Бременността е период, изпълнен с промени за женското тяло – някои от тях забележими, а други не. Появата на целулит по време на бременност е една от тези промени, свързана с изменението в килограмите и хормоните. Образуването на неприятната портокалова кожа е съвсем нормално, естествено и дори често очаквана от жената промяна в тялото. Днес ще се фокусираме именно върху този целулит: защо се появява и какво може да направим, за да си върнем гладкия равен вид на кожата във възможно най-кратки срокове.

Съдържание:

Какво е целулит?

Целулитът не представлява риск за здравето, а причините за неговата поява често са трудни за дефиниране и са свързани с наследственост, тегло и възраст. Неравната повърхност на кожата, която наричаме целулит, е всъщност допълнителна мастна тъкан, образувала се близо до повърхността на кожата.

Той засяга основно жени, като неговата поява най-често започва в годините на пубертета или малко след него. Има различни теории защо целулитът е по-често срещан при дамите. Една от тях е свързвана с по-големия процент мазнини в зоните на корема, дупето и бедрата, нужни на женското тяло за естественото протичане на бременността.

Друга теория е свързвана с разликите в съединителната влакнеста тъкан, която свързва дермата с разположените под нея мускули и мазнини, различаваща се при мъжете и жените. Докато при жените тези връзки са изправени, при мъжете те са кръстосани, което ги прави по-здрави и съответно по устойчиви към мазнините и достигането им до повърхността на кожата.

Фактори, определящи появата на целулит

Основен фактор, върху който не може да се окаже влияние, но който от своя страна влияе върху появата и вида на целулита, са гените – от тях зависи не само структурата на тялото, както и нашите хормони, но и структурата на кожата ни. Затова хормоналната предразположеност се смята за водещ фактор за преобладаване на този проблем при жени.

Друг фактор е начинът на живот. Над него можем да упражним контрол и да правим изменения с цел подобряване на здравето, а оттам и вида на нашата кожа и целулита. Начинът на живот е съвкупност от ключови дейности, които изпълнявате ежедневно като тук влиза и диетата. От значение е и дали се движите през деня или поради работни ангажименти сте принудени да прекарвате много часове седнали; дали се храните с повече плодове и зеленчуци или наблягате на нездравословните храни.

kakvo e

Видове целулит

Комбинацията от всички тези различни фактори – генетични и такива, над които имаме влияние, може да доведе до формирането на някои видове целулит, например отточния.

Отточният целулит, или още воден целулит, при който има задържане на течности в организма, често може да е причинен от прекалена консумация на обработени и най-вече солени храни, както и напитки с високо съдържание на бяла захар.

Освен отточния съществуват още два вида целулит: целулит с отпускане на кожа и фиброзен целулит, който е следствие от нарушен процес на липогенеза (съхранение на мазнини).

Различните видове целулит могат да се появят комбинирано при един човек, т.е. може да имате повече от един вид целулит. Те могат да засегнат различни зони от тялото, отново в зависимост от генетиката и начина на живот. Целулитът може да има различна степен на проява – да се вижда единствено в седнало, изправено или легнало положение или само при защипване на кожата.

Целулит по време на бременност

Една от най-честите и видими промени в тялото на жената по време на бременност е промяната в килограмите, а с тях идват стриите и целулитът.

Целулитът по време на бременност често изглежда по-зле, отколкото всъщност е, заради множеството промени, които се случват в женското тяло едновременно. Това се дължи най-вече на увеличаване на теглото при жената, задържането на течности и хормоналните промени, които са естествена част от бременността.

Първата причина за появата му е промяна в хормоните и най-вече на нивото на хормона естроген. Този хормон има три ключови връзки, които обясняват ролята му за формиране на целулит по време на бременност. Естрогенът е свързан със съхранението на мазнините в тялото. Високите нива на естроген при бременните водят до натрупване на мазнини, като едновременно са свързани и с образуването на фибробласти. Това са група клетки, които участват в съставянето на влакна и компоненти на съединителната тъкан, които отговарят за нейната структура и здравина.

Задържане на вода при бременни е друга причина, поради която целулитът може да е по-видим и по-силно изразен.

Качване на килограми и по-малко движение е още една от определящите причини за образуването на целулит при бременност. Въпреки че бременността е един от най-красивите моменти от живота на жената, тя си има своите ограничения и едно от тях е невъзможността да се спазва стриктен диетичен и спортен режим.

