Чернокожа жена на дерматологичен преглед

Брадавиците са често срещан проблем както при жените, така и при мъжете. Те могат да се появяват на различни части от тялото и понякога дори да бъдат болезнени и създаващи дискомфорт.

Представляват образувания на кожата, причинени от човешкия папиломен вирус (HPV), които не са опасни за здравето, но могат да бъдат заразни и да обхванат голяма част от тялото ви. Могат да се появят брадавици по лицето, главата, ръцете или шията. Възможно е да се появят дори и брадавици по езика.

В предишната ни статия, която може да прочетете тук, ви запознахме подробно с брадавиците и методите за домашно лечение, както и с обстоятелствата, които налагат да се свържете със специалист – дерматолог.

В тази статия ще разгледаме видовете брадавици по лицето и главата, които могат да са изключително неприятни, защото причиняват дразнене, болка и разбира се, не са никак естетични, поради което често предизвикват притеснение и спад в самочувствието.

Защо се появяват брадавиците – причини

Третиране на несъвършенства по кожата на лицето с лазерен ресърфейсинг

Брадавиците са малки и груби израстъци по кожата, приличащи на издутини или бучки. Вирусът HPV, който е виновник за появата им, живее в човешкия организъм и се развива като причинява излишък от кератин – твърд протеин. Кератинът се развива в най-горния слой на кожата (епидермиса).

Когато имунитетът е слаб, човек е силно податлив на всякакви вируси. Това е и една от основните причини за появата на брадавиците – отслабнала имунна система.

Имунната система отслабва, когато се храните нездравословно, употребявате алкохол и цигари, подложени сте на ежедневен стрес и не обръщате достатъчно внимание на здравето си.

Редовният прием на витамини, физическата активност, спокойствието, както и правилен хранителен режим, могат да засилят имунната система и да предотвратят появата на брадавици. Необходимо е и да се консултирате със специалист дерматолог, който може да извърши необходимите прегледи и да ви помогне с премахването и лечението на брадавиците.

Кога трябва да потърсите дерматолог?

Доктор премахва брадавица от ръката на пациента

Кожата на човека е най-важният сетивен орган, затова трябва да полагате ежедневни грижи за нея. Тя ще ви се отблагодари с мекота, еластичност, нежност и красота, а вие ще върнете отново самочувствието и усмивката си.
Брадавиците по лицето и главата не се считат за много заразни, но могат да бъдат пренасяни посредством близък контакт с кожата. Инфекцията би могла да се предава и косвено, тоест чрез замърсени предмети или повърхности, например при ползване на гребен на заразен човек. Най-голям риск крие ползването на обществени плувни басейни, бани, спа центрове и др. Голяма е вероятността да получите брадавици, ако кожата ви е била мокра или наранена, така вирусът прониква много лесно в организма. След като веднъж сте се заразили, е възможно да отнеме седмици или дори месеци докато се появят самите брадавици.

Повечето от тях са лесни за идентифициране, защото имат отличителен външен вид. Запомнете, че е необходимо да се посъветвате с лекар, веднага щом забележите драстично разрастване на засегнатата част от кожата. Специалистът може да потвърди дали наистина става въпрос за брадавици или друго кожно състояние, и да ви назначи коректно лечение.

В случай, че имате брадавици, задължително се налага посещение при дерматолог, ако:

  • Забележите кървене;
  • Забележите резки промени във външния вид на брадавицата;
  • Засегнатата област бързо се увеличава по мащаб и размер;
  • Чувствате болка или дискомфорт.

Брадавици по лицето

Брадавиците по лицето са доста често срещани, особено при младежите и тийнейджърите и могат да бъдат изключително неприятни, да причинят дискомфорт и известни притеснения относно външния вид, особено при подрастващите.

Затова е необходимо да се отнесете към тях с отговорност и да започнете навременно лечение. Неглижирането на проблема може само да влоши състоянието на кожата ви, а брадавиците могат да се появят и на други места, например по езика или шията.

Плоски брадавици

Плоските брадавици се появяват предимно при децата и младежите. Засягат кожата на лицето, шията, крайниците, рядко по полулигавиците (езика), но ако не се лекуват могат да се разпространяват много бързо.

Заразяването с плоски брадавици се случва при много близък контакт на кожа с кожа. Плоските брадавици имат кръгла или овална форма и са леко надигнати, с гладка повърхност и големина на главичка на топлийка. Цветът им често е бледо кафеникав, бледо розов или жълтеникав. Могат да причинят сърбеж или дискомфорт. Обикновено се подреждат по хода на одраскване или разчесване.

