Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и като такъв играе съществена роля в предпазването и защитаването на целия организъм. Тя е невероятна със своите функции, но е още по-любопитна в състоянията и образуванията, които може да развие. Такова е хемангиомът, по-известен като червена бенка.
Според повечето проучвания хемангиомите са доброкачествени формирования върху кожата и обикновено няма повод за притеснение от тяхната поява. Нужно е да не забравяме, че все пак както нормалните бенки, така и червените могат да станат анормални и да се превърнат в ракови.
Ако не сте запознати с природата на хемангиомите, но искате да научите повече за тях, в тази статия ще откриете: какво представляват, какви видове съществуват, как се лекуват и как се премахват.

Какво представляват червените бенки

Червените бенки, познати още като хемангиоми, са често срещани кожни израстъци, които могат да се развият в по-голямата част от кожата на тялото ви. Те са известни също като сенилни ангиоми или петна на Кембъл де Морган. Обикновено се срещат при хора над 30 години. Събирането на малки кръвоносни съдове вътре в хемангиома им придава червеникавия цвят.

Този тип растеж на кожата обикновено не е причина за безпокойство, освен ако не кърви често или не промени размера, формата или цвета си. Червените бенки често са яркочервени, с кръгла или овална форма и са малки – с размери от малка точка до половин см. Някои хемангиоми изглеждат гладки и равномерни с кожата, докато други са леко повдигнати. Най-често растат по торса, ръцете, краката и раменете. Може да възникне кървене, ако една червена бенка е одраскана или разрязана.Жена с маркирана от дерматолог червена бенка на гърба

Причини за поява на хемангиоми

Точната причина за червените бенки все още е неизвестна, но може да има генетичен фактор, който прави някои хора по-склонни да ги получат. Те също са свързани с бременност, излагане на химикали, определени медицински състояния и климат.
Също така се наблюдава връзка между хемангиомите и възрастта. Те често започват да се появяват, когато хората достигнат 30-годишна възраст и изглежда се увеличават по размер и брой с възрастта. Едно научно проучване отбелязва, че над 75% от хората над 70 години ги имат.

Видове хемангиоми

Червените бенки не са много като видове, но се различават съществено по своето образуване и структура. Нека видим какви са те:

Капилярни червени бенки

Капилярните хемангиоми представляват група кръвоносни съдове, които са плътно притиснати един към друг. Всеки от тях има своя собствена стена, чиито клетки наподобяват по структура силно на епителните клетки. Свободните пространства между стените на капилярите са запълнени с кръв. Понякога срастналите се помежду си капиляри образуват малки пространства, разделени помежду си от тънка съединителна тъкан.

Кавернозни червени бенки

Кавернозните бенки, от своя страна, се образуват от кухини с различни размери и форми. Кухините по своята структура наподобяват на капилярните. Но пък разкъсване на преградата е напълно възможно и по този начин могат да се образуват папили в получения хемангиом.

Кога червените бенки са опасни

Като всяко кожно образувание от този характер, хемангиомите стават опасни ако изменят формата, цвета и размера си, както и ако станат асиметрични. Ако имате притеснения относно някоя червена бенка, е препоръчително да посетите дерматолог за консултация възможно най-скоро. Той може адекватно да прецени опасна ли е въпросната бенка, има ли нужда от отстраняване, а също и ще ви препоръча най-правилния метод за премахването ѝ според големината и мястото.

Червена бенка върху кожата

Лечение на червените бенки

Вероятно няма да е необходимо да лекувате хемангиомите, но имате възможности, ако искате да ги премахнете по козметични или здравословни причини. Може да се наложи да премахнете някои от тях, ако са в зона, която лесно може да се нарани, което може да доведе до редовно кървене. Има няколко често срещани процедури за премахване на червени бенки:

  • Електрокаутеризация

Този хирургичен метод на лечение включва изгаряне на хемангиома чрез използване на електрически ток, доставян от малка сонда. За тази процедура ще имате и заземяваща подложка, поставена някъде върху тялото ви, за да предпазите останалата част от тялото си от удар на електричество.

  • Криохирургия

Криохирургията включва замразяване на хемангиома с течен азот. Силният студ на втечненото вещество ще го унищожи. Този метод е известен с това, че е бърза и сравнително лесна процедура. Често имате нужда само от една сесия на лечение, за да работи криохирургията, а течният азот обикновено се пръска само за около 10 секунди. Раната не изисква много грижи след това.

  • Иновативна хирургична операция

Според вида на образуванието отстраняването може да бъде тангенциалната ексцизия (премахване по безкръвен начин на нивото на кожата при бенки, които не демонстрират симптоми на злокачественост); елиптичната ексцизия (извършва се по козметични или по медицински показания); премахване с пънч (пълно премахване на бенки, чиито размери не надхвърлят 3 мм в диаметър, при изследване на новопоявили се пигментни образувания или по козметични причини). Именно такъв тип интервенция извършват нашите специалисти от D-r Denkova Dermatology. Освен това изпращаме всички изрязани тъкани на хистологичен анализ за оценка и диагноза.
Успяхме да ви запознаем с всички необходими подробности, които трябва да знаете, когато става въпрос за хемангиоми.
Обикновено те не представляват опасност за здравето и живота ви, но понякога са разположени на неудобно място, което предполага често разраняване и кървене. Това, както знаете, не е никак препоръчително да се случва, тъй като нараняването тъканта на една бенка, макар и червена, може да доведе да развиване на туморни образувания.
За да бъдете максимално сигурни в състоянието на вашите хемангиоми, може да се свържете с нас и да насрочим дата за консултация и първоначален Skincheck, и евентуално отстраняване на проблемната червена бенка.