Има само една странна порода хора, която се радва на  мъгливите и дъждовни студени месеци. Това сме ние, дерматолозите. И причината е, че именно в есенно-зимният период можем да разгърнем целият си арсенал от лазерни процедури, благодарение на които следващото лято кожата ви буквално ще блести. Лазерната епилация не прави изключение. Една от най-хубавите страни на по-студените месеци е, че можем да се фокусираме върху трайните резултати при по-големите и открити зони на тялото.

Какво имаме предвид?

Преди да направите своята първа лазерна епилация е изключително важно зоните на кожата, които ще бъдат обработвани, да не са били излагани на слънце поне две седмици. Затова и месец след края на лятната ви почивка можете да сте абсолютно спокойни, че процедурите ще преминат напълно безопасно. Същото важи и за излагането на слънце след процедурата. Не забравяйте, че кожата става изключително чувствителна след подлагане на лазерна епилация и тези области не трябва да бъдат излагани на пряка и продължителна слънчева светлина в период за няколко седмици. Ако не защитите обработената зона, рискувате да получите пигментно уврежане. Затова и препоръчителните зони за лазерна епилация във ваканционния период остават тези, които не се излагат на пряка слънчева светлина като подмишниците, бикините, горната част на бедрата.

Защо да започнем лазерна епилация през есента?

В есенно-зимния период няма да се налага да мислите кога за последно сте излагали тялото си на слънце и дали то ще е добре защитено от слънчевите лъчи непосредствено след лазерните процедури. В студените месеци топлите дрехи са естествена защита от вредните UV лъчи. Изключение прави единствено лицето, за което така или иначе слънцезащитата е закон. И, разбира се, ако обичате да прекарвате зимните месеци някъде на топло. Но дори и в този случай няма проблем да продължите със своите сесии лазерна епилация в определени зони. Прочетете повече в статията ни Какво трябва да знаем за лазерната епилация през лятото?

Колко процедури ще са необходими за траен резултат?

Когато започнете вашата лазерна епилация, нашите дерматолози ще ви препоръчат график на третиране, което ще бъде на всеки от 4 до 6 седмици. Препоръчваме ви да се придържате към този ритъм за най-добри резултати.

Важно е да знаем, че подобно на косата, космите в другите части на тялото растат и падат на етапи. Фазата на растеж трае от 3-5 години. Следващият етап е времето, когато космите спират да растат, но все още са здраво вкоренени. Този етап трае около 2-3 седмици. След това настъпва фаза, която трае около 6 до 8 седмици и през която косменият фоликул започва да се свива, за да се подготви за нов растеж. В края на този етап космите падат и цикълът започва отново. В различните зони на тялото обаче дължината и честотата на тези фази е различна. Затова и някои зони (като горната устна, например) могат да се нуждаят от повече процедури лазерна епилация за трайно обезкосмяване, а други (като ръце или крака) от по-малко.

Всъщност не е необходимо да знаете всички тези неща, но те ще ви помогнат да разберете защо редовните сесии лазерна епилация са наистина важни за успешното премахване на окосмяването. Докато по-голямата част от нежеланото окосмяване ще бъде третирано през първите няколко сесии (и ще започнете да виждате резултати още след 3-4 процедури), следващите сесии са необходими, за да премахнем космите, които се образуват в по-късения етап от растежа.

Какви са плановете ви за лятото?

Но да се върнем на нашата тема – защо, ако планирате лазерна епилация на нежеланото окосмяване, е препоръчително да започнете сега. Нека да направим една проста сметка. Ако направите първата си сесия до края на октомври и следвате програмата от 6 препоръчителни процедури за траен резултат, след 6 до 8 месеца ще можете да покажете на всички прекрасната си гладка кожа. А това ще е именно късната пролет и началото на летния сезон, за който ще бъдете напълно безгрижни. Как да започнете? Достатъчно е да запишете час за процедура или консултация. Нашите терапевти ще ви осигурят цялата необходима информация, безопасно третиране и грижа на всички етапи от епилацията.