Кожата е един цял свят, който постоянно се променя под влияние на вътрешни и външни причини – стрес, слънчеви лъчи, вируси.

Брадавиците – малки, често груби израстъци, които може да се видят по ръцете, краката, шията и други части от тялото – се появяват поне веднъж в живота на всеки човек. Причина за това е човешкият папилома вирус.

В статията ще ви запознаем с това какво представляват брадавиците и какви видове брадавици може да се появят по кожата. Ще научите и какви са домашните методи за третиране на брадавици. Най-важното е, че ще разберете кога трябва да потърсите специалист за консултация, лечение и премахване на брадавици.

Какво е брадавица и защо се появява на кожата?

Брадавиците са вид малък твърд израстък, най-често с цвета на кожата или близък до него, който може да се появи при всеки човек. Особено често се срещат при деца и младежи, но като цяло са много разпространени независимо от възрастта.

Папиломен вирус. HPV

Брадавиците се причиняват от човешкия папилома вирус (ЧПВ), затова се наричат и вирусни брадавици. Поради това са лесни за предаване при директен контакт с друг заразен човек или при контакт със заразена повърхност. Рискът от предаване зависи от много фактори, но един от ключовите фактори е отслабената имунна система, която прави хората по-податливи на вирусни заболявания.

Друг ключов фактор за образуването на брадавици е генетиката. Много хора носят човешкия папилома вирус, но той често не води до външни прояви по кожата. Всъщност, у тях вирусът остава в латентно или неактивно състояние и може никога да не се прояви. Макар че вирусът е в спящо състояние, той все още може да бъде предаден на друг човек.

Видове брадавици

Има няколко основни вида брадавици, които може да се появят по човешката кожа – обикновени брадавици, плоски брадавици, плантарни и палмарни брадавици, генитални брадавици.

Всеки от видовете брадавици си има свои особености и различия във формата, цвета и мястото на поява. Могат да са плоски, груби, както и надигнати с куполоподобна форма. Цветовете на различните видове брадавици варират от близък до този на кожата, кафяв и тъмнокафяв, сиво-жълт, сив и дори черен.

Според мястото на поява брадавиците могат условно да се разделят на:

 • палмарни брадавици, появяващи се на ръцете и дланите;
 • Плантарни брадавици по стъпалата;
 • плоски брадавици по лицето и врата;
 • генитални в областта на половите органи и около ануса.

Плантарни и палмарни брадавици

Длан на вдигната дясна ръка с рождено петно или бенка

Този тип брадавици се появяват основно по ръцете и краката – зони, по които има много триене и натиск. Затова плантарните брадавици са често срещани при спортисти – бегачи, тенисисти, играчи на скуош и др. Палмарните могат да се срещнат по-често при фризьори и хора, които имат интензивна работа на компютър.

На ръцете брадавиците се появяват около или под ноктите, по пръстите или по дланите. На краката, освен в зоната на стъпалото и петата, могат да се появят около пръстите и около или под нокътната плочка.

Този тип брадавици се наричат и кокоши трън. Представляват груб израстък, с цвят, близък до цвета на кожата. При някои може да има черна точка в средата. Тази точица е всъщност кръвоносен съд, който брадавицата е захванала в процеса на развитието си. Когато инфекцията се развие напълно, при тях се формира малка издутина с плосък връх и вдлъбнатина в средата. Често са малки по-размер, колкото грахово зърно, като рядко могат да достигнат по-големи размери.

Понякога плантарните и палмарни брадавици могат да са повече от една и да наподобяват обрив в зоната, в която са се появили. Тогава се наричат мозаечни брадавици.

Плоски брадавици

Плоските брадавици са кръгли, гладки и леко повдигнати. На цвят могат да са светло кафяви, сиво-жълти или с цвета на кожата. Най-често се срещат на лицето, на дланите или на краката. По размер са малки, затова първоначално е трудно да се забележат.

Появяват се в зоната на лицето, шията, подмишницата, вътрешната страна на ръцете или бедрата. Често това са местата, на които човек лесно може да ги разнесе при почесване на кожата. В зоната на лицето могат да предизвикат както физически, така и психологически дискомфорт.