Повърхностното разположение на плоските брадавици дава възможност за по-лесното им отстраняване, чрез кератолитични средства, тоест излющващи средства. Премахването им е по-ефективно и сигурно с криотерапия, електрокоагулация или СО2 лазер. Тези процедури се извършват от специалист дерматолог, след предварително проведен преглед и създаден план за лечение.

Брадавици по главата

Лице на мъж с брадавици по него

Брадавиците по главата обикновено са доброкачествени, но понякога могат да бъдат симптом за сериозно заболяване. Затова не е препоръчително да ги игнорирате.

В случай че забележите подозрително образувание на главата, за което не сте сигурни дали е брадавица, най-добре да се консултирате с дерматолог, за да си спестите бъдещи притеснения.

В повечето случаи брадавиците по главата изчезват сами и не създават сериозни проблеми. Това, което причиняват, е дискомфорт, тъй като външният им вид е неприятен и понякога доста забележим. Те притежават заоблена форма и почти винаги са кафяви на цвят, но могат да бъдат и розови или бежови. Възможно е върху тях да се появят черни точки. Често се усещат груби или люспести на допир и може да изглежда, че са много болезнени, но не са.

Брадавици по главата могат да се появят при повишено потене на скалпа, лоша хигиена на косата, рани от неправилно подбрани или повредени гребени, както и поради дългосрочен прием на някои лекарства, които отслабват имунната ви система.

Видове брадавици по главата

Има различни видове брадавици по главата, които могат да се класифицират като:

• Плоски брадавици – те са по- груби и по-малки по размер от обикновените брадавици. Понякога могат да бъдат жълтеникави на цвят, а в друг случай да са кафяви. Обикновено се появяват по няколко наведнъж и причиняват дискомфорт.

• Нишковидни брадавици – те идват от името си и изглеждат като нишки или четки. Разрастват се изключително бързо.

Брадавиците по главата често могат да се сбъркат с други видове състояния по скалпа. Като например:

  • Себорейна кератоза;
  • Актинична кератоза;
  • Маслен невус.

Самолечението, както и премахване на брадавиците самостоятелно у дома, не са препоръчителни. Особено важно е да не ги дърпате или да правите опити да ги изрязвате самостоятелно. Това може да доведе до появата на сериозна инфекция, както и да ускори развитието им и те да се размножат.

Важно е да внимавате когато решете и миете косата си. Препоръчително е главата ви да е суха, тъй като брадавиците се размножават повече във влажни места. След докосване на брадавиците, задължително трябва да измиете ръцете си. Необходимо е да спазвате много висока лична хигиена и да не споделяте лични вещи като гребени, фиби, кърпи, шапки, преса за коса или маша.

Естетични процедури за премахване на брадавици в дерматологична клиника DR-DENKOVA DERMATOLOGY

Млад мъж оформя косата си с дървен гребен

Брадавиците по лицето и главата са проблем, който засяга голяма част от хората. Те могат да причинят дискомфорт, болка, сърбеж и разбира се, ниско самочувствие, тъй като не са никак естетични. Поради това е нужно да предприемете съответните мерки и да се сържете с дерматолог.

В дерматологичната клиниката DR-DENKOVA DERMATOLOGY, можете да запишете час за преглед при съмнение за брадавица по главата, шията или лицето. Прегледът се извършва от специалист дерматолог, който ще установи какъв е видът на брадавицата и ще ви предложи най-подходящия метод за нейното отстраняване .

Клиниката предлага различни методи за премахване на брадавици, като криотерапия, лазерна терапия или електрокоагулация, а специалисти от най-високо ниво ще определят най-подходящия метод за премахване на брадавица за всеки индивидуален случай.

Възможно е да ви бъде назначено и допълнително лечение чрез лекарствени средства за вътрешен прием или локално приложение само за засегнатата зона. Лечението на брадавиците може да бъде извършено в определен брой процедури в период от две-три седмици.

В тази статия ви запознахме подробно с брадавиците по лицето и главата.
Важно е да се отбележи, че тяхното премахване и лечение са строго индивидуални и се назначават от специалист дерматолог. За предотвратяване появата на брадавици е необходимо да поддържате своята имунна система, за да може организмът ви да се бори с вирусите. Спазвайте много добра лична хигиена и не се опитвайте да се самолекувате, за да не влошите състоянието си.
В случай, че имате допълнителни въпроси или желаете повече информация, не се колебайте да се свържете с екипа на DR-DENKOVA DERMATOLOGY и да запишете час за преглед и консултация.