Естетичната медицина и изящните изкуства си приличат. Много често повтаряме тези думи, защото наистина вярваме в тях. Точно като скулпторите и художниците, естетичните лекари разделят мислено лицето на части, които детайлно анализират Горната част на лицето е естетичния център, който издава както възрастта, така и емоционалното състояние. Целта на третиране на тази зона, е да се постигне баланс и цялостно подобряване в излъчването.

Тази горна лицева част включва околоочният контур, който е един от най-интересните части на лицето. Когато искаме да възвърнем младежкия ѝ вид, не само трябва да заличим следите на времето, но и да запазим изразителността и характера на човека, който се крие в погледа. Добрите специалисти винаги знаят как да постигнат това и днес ще разгледаме кои са най-ефективните методи за възстановяване на нашия околоочен контур без да губим индивидуалния чар на изразителния поглед.

Съдържание:

На какво се дължи остаряването на нашия околоочен контур

Защо именно околоочният контур остарява най-бързо и видимо? Обяснението е сравнително просто, но решението на проблема е комплексно, изисква блестящи познания по анатомия и лека, тренирана ръка.

Първо, кожата в горната част на лицето е по-тънка от тази в долната му част, като най-тънка е върху клепачите, под очите и в близката до тях част на носа, а най-плътна – по брадичката, по бузите и върха на носа. Ето защо с възрастта състоянието на епидермиса и дермата първо се влошава в периорбиталната зона (т.нар. околоочен контур или зоната непосредствено около очите).

Вторият определящ фактор е, че в горната част на лицето са съсредоточени много и основни мимики. Често казваме: „Очите говорят“, но всъщност говорят не те, а околните мускули. Един от тях отваря клепача, друг го затваря. Близките мускули (над веждите и между тях, по слепоочията и под окото) също индиректно товарят периорбиталната зона и предизвикват появата на динамични бръчки, включително т.нар. пачи крак бръчки.

Третият проблем идва от загубата на обем и от преразпределянето на подкожните мазнини. Резултатът са хлътвания или торбички във въпросния околоочен контур. Лицето започва да изглежда още по-уморено и заради успоредното стопяване на подкожните структури в близост – около слепоочията и скулите.
okoloochen

Комплексна оценка за правилна грижа за околоочен контур

Едно от първите неща, които всяка от нас прави, когато забележи първите промени в зоната около очите, е купуването на различни околоочни кремове, пачове за очи и маски. Естествено, домашната грижа за околоочен контур е важна стъпка, особено когато говорим за хидратацията и освежаването на кожата на лицето.

Същински и значителни подобрения обаче могат да се постигнат от специалистите в естетичната клиника. Освен с нужните познания и умения, те разполагат и със съвременна техника, апарати и методи, които значително могат да подобрят и подмладят нашия околоочен контур. Всяка клиника има изграден протокол и процес, който следва, за да се постигнат максимални резултати.

Когато се работи в периорбиталната зона, в клиниките на DR—DENKOVA DERMATOLOGY първо се оценя цялата горна част на лицето както при мимика, така и в покой. Отчита се позицията и подвижността на веждите, функционирането на клепача, динамичните и статичните бръчки, излишъкът от кожа. Изследва се загубата на обем около очите и в свързаните с тях сектори. Оценят се и промените в костната структура, които настъпват с възрастта (с времето костта около орбитите се стопява, като този процес е по-силно изразен в долната им част и по-слабо – в долната).

На база тези оценки се подготвя план, с който се решава дали ще се работи само за околоочен контур или ще се разшири зоната на действие (съответно към скулите и веждите), за да се постигне по-видим и дълготраен резултат.
grizha za okoloochen kontur

Методи за възстановяване на нашия околоочен контур

Едва след оценката на състоянието на дадения околоочен контур усилията на естетичните лекари се фокусират върху различните аспекти и проблеми, свързани с него. Работи се в няколко посоки.

Първата е подобряването плътността на кожата в околоочната зона. Това се постига чрез различни лазерни или радиочестотни процедури, стимулиращи образуването на колаген. Пример за такива са радиочестотният лифтинг за лице Exilis, както и лазерният фейшъл с Duetto. Те подпомагат възстановяването на кожата отвътре, като стимулират естествените процеси на колагенопроизводство. С подходяща месотерапия може да се подобри хидратацията и свежестта в областта.

Друга посока на работа при подмладяване на околоочен контур е възстановяването на изгубения обем в зоната и около нея чрез филъри, подходящи за този деликатен сектор от лицето. Те се поставят на точно определена дълбочина и винаги от лекар специалист, който отлично познава анатомията на лицето.

Фино се регулира и мимиката, която предизвиква нежелани бръчки, чрез поставяне на мускулен релаксант или още познат като ботокс. Ботулиновият токсин има свойството да парира дейността и съкращаването на мускулите, причинители на мимическите бръчки и така не само изглажда околоочния контур, но и предпазва от задълбочаване на вече съществуващите линии или формирането на нови такива.

Ако изпитвате трудност при избора и планирането на терапии и процедури, подходящи за състоянието на вашата кожа, запишете час за консултация в една от клиниките на DR—DENKOVA DERMATOLOGY. Нашите специалисти ще ви помогнат с изграждането на персонален план за възстановяването на вашия околоочен контур. Без рискове и запазвайки индивидуалния чар на вашия поглед.