Обикновени брадавици

Нервна млада жена си гризе ноктите

Обикновените брадавици се срещат по дланите и пръстите на ръцете. Те не са болезнени, най-често са малки по-размер и представляват множество плътни образувания по кожата. Характерни са за малки деца и юноши, за хора, имащи склонност да гризат ноктите си или практикуващи професии, свързани с постоянно мокрене на ръцете. При хора със склонност към гризане на нокти и разраняване на кожичките инфекцията може да се пренесе и до областта около устата.

Филиформени брадавици

Очи на млад мъж с малки папиломи по клепачите или израстъци по кожата.

Филиформените брадавици могат да се появят в областта на клепачите, подмишницата, около устата или носа, а много по-рядко в зоната на шията под брадичката. По размер наподобяват малки висулки, заради дългия си и тънък вид. Могат да са в жълт или в същия цвят като кожата.

Генитални брадавици

Гениталните брадавици спадат към полово предаваните инфекции, защото се предават от човек на човек при сексуален контакт. Могат да се срещнат и под следните наименования: кондиломи, венерически брадавици, венерични брадавици, генитални брадавици. Около 10% от хората са имали кондиломи поне веднъж през живота си. Всъщност, този тип брадавици са известни в медицината още от времето на Древна Гърция.

Най-често са малки, бледорозови и меки образувания в областта на гениталиите, като могат да достигнат и ануса. Повърхността им е зърнеста и наподобява карфиол. Особеното при тях е, че растат на гнезда. Този тип брадавици могат да достигнат големи размери и да се инфектират. В случай на инфектиране, по кожата се появява зачервяване и възпаления, а самите брадавици изпускат силна неприятна миризма.

Кондиломите се причиняват от различни щамове на човешки папилома вирус, т.е. щамовете, които отговарят за другите видове брадавици нямат общо със щамовете, предизвикващи генитални брадавици. Поради този факт само ще споменем накратко за превенцията и начина на премахване на този тип брадавици.

При кондиломите превенцията е изключително трудна. Вирусът може да остане в спящо състояние много дълго време и в определен момент да се активира. След този момент развиването на гениталните брадавици може да отнеме почти половин година, а в някой случай развитието може да стане години след контакт с инфектиран човек. Поради това, както и поради самото естество на областта, в която се развиват (като вътрешните полови органи), те са лесни за предаване, дори и при използване на предпазни средства. Затова превенцията може да стане единствено, ако инфектираният човек знае, че има кондиломи и преустанови полови контакти до тяхното изчезване. Но дори и тогава е възможно да останат в тялото и при спад в имунитета, например, причинен от стрес, отново да се активират.

При мъжете, както и при жените, този тип брадавици предразполагат към кожен рак. Особено висок риск представлява достигане на инфекцията до маточната шийка, тъй като е доказано, че ЧПВ е рисков фактор за рак на шийката на матката.

Затова се препоръчват редовни профилактични прегледи. При установяване на генитални брадавици е важно да се посети специалист по полово предавани болести, който да определи правилен метод за лечение в конкретния случай, защото този тип брадавици не се третират като останалите видове брадавици.

Периунгвални брадавици

Това са брадавиците, които се появяват под и около нокътната плочка. Характерно за тях е, че са изключително болезнени и могат да повлияят и променят растежа на ноктите. След тяхното премахване нокътната плочка често остава деформирана.

Старческите брадавици

Наричат се и себорейни брадавици или кератоми. Макар да се наричат старчески брадавици, те не са свързани с ЧПВ, а всъщност представляват доброкачествен кожен тумор. Може да се видят по гърдите, шията и лицето. По размер са мънички, а на цвят са сиви, кафяви или черни.

Симптоми на брадавиците

Пръстите на краката, засегнати от кожни проблеми

Обикновено брадавиците нямат конкретни симптоми. Освен грубия вид, те често не причиняват проблеми и изчезват сами след определен период. Този период може да е от месец, до година – две. Много рядко, при възрастни, може да останат брадавици, които изчезват чак след пет – десет годишен период.

При някои хора вирусът е в спящо състояние и може да не се активира цял живот. Възможно е при определени фактори като стрес и спад в имунитета, години след тяхното заразяване, той да се активира и да се развият различни брадавици в дадена зона на тялото.

Понякога брадавиците могат да причинят болка и неудобство. Това е особено характерно за плантарните брадавици на краката, които могат да причинят проблеми при ходене. При обикновените брадавици могат да се появят напуквания и кървене.

