Вълнение, учудване, радост – всички емоции не просто се изписват върху лицето ни, а често оставят следи след себе си. Бръчки, фини линии, около очите или по челото – всички те се задълбочават с времето. Появяват се различни видове бръчки, които преначертават образа, който познаваме и обичаме.

Двата основни вида несъвършенства са статичните и динамичните бръчки. Въпреки че на пръв поглед изглеждат по един и същи начин, опитните специалисти лесно откриват разлика и благодарение на това, знаят точно как да третират проблема. Специфичното формиране на самите линии, им помага да преценят дали решението е, например, филъри с различна плътност, лазерен ресърфисинг, мускулен релаксант или друга обновяваща процедура.

Днес ще разберем именно как да подберем правилния подход за изглаждане не бръчките, в зависимост от техния вид, разположение и дълбочина. Ще открием анатомичните причини зад появата на линиите и кои са най-добрите анти-ейдж процедури.

Съдържание:

Какви видове бръчки се образуват с времето?

Двата основни вида бръчки, както споменахме, са статичните – причинени от естествените процеси на стареене и динамичните – резултат от мускулните съкращения на лицето. В зависимост от характера на линиите, се подбират и съответните процедури, които да противодействат на специфичните фактори.

Статични бръчки

Това са онези линии по челото и около очите, които се виждат, дори когато лицето ни е напълно спокойно. Статичните бръчки, често се дължат на генетична предразположеност и са резултат от естествения процес на остаряване, съпроводен с бавната загуба на колаген, еластин и хиалуронова киселина. Върху формирането им също влияе както околната среда – климат, замърсяване, ултравиолетови лъчи, така и начинът на живот – хранене, тютюнопушене, употреба на алкохол.

Най-важното, което трябва да запомним тук е, че превенцията е изключително важна, а инвестицията в правилната анти-ейдж козметика, винаги се отплаща. Съветът от специалистите дерматолози е да не пропускате ежедневната употреба на слънцезащита, която блокира UVA и UVB лъчите; да включите в режима си ретиноиди, подпомагащи производството на колаген; и да не забравяте Vitamin C със стабилизирана формула.

Почистването на лицето преди лягане също трябва да се превърне в ритуал – според някои изследвания, остатъците от грим или от слънцезащита могат да състарят кожата ви с няколко години. Създайте си добри навици – пийте достатъчно вода, правете упражнения, спете по гръб, спрете или поне ограничете пушенето и консумацията на алкохол.

Когато обаче статичните бръчки вече са факт, се налага да превключим в режим “специална и професионална грижа”. Микронидлингът, Morpheus8, различните видове пилинги и лазерният рисърфисинг, могат значително да подобрят качеството на повърхността на кожата и да смекчат линиите. Хиалуроновите пълнители, от друга страна, директно работят върху проблема, но отвътре.

Динамични бръчки

Динамичните бръчки са продължение на нашия емоционален живот. Предизвиква ги съкращаването на мускулите, когато преживяваме различни чувства и са познати като мимически бръчки. Срещаме ги най-често по челото и около очите. Но защо?

Muskuli na

Точно между веждите е разположен procerus- мускулът, който придвижва кожата надолу и така предизвиква както вертикални, така и хоризонтални бръчки в тази област. Corrugator supercilii пък се намира над всяка вежда, като работата му е да снишава веждите и ги движи по хоризонталата. Отговорен е за т.нар. гневни бръчки, заедно с вече споменатия procerus и малкият depressor supercilii (намиращ се отстрани на носа, между веждата и окото).

Хоризонталните линии по челото се дължат най-вече на съкращаването на frontalis – мускулът, заемащ голяма част от фронталния лоб и повдигащ веждитe. Да не забравяме и orbicularis oculi – мускулът, който затваря клепачите и предизвиква повявата на познатите пачи крак бръчки. в ъгълчетата на очите.

Освен че е задължително да познава сложната анатомия на лицето, добрият специалист трябва да е наясно как отделните мускули са свързани едни с други. Също така, трябва да оцени особеностите и активността на мимиката при всеки пациент.

Как се третират различните видове бръчки?

Разбира се, динамичните бръчки не бива да се третират отделно от статичните – обратното би означавало, че работата е наполовина свършена. Когато искаме видимо да освежим лицето, търсим балансирана комбинация между мускулен релаксант, дермални филъри и други обновяващи кожата процедури, съобразени с индивидуалното състояние и анатомия на всеки пациент.

Ботулинов токсин

Едва ли ще ви изненадаме с твърдението, че мимическите бръчки най-успешно се третират с мускулен релаксант. Поставянето на ботулинов токсин е изкуство, което изисква много знания, специална техника и дълга практика. Опитният инжектор е наясно как, например, да ви освободи от гневни бръчки, без да блокира напълно движението на веждите и без да предизвика падането им. Освен това, при поставянето на мускулен релаксант може да се осигури лек лифтинг ефект и да се отвори окото.

Работата върху динамичните бръчки, се ръководи не толкова от възрастта на пациентите, колкото от специфичната активност на мускулите им и еластичността на кожата. Когато по-младите пациенти имат силно изразена мимика, понякога се налага превенция с ботулинов токсин, за да се избегне задълбочаването на проблема.

Antiage

Кога трябва да се започнем с анти-ейдж процедурите?

“Ако можех да променя нещо в света, щях да напиша анти-ейдж на всички почистващи и хидратиращи продукти за най-ранна възраст.”, казва д-р Денкова в едно свое интервю.

Стареенето на кожата се дължи не на годините ни, а на окислителните процеси, предизвиквани от т.н. свободни радикали и на неспособността на организма да ги неутрализира. Продължителното излагане на слънце, замърсеният въздух, тютюневият дим, алкохолът, дори храненето с по-киселинни храни, предизвикват оксидативен стрес за кожните клетки и ги увреждат. Кожата повяхва и губи еластичност.
В зависимост от гените, начина на живот, грижата за кожата и работата на антиоксидантната система, за някои пациенти, този процес може да стартира по-рано, а за други по-късно.

Базовата грижа за всяка възраст остава хидратацията и защитата от слънцето и свободните радикали. След това трябва да се установи кой е най-изявеният симптом на възрастта и да насочим към него продукт, режим или терапия с по-интензивно действие. Може би кожата е тънка и намачкана като хартия, или става дума за хлътвания и отпускания, а може и “мраморният” тен да е най-сериозният и видим проблем. Би било трудно един единствен продукт да се прицели във всички симптоми на остаряването. Ето защо, експертизата и умението на специалиста да идентифицира проблемите е от изключителна важност при определянето на подходящите терапии, процедури и козметика.

Ако не сте сигурни дали грижите, които полагате съответстват нуждите на вашата кожа, запазете час за своя скинчек в клиниките на DR – DENKOVA DERMATOLOGY. Нашите лекари специалисти ще ви помогнат да разбере в детайли състоянието на кожата ви и ще ви насочат към правилната комбинация от терапии, процедури и козметика.