Tselulit

Как да премахнем целулита

За справяне с целулита по време на бременност може да предприемат някои леки ежедневни стъпки:

  • Да се приемат повече течности – вода и прясно изцедени сокове;
  • Да не се забравя консумацията на пресни плодове и зеленчуци всеки ден – пълни с витамин и минерали, те са полезни както за жената, така и за детето и са чудесен начин за набавяне нужните нутриенти по естествен път. Техните антиоксидантни свойства помагат на тялото да изхвърля излишните токсини, както и задържаните течности и така се подпомага процесът на прочистване;
  • Да не се приема прекалено голямо количество солени храни – тези храни биха могли да доведат до развитие на целулит или до влошаване на вида му, защото солта води до задържане на вода в тялото. Както споменахме, това е един от основните фактори целулитът по време на бременност да е по-видим;
  • Да се ограничат обработените „джънк“ храни – не и нужно да бъдат изключени изцяло, но като цяло е препоръчително да се ограничи консумацията на пържени, тестени и други, смятани за вредни, храни;
  • Да не се забравя движението – важно е излизането за кратки разходки всеки ден;
  • Да се включат витамини, минерали и колаген – намаляването на синтеза на колаген се случва естествено с напредване на възрастта. Колагенът е протеин, който е структурен компонент на много от тъканите в тялото (кожата, сухожилията, органите и костите). Загубата на колаген води и до загуба на еластичност и гладкост на кожата, което от своя страна позволява на целулита да се забелязва повече. По време на бременност тялото има нужда от много допълнителни витамини, минерали и други вещества, а едно от тях е колагенът. Той подпомага еластичността на кожата, която се разтяга с напредването на бременността. Помага и при чупещи се нокти, косопад и в превенцията срещу стрии и белези от разтягането на кожата. Препоръчително е да се консултирате с вашия лекар за най-подходящата комбинация за вас.

Целулит след бременност

Съществува вероятност новопоявил се или просто станал по-видим целулит по време на бременност да се подобри или дори да изчезне напълно след раждането. Това зависи до голяма степен и от връщането на нормалните за тялото килограми и хормонален профил.

По време на бременността има доста ограничения, свързани със спортния режим и употребата на козметика с определени съставки. За да се отървем от целулита, може да продължим спазването на основните съвети, както и да включим малко по-интензивни упражнения във фитнес режима си.

Tselulit po vreme na

Строга диета с много нисък калориен прием, както и цялостно изключване на мазнини и въглехидрати, в опит да се свалят по-бързо натрупаните килограми и целулит не е препоръчителна. Това би могло да се отрази отрицателно на тялото по много начини – един от тях е липсата на енергия, а друг се явява ограничаването на хранителни вещества за бебето. Кърмата съдържа голям процент мазнини, нужни за развитието и растежа на бебето. Без достатъчно полезни мазнини в диетата, няма да има достатъчно количество и в кърмата.

Може да се включат и масажи, както и процедури, които съчетават ефект на отслабване с ефект за справяне на целулит след бременност. Преди започване на процедури, независимо какъв тип, е задължително да се консултирате със специалист дали дадената процедура е подходяща, ако все още кърмите.

Процедури срещу целулит след бременност

Анти-целулитните процедури не само ще помогнат за възвръщането на гладкия вид на кожата, но могат да имат положителен ефект за справянето с излишните килограми след бременност и връщането на по-добра форма по-бързо. В повечето случаи процедурите при специалист дават ефект в по-кратки срокове.

В клиниките на DR—DENKOVA DERMATOLOGY може да направите консултация със специалист относно целулит след бременност, който да ви посъветва и да определи кои терапии са най-подходящи за вас и кога може да започнете с тях.

Една от препоръчаните терапии е BTL Unison против целулит. Тази процедура въздейства на всички видове целулит, но е особено подходяща при дълбок и упорит. При терапията се комбинира монополярна радиочестота и фокусирани акустични вълни, за да се постигне дрениране на увредените тъкане и намаляване обема на мастните клетки. С продължителност от 20 до 40 минути, тази терапия дава видими резултати – възстановена, еластична и изгладена кожа.

Друга процедура, която помага за постигането на гладка кожа, намаляване на обиколките и изхвърляне на натрупани токсини, е лазерна терапия със зелен лазер Verju. За разлика от много други терапии за целулит и отслабване, тази не е болезнена и дава възможност за третиране на зони, които изискват повече внимание.

Тези процедури не са подходящи за бременни или кърмещи дами и могат да се започнат в последващ подходящ момент. Преди тях трябва да се направи консултация с естетичен лекар или медицински специалист за назначаване на план за подходящи процедури и тяхната продължителност.

Целулитът при бременност е често срещан при голям процент жени. Това е естествена част от процеса на бременността, която не трябва да ви притеснява. С прием на полезна храна, поддържане на добро телесно тегло и активно третиране, и посредством козметични процедури, може да повлияете на неговото развитие.

За повече подробности за тези и други процедури, както и какви варианти са подходящи за вас, може да се свържете с екипа на клиниките на DR—DENKOVA DERMATOLOGY, който с радост ще отговори на всички ваши въпроси.