Превенция на брадавици

бели джапанки на ръба на плувен басейн

Тук ще разгледаме методите за превенция на всички видове брадавици, без гениталните брадавици, поради тяхната специфика на предаване и заразяване, дължаща се на различни щамове на ЧПВ.

Превенцията на брадавиците може да се разглежда в две насоки – спазване на добра лична хигиена, грижа за тялото и имунната система.

Доброто ниво на лична хигиена включва използване на индивидуални хавлии, чорапи, обувки. Носене на джапанки при посещения на плувни комплекси. Друг фактор за заразяване са малки ранички или драскотини по кожата, през които вирусът лесно прониква и се закрепя. Затова е важно да се избягва и гризане на ноктите на ръцете, при които стават рани около нокътната плочка. Особено при посещение на топли и влажни места като зони около басейни или водни съоръжения, където вирусът вирее отлично, е важно да покривате всички отворени ранички. Високото ниво на лична хигиена би помогнало и ако сте носител на ЧПВ без да знаете, защото така няма да разнесете вируса.

Имунната система е основен отговорник за нашето здраве и справянето с различни вирусни заболявания. При проблеми с брадавици тя е най-важна за ефективното им овладяване. Добре е да се спазва по-здравословна диета, с по-малко консумация на вредни и обработени храни, и с адекватен прием на течности. Допълнителен прием на витамини и минерали би могъл да подпомогне имунната система. Може дори да се включат билки като ехинацея, шипка и хранителни добавки като спирулина, котешки нокът и други, известни със своите имуностимулиращи свойства.

При по-тежки случаи може да се включват и по-силни имуностимуланти, предлагани в аптечната мрежа, разбира се, след консултация с медицинско лице.

Фактори като стрес, спад в имунитета и професията са основни, но има и други фактори, на които трябва да се обърне внимание за превенция на брадавици. При чести посещения на спа комплекси и плувни комплекси, посещения на козметични салони (особено за услуги като маникюр и педикюр) и фитнес зали трябва да обърнете внимание освен на личната хигиена, също и на хигиената в съответното място.

Как се махат брадавици?

изрязан изглед на дерматолог, изследващ кожата на пациент с лупа в клиника

Съществуват различни методи, чрез които брадавиците могат да се третират у дома. От множество домашни рецепти, включващи билки и други естествени съставки, до химически съставки, предлагани в аптечната мрежа, като салицилова киселина и аспирин. Важно е да се отбележи не само, че успеваемостта на тези домашни методи за премахване на брадавици не е доказана, но те могат да доведат до сериозно влошаване на кожата и физическото състоянието на човек.

Премахването на брадавици може да стане единствено от медицинско лице. То най-добре може да определи дали израстъкът действително е брадавица или друго кожно образувание. Съществува риск и да е злокачествено образувание, грешно прието от пациентите за брадавица и третирано с различни средства, което може да е опасно.

Методи за премахване на брадавици, извършвани от медицинско лице – криотерапия, лазерна терапия, електрогоагулация

Дерматолог премахва невус от кожата на млада жена

Опитният специалист ще избере и приложи най-подходящ метод за премахване. Сред най-често прилаганите методи са криотерапия, електрокоагулация и лазерна терапия. Може да се предпишат и различни препарати за локално нанасяне или таблетки за преглъщане. Сред по-рядко прилагани методи за премахване на брадавици е хирургичният (оперативно премахване на брадавица чрез изрязване със скалпел и последващ хирургичен шев).

Криотерапията представлява премахване на образувание с течен азот. При нея брадавицата се замразява с течен азон при много висока температура.  Прилага се в определен брой процедури, често около шест, през период от две-три седмици.

Лазерната терапия представлява премахване на брадавицата с лазер. При процедурата се слага местна упойка. Процедурата е доста щадяща и е подходяща за трудни за премахване брадавици.

Електрокоагулацията представлява изгаряне на брадавица с електрически ток. При нея също се поставя местна упойка инжекционно или чрез локално нанасяне на кожата. Подходяща е за премахване на по-големи брадавици по лицето и тялото.

При електрокоагулацията и при лазерната терапия се отделя дим, който съдържа вирусни частици и потенциално може да зарази дихателните пътища, поради което е задължително използването на аспирация с филтър по време на процедурата.

Средства, предлагани в аптечната мрежа

Стъпало на жена

При използване на средства, предлагани в аптечната мрежа е важно да следвате посочените на тях указания.

