече време от обработването на ръцете на една дама. Естествено, има и редица индивидуални особености, които определят времетраенето. Дори да сте избрали пространна зона, не се тревожете. Както уточнихме, дискомфортът далеч не е нетърпим. Трудно можем да говорим за болка, затова е най-правилно да разглеждаме преживяването като леко неприятно усещане. То не нараства с времето, така че е много вероятно с напредването на сесията да свикнете с него и то да стене пренебрежимо.

 

Какво да избягвате след сесията лазерната епилация?

Избягвайте излагането на слънце на третираната зона поне 3 дни преди и след манипулация. Нанасяйте фотозащита с максимален фактор върху обработените места. Така ще елиминирате риска от пигментации. Вижте статията ни “Рискове при лазерна епилация”  за повече информация по темата.

 

Обезкосмяване между процедурите

Между процедурите еиплация е разрешено единствено бръснене. Всяко изтръгване с епилатор, кола маска или пинсета би съсипало ефекта от епилацията. Самата идея на обезкосмяването с лазер е да се третират корените на космите. Ако ги отскубвате, на практика следващият път ще се третират новопоникнали косми. Това обезсмисля процедурите напълно. Спокойно можете да бръснете наболите косъмчета. Това няма никакво отношение към провеждането и успеха на манипулациите. Единственото условие е да не влияете на подкожната част. Гледайте на това правило като възможност да си спестите болката от обезкосмяването. Можете да си го позволите, тъй като скоро въобще няма да обезкосмявате избраната зона.

 

Депилиращ крем и лазерна епилация

Забравете депилиращите кремове докато правите лазерна епилация. Има конкретна причина за това. Освен частта на косъма, която е над дермата, те унищожават част от стъблото му. По този начин се губи съответно и процент от пигмента му. Това намалява ефикасността на процедурата и я затруднява излишно. Освен това, този тип продукти може да предизвика раздразнение, заради което да се наложи да отложите следващата сесия. Заменете депилиращите кремове със самобръсначка. Тя, както казахме, не е противопоказна. Не забравяйте, че преди всяка процедура, третираната площ трябва да бъде избръсната или обработена с тример.

 

Какъв е възстановителният период?

Възстановителен период няма, защото лазерът не нарушава целостта на дермата, а единствено космения фоликул. Веднага след процедурата може да се върнете към обичайните си занимания. Непосредствено след сесията може да изпитате лека болка. Той е сходен по симптоматика, но по-слаб от болката след обезкосмяване чрез отскубване. Кожата може да се зачерви и чувствителността ѝ на допир да се повиши. Всичко това е краткотрайно и няма връзка с резултатите от процедурата. Това, което в никакъв случай не трябва да правите, е да се излагате на слънце. Не трупайте тен и не ходете на солариум поне две седмици след посещение в клиниката. Това е задължително условия, от което зависи здравето Ви.

DR-DENKOVA DERMATOLOGY e клиника по естетична и клинична дерматология, създадена от д-р Радина Денкова. За да получите консултация за лазерна епилация с дерматолог или медицински козметик, свържете се с нас на тел. 0700 11 800. Разгледайте и останалите статии по темата за лазерната епилация, които сме подготвили в нашия блог.