Понякога, най-лесният начин да разберем нещо е да го преживеем. Да го изпитаме от първо лице, за да вникнем в същността и детайлите му. Именно за това, днес даваме думата на един от нашите пациенти. Тя ще ни разкаже за това защо и как е решила да си направи #SkinCheck, как е протекла процедурата, какви са били резултатите от посещението ѝ в DR – DENKOVA DERMATOLOGY и как това е повлияло върху нейната грижа за кожата. Ето и нейният разказ.

Съдържание:

Защо реших да си направя годишен #SkinCheck?

Не бих казала, че двадесет и една годишната ми кожа е преживяла много изпитания. Ежедневен грим, десетина плажа годишно и постоянно излагане на мръсен въздух, в този ред, са най-сериозните проблеми, които ѝ създавам. Съжителстваме мирно с атопичен дерматит, останал още от детството. Той ми напомня за себе си с повишена чувствителност и сухи участъци. Аз му отговарям с подходяща козметика и безкомпромисна хидратация. Смятах това положение за чист късмет и се радвах, че несъвършенствата са минимални.

Повратната точка настъпи преди самата процедура, за която разказвам тук. Тривиалният момент, в който видях пост в Instagram за ежегодния скинчек провокира любопитството ми по две причини. Първо, исках да разбера дали моята грижа за кожата е правилна и дали въобще правя това, от което наистина имам нужда.

Втората причина беше, че до момента бях получавала съвети единствено от козметик. Годишният скинчек, от своя страна, се извършва от лекар от екипа на д-р Денкова, който дава медицинска обосновка и подхожда както от здравна, така и от естетична гледна точка.

Какво реално е годишен #SkinCheck?

Добре е да сме напълно наясно какво представлява този преглед и какви са ползите от него. Това не е терапия, не е лечение и не се прави с разкрасителна цел. Няма нищо общо с козметичните процедури, на които повечето от нас се подлагат редовно.

Това е медицински преглед. Той има за цел да ни даде информация как да се погрижим за себе си най-ефективно. Ние сами избираме дали да се вслушаме в съветите на лекаря. Ако го направим, ще видим положителна промяна в състоянието на кожата си. Но прегледът сам по себе си няма да ни се отрази по никакъв начин чисто физически.

Как протича прегледът и консултацията?

Запазването на час е лесно и удобно през сайта на DR – DENKOVA DERMATOLOGY или по телефона. Специална подготовка няма. Просто ако сте с грим, преди скинчека ще трябва да го почистите.

В деня на консултацията, в клиниката ме посрещнаха и насочиха към д-р Даниела Делчева, която щеше да извърши прегледа.

Първа стъпка: „интервю“

Първата част от скинчека протече под формата на интервю с въпроси относно моята лична грижа за кожата, евентуални кожни проблеми и оплаквания.

Споделих за моя атопичен дерматит и видимите му симптоми, но без да имам конкретни оплаквания и проблеми с кожата. След подробното запознаване със състоянието ми, преминахме към следващата стъпка – 3D диагностиката.

 

Skincheck

Втора стъпка: апаратурата

Първо д-р Делчева направи електронно заснемане на цялото лице. За нея се използва уред, който прави диагностика на кожата. Той определя състоянието на кожата по критерии като нива на себум, хидратация, размер на порите, еластичност, наличие на пигментации и други.

Дигиталният скенер пък прави анализ на кожата и извежда надеждни резултати, които след това дерматологът разчита и след това преценява, какви грижи е добре да полагате с конкретни препоръки.

Инвазивна ли е процедурата? По никакъв начин.

Скинчекът не включва инвазивни методи. През цялото време имах минимално съприкосновение с апаратурата. Освен това, не се нанасят никакви гелове, кремове или други продукти. Просто поставих брадичката си и затворих очи, а уредът сканира лицето ми. Това трае много кратко. Не изпитах абсолютно никакъв дискомфорт. После се прави допълнително измерване на нивата на себум и хидратация в различни части на лицето.

На практика, самият процес на сканиране по нищо не се различава от това, което един лекар с просто око би видял. Разликата е в анализа, който уредът прави и след това извежда като резултати. Това позволява на дерматолога да работи с конкретни данни и да получи детайлна информация за нашето състояние, нужди и потенциални проблеми.

Какви бяха резултатите?