Средствата срещу брадавици в аптечната мрежа и в някой по-големи дрогерии отново са насочени основно към обикновени, платарни и палмарни брадавици. Това може са спрейове, лепенки, пластири срещу кокоши трън, гелове или приготвяни по рецепта мехлеми.

Най-често в състава на тези средства влиза салицилова киселина или азот.

Салициловата киселина се използва за омекотяване на горния груб слой на брадавиците. Нужно е повишено внимание при нейното използване, защото може да причини подуване, болезненост и раздразнение на кожата. Затова се използва единствено при плантарни и палмарни брадавици, на малки участъци кожа, и в никакъв случай не се прилага в други зони на тялото, осoбено на лицето, или при генитални брадавици.

В аптечната мрежа азотът най-често се предлага под форма на спрей във формулировка с други съставки. Действието на тези спрейове ще е сходно на криотерапията, но много по-слабо и съответно не толкова ефективно. При криотерапия, извършвана от медицинско лице, се достига по-високата температура, необходима за ефективността на лечението.

При търсене на решение на проблем с обикновени брадавици или брадавици тип кокоши трън, може да се изпробва и хомеопатична терапия. След консултация със специалист хомеопат и определяне на точна доза и продължителност на лечение, може да ви изпишат някои от следните средства: Graphites, Nitricum acidum,Thuya Occidentalis, Natrum muriaticum.

Кога е препоръчително да направите консултация със специалист относно брадавиците по кожата ви

Младо весело африканско момиче посещава приятелската си красива жена лекар козметик в модерна клиника, щастлива след процедурата, давайки пет.

В повечето случаи за брадавиците няма нужда от консултация с медицинско лице. Често те изчезват сами в рамките на година – до две. При деца и юноши в една трета от случаите изчезват до около година, а в две трети до две години. Много рядко при възрастни този процес може да е по-бавен и да отнеме повече от две години – пет – десет години.

Има някои фактори, при наличие на които е добре да направите консултация с медицинско лице:

 • ако брадавиците са много болезнени, което често се случва при деца и юноши;
 • ако имате брадавица тип кокоши трън, който е много стар и корените му са достигнали много навътре в кожата;
 • ако има признаци за възпалена брадавица;
 • при слаба или компрометирана имунна система;
 • ако са изпробвани мехлеми или спрейове със салицилова киселина или азот, но няма подобрение на състоянието;
 • ако кожният израстък е труден за идентифициране и имате съмнение, че може да не е брадавица;
 • ако брадавиците нарастват по-размер бързо;
 • ако брадавиците заемат все по-голяма площ, подобно на обрив;
 • ако брадавиците причиняват силен дискомфорт;
 • ако има кървене.

При преглед специалистът може бързо да установи дали това е брадавица, както и да диагностицира нейния вид. Възможно е дори да вземе проба от израстъка (биопсия), за да тества за ЧПВ. Медицинското лице ще установи и дали не става въпрос за съвсем различен вид кожно образувание. Понякога може да става въпрос за рядко срещаните злокачествени брадавици.

Могат ли брадавиците да бъдат злокачествени?

Брадавиците като цяло са доброкачествени. Но има данни, че при някои пациенти са се развили злокачествени брадавици. Този тип брадавици са известни като верукозен карцином. Верукозният карцином е бавно растящ тумор, който се класифицира като добре диференциран плоскоклетъчен злокачествен тумор. Злокачествена брадавица често може да се обърка с обикновена брадавица.

Процедури за премахване на брадавици, предлагани в клиниката на D-r – Denkova

В клиниката на доктор Денкова може да направите консултация при съмнения или проблеми с брадавица. Прегледът се извършва от специалист дерматолог, който да установи какъв е видът на образуванието и най-подходящият метод за неговото премахване.

В клиниката има различни методи, подходящи за премахване на брадавици, като криотерапия, лазерна терапия или електрокоагулация.

Специалист дерматолог ще определи най-подходящия метод за премахване във вашия конкретен случай. Възможно е да ви изпише и допълнително лечение с лекарства – вътрешен прием или локално приложение само за засегнатата зона. Може да се наложи лечението на брадавиците да се извърши в определен брой процедури през определен период от две-три седмици.

За повече информация или при въпроси, не се колебайте да се свържете с екипа на клиника Dr – Denkova и да запишете час за консултация.