FaceTite или как радиочестотна апаратна процедура прави невъзможното възможно. Разговор на Свобода Сидерова със Д-р Радина Денкова пред списание DIVA

Да сме млади по душа, е прекрасно, стига изваяни красавици от рода на Гуинет Полтроу да не ни образуват нерви. Но още по-прекрасно е като видни представителки на поколението baby boom да не сме страховита демографска сила, а да стартираме обратното лето броене, гордо наричайки нашите 50+ втора младост. На пръв поглед това не е толкова просто, дорини се струва, че няма смисъл да опитваме: времето взима своето.Тази гънка е станала по-дълбока,изражението не е същото, бузите са увиснали, а кожата под брадичката е като набръчкан лак или още по-лошо – слива се необратимо с шията. Преди в съзнанието да изникнат образите на булдог или пуйка, нека спрем дотук. В даден момент, разглеждайки лицето в огледалото, чувствителните натури с пристрастие се хващат за главата. Далновидните обаче хукват към своя дермохирург.

Днес съществуват множество методики, чиито безгранични възможности се рекламират широко. Но нека си го кажем – истинско, забележимо и дълготрайно стягане и повдигане не само на кожата, но и на тъканите на лицето се постига само чрез операция. А отскоро и чрез радиочестотна асистирана липолиза или миниинвазивен фейслифтинг, както е известна процедурата. Накрайникът FaceTite към платформата Inmode e от два електрода, свързани с ръкохватка, между които циркулира енергия. Вътрешният във формата на канюла (поставя се през няколко малки разреза) въздейства непосредствено върху мастната тъкан, като я стопява и елиминира. Външният електрод (прилага се повърхностно) стяга кожата. За пълна безопасност датчик постоянно контролира температурата и подаваната енергия и при необходимост ги коригира. Накрайникът FaceTite се използва и за липосукция и стягане на шията, в т.ч. за премахване на „двойна“ брадичка.

 

Д-р Денкова, с какво ви привлече козметичната хирургия? Самата вие сте спец по инжекциите на красотата. В Dr–Denkova Dermatology разполагате и с друга иновативна апаратура последно поколение. Те не са ли достатъчни?

Да, така е. Но ако започнете да се подлагате на разкрасяване, то е завинаги. Всеки от методите има куп плюсове освен един: срокът му на действие е ограничен. Тоест налага се да го повтаряте отново и отново. А и възстановяването с филъри на загубения обем в средната част на лицето при отпускане в долната дава само частичен резултат. Да не говорим, че повечето процедури са за подмладяване на лицето. Ако шията е натюр, общият резултат е доста далеч от очакваното.

 

Само любопитството ли ви отведе в клиниката във Верона на пластичния хирург д-р Пиер Паоло Ровати, корифей в областта на ремоделиране контура на лицето и стягане на кожата в долната трета на лицето и шията?

Първоначално да. Въпреки че FaceTite се практикува едва от 2011 г., отзивите са изключително положителни. А д-р Ровати направо е бог. Присъствах по време на подмладяването на трима негови пациенти. Едно е да гледаш снимки преди и след, друго е сам да се убедиш. Резултатите така ме изумиха, че реших и аз да се подложа на миниинвазивната процедура.Справя се със същите проблеми като класическия фейслифтинг, но с цената на по-малко „жертви“. На фона на здравословния начин на живот и на well-being принципът „резултат на всяка цена“ е все по-неактуален.

 

Струваше ли си?

Определено.Веднага мога да изброя поне 6 причини. Резултат като от пластична операция. Малка травматичност.Минимален възстановителен период. Без пълна упойка. Без белези и шевове. Запазване на мимиката и естествените черти на лицето.

 

Казват, че най-голямата тайна на жената е възрастта. Имаше ли друга причина да се решите на подобна стъпка?

Към 50-те овалът на лицето силно се променя. Детайлът издава възрастта най-силно. Но не само нарцисизмът наклони везните. Освен елиминирането на проблема със започналото отпускане на кожата под брадичката и загубата на права линия на долната челюст исках да изпитам болезнеността и ефекта на процедурата. Държа да съм честна с пациентите си.

 

Как оценявате дискомфорта по десетобална скала? Останаха ли следи?

Нулев. Тъй като процедурата се прави с местна упойка, почти не усетих нищо. Първите три дни носих ластична превръзка, за да прилепне кожата към подлежащите тъкани. Имах умерен оток, който отшумя след седмица. Загубата на чувствителност беше по-трайна, но и тя мина. За сравнение при класическия фейслифтинг възстановяването изисква месец. Следите от вмешателството бързо зараснаха и безследно изчезнаха.

Малкият хематом под брадичката също се разнесе бързо (по време на процедурата кръвоносните съдовесе „спояват“). След спадането на отока забелязах как се е очертал овалът и как се е стегнала кожата в зоната под брадичката. Уплътняването продължи още известно време. След три месеца също имаше голяма положителна промяна.

 

Най-големите плюсове на FaceTite?

Не трябва да чакате шест месеца окончателния резултат – подмладяване с десетина години, като ефектът се задържа седем-осем. Това наистина е фантастично. Друго несравнимо предимство е липсата на отпусната кожа след известно време, както при операция.

 

Радиочестотният лифтинг не е новост. С какво FaceTite изпреварва конкуренцията?

Радиочестотните апарати в миналото – например Thermage, нямаше какво да предложат, тъй като се прилагаха само на повърхността на кожата. FaceTite доставя енергията в дълбочина, точно там, където трябва да бъде. От своя страна взаимодействието на двата електрода позволява изключителна прецизност, така че 100% от топлината се концентрира в целевата зона на третиране.

 

За FaceTite е характерно незабавно стягане и повдигане. Какво става с излишната кожа?

Предизвиканата от вътрешния електрод коагулация на мастната, съдовата и фиброзната тъкан води до свиване на раз- тегнатата кожа с близо 40 процента. В добавка термичната стимулация на горния слой на дермата стимулира синтеза на колаген и еластин.

 

Защо да предпочетем FaceTite пред класическата липосукция?

Изисква само локална анестезия и микроскопични разрези в кожата. Неравностите също се избягват. И най-важното – няма излишна кожа.

 

Идеалните кандидати за FaceTite и областите на приложение?

Всички, които търсят реални резултати почти веднага и без шевове. Процедурата е подходяща както за жени, така и за мъже. Директни показания са „мигриращ“ овал, частична загуба на еластичност и плътност, т.нар. бузи на булдог, умерени локални мастни натрупвания. FaceTite е добро решение при отпусната кожа, където не е необходимо отстраняване на мазнини. Областите са долен клепач, бузи, назолабиални гънки, горна устна, линия на брадичката, челото и шията.