Както още в началото казах, аз винаги съм се интересувала от най-добрите начини да се погрижа за себе си. Една от основните причини да си запиша час беше, че отчасти от суета и отчасти от любопитство исках да получа потвърждение, че това, което правя, е правилно. Щеше ми се да чуя от специалист, че съм наясно със състоянието си и съм компетентна по въпросите, които толкова силно ме вълнуват.

 

Skincheck

Същевременно тайно се надявах, че ще науча и нещо ново и тази информация ще ми помогне да изградя перфектната рутина веднъж завинаги. В крайна сметка си тръгнах с ползотворна комбинация от двете. Оказа се, че еластичността на кожата ми е ниска – елементът, който не очаквах, имайки предвид годините си. Хидратацията пък беше средна – имах дехидратирана кожа в областта на бузите, което предполагах поради моя атопичен дерматит.

Как помага годишният #SkinCheck?

Тук е моментът да ви обясня какви са конкретните ползи от скинчека. От една страна, чисто здравословно, е добре да следим състоянието си. Свикнали сме да си правим профилактични прегледи при зъболекар или офталмолог, а посещението при дерматолог сякаш редовно пренебрегваме. Но именно това е начинът да установим на ранен етап потенциалните проблеми или да се успокоим, че всичко е наред.

От друга страна, хубавото и здраво лице изисква адекватна грижа за кожата и правилна козметика. Диагностиката ни дава ясна представа на какво трябва да наблегнем и как. Ако имаме склонност към образуване на несъвършенства, лекарят ще установи това и ще ни даде препоръки за най-подходящите процедури за нас. Д-р Делчева изготви индивидуална програма от процедури, които ще имат благоприятен ефект върху лицето ми. Създаването на тази програма е задължителна стъпка от сесията. Така получаваме професионална отправна точка към ефективната грижа.

Какво получих в края на консултацията?

Заедно с личен дермапаспорт, попълнен с резултатите от диагностиката, получих и брошура, в която лекарите от клиниката на д-р Денкова са направили селекция от козметични продукти, с които създават персонален режим за грижа за всяка кожа.

Както ви казах, моята кожа е суха. Аз бях наясно с това и до момента винаги използвах хидратиращ серум и крем. Макар че ми се искаше да вярвам, че се ориентирам добре сред брандовете, съставките и приложението, винаги съм била спокойна, че най-важно е да нанасям все пак нещо.

 

Skincheck

Козметичен картон

Оказа се обаче, че не е точно така. Д-р Делчева предложи подход към кожата ми, който е съобразен с атопичния дерматит. Обясни ми, че е важно да нанасям продукти, които ще повлияят дермата на повърхността. Досега бях с нагласата, че рутината ми трябва да се основава на дълбока хидратация, но както се оказа, при мен този подход нямаше да даде положителни резултати.

За сметка на това обаче, д-р Делчева ми представи козметичния ми картон където имах няколко препоръки за серум за интензивна хидратация, от които бих могла да избера, подходящи кремове за защита на кожата от външни влияния, както и освежаващи спрейове.

Процедури за грижа за кожата

Освен козметиката, получих и изключително полезни препоръки за процедурите, които биха били подходящи за мен. Един от детайлите, които ми направиха най-силно впечатление, беше, че терапиите се препоръчват по график. Важно е, защото ако се комбинира програма от няколко типа процедури, е важно кое след кое се прилага.

Създаването на програма има и две основни предимства. Първо, ще знам кога точно е добре да се подложа на всяка процедура, за да има оптимални резултати. Второ, графикът действа дисциплиниращо. Сега знам какво точно трябва да направя за себе си в рамките на една година. Така след 12 месеца, когато отново се върна в клиника на д-р Денкова, ще съм постигнала определен напредък, който тогава ще започна да надграждам със следващия график. Тази ясна представа какво предстои и защо е важно ме стимулира да се грижа за вида и здравето си.

Ще се подложа ли отново на годишен #SkinCheck?

Несъмнено. Лично се убедих колко е важно да се следи състоянието на кожата. Също така, годишният скинчек дава възможност да обновяваме индивидуалната си програма от терапии. С времето състоянието ни се променя, а с него и нуждите. Д-р Делчева ми обясни, че дори типът кожа може да се промени в следствие на промени в начина ни на живот или хормонален дисбаланс.

Затова няма как години наред да се придържаме към един и същи режим за грижа. Сега обаче съм спокойна, че не избирам продуктите и манипулациите, на които се подлагам, произволно. Именно това беше най-полезната част от скинчека.