Специалистите от DR-DENKOVA DERMATOLOGY събраха отговорите на най-често задаваните въпроси по темата за хиалуроновите филъри за лице. Днешната статия засяга темата за ефекта от филърите. Тя е подходяща за всички, които планират първата си инжекционна процедура. Ще помогне и на тези от Вас, които искат да знаят повече за това как могат да постигнат цялостно подобрение във визията си с помощта на тези процедури.

 

Генерално подобрена визия с моделиране на всяка зона

Всяка зона и слой от лицето остарява по различно време, с различна скорост и с различен интензитет. Ето защо можем да работим само там, където времето вече е оставило своите следи. При някои хора това е челото, при други – бузите или скулите, при трети – зоната около устата, долната челюст или брадичката. При едни пациенти промените се изразяват само на повърхността (повяхнала кожа, бръчки), при други – в дълбочина (намаляване на подкожната мазнина, стопяване на костта). Цялостно моделиране се налага, когато процесът на остаряване е напреднал. Прилага се също, ако остаряването засяга две или повече свързани зони. Например предефинирането и стабилизирането на контура понякога изисква работа с филър едновременно около скулата или около челюстта. В тези случаи се търси комплексен визуален ефект.

 

Попълване на баркод бръчките

Към радиерните бръчки (или т.нар. пушачески бръчки) се подхожда по различни начини. Единият е директното им попълване с филър. Другият е като се прави контур на устните, при който ръката на дерматолога се придвижва перпендикулярно по бръчките, за да може кожата да се изглади. И в двата случая се използва много фин и елегантен продукт, защото целта не е да се постигнем обем в областта на горната устна и над нея, а да се заличим онова, което притеснява пациента.

 

Плоска или двойна брадичка

При плоската брадичка с филър може да се направи проекция от 0,5 до 1 см. Ако обаче се налага тя да бъде изнесена с повече от 1 см напред, трябва да се намесят хирургичните методи. Двойната брадичка обаче няма да се стопи от пълнителя. За тази цел са създадени продукти като Belkayra или процедури като FaceTite. В някои случаи обаче двойната брадичка не е резултат от натрупването на мазнини. Има ситуации, в които причината е изтъняването на костта около челюстта и „пропадането“ на тъканите под нея. Тогава изпъването на контура с точно определен вид филър подобрява и горната част на шията, което е допълнителен ефект.

Връзка към процедурата: Премахване на двойна брадичка

 

Филър вместо мускулен релаксант за челото и околоочния контур

Бръчките по челото и около очите обикновено са динамични, т.е. те са предизвикани от съкращаването на близките мускули при преживяването на различни емоции. В тази част от лицето са разположени много мускули – в областта на фронталния лоб, между веждите и над тях, отстрани на носа и около клепачите, и единственият начин да блокираме контракцията им и задълбочаването на линиите е мускулният релаксант. Разбира се, когато искаме цялостно освежаване на лицето, търсим балансирана комбинация между ботулин,  дермални филъри и други обновяващи кожата процедури.

 

Ринопластика с хиалуронов филър

Повдигане на върха, скриване на гърбичката, елегантен силует и хармонизиране на чертите. Не забравяйте обаче, че неоперативното моделиране на носа е нещо средно между неинвазивна хирургия и изкуство, и само най-добрите инжектори владеят този метод. Познанията на анатомията са изключително важни, за да се работи безопасно по отношение на големите кръвоносни съдове. Затова е задължително да се доверяваме единствено на доказани специалисти, за да съчетаем безопасността с ефекта.
Връзка към процедурата: Корекция на нос с хиалуронов филър

Колко милилитра са нужни за изправяне на носа?

Опитният инжектор използва не повече от един милилитър продукт. С това количество носът стои естествено и хармонично, а не изглежда голям и груб. Прилагат се плътни продукти (за да повдигнат върха на носа и той да остане в тази позиция по-дълго), но с добра способност зa моделиране и трайност около година и половина.

 

Могат ли филърите да повлияят тонуса и съкращаването на лицевите мускули?

Да, техниката е известна като миомодулация и е революционен подход в естетичната дерматология. Отдавна е известно, че с времето лицевите мускули се разтягат, отпускат и губят тонуса си. Освен да ги блокираме с ботулинов токсин, вече можем да балансираме действието им с филър. Това е ефективно решение, особено ако бръчките не са разположени в областта на челото и очите, а в други зони.  След прецизната намеса те отново започват да се съкращават така, както в младежките години. Лицето придобива хармоничен израз и започва да излъчва позитивно емоционално послание. Това е цялостният ефект от терапията.

 

Защо понякога виждаме препълнени лица?

Обикновено се смята, че препълненото лице тип „медена питка“, огромните устни ала „патешка човка“ и неестествените „бобърски бузи“ са резултат от предозиране с филър. Всъщност, тези проблеми по-често се дължат на слабите анатомични познания на дерматолога, на лошата преценка на конкретното лице и на неправилната инжекционна техника. Именно затова Ви призоваваме, за да си гарантирате добър ефект, да се доверите на опитни и утвърдени професионалисти.

Поставянето на пълнителя в грешната зона също е предпоставка за разочарования. Когато „атакуваме“ директно назолабиалните бръчки е възможно да ги подчертаем, вместо да ги заличим. Причината: постоянните мимики и усмивки избутват филъра нагоре към бузите и така създават още една гънка. Повърхностното инжектиране – например около скулите, пък оформя бузи, напомнящи топчета за тенис. Опитът да се повдигне контурът на долната челюст само и единствено с увеличаване на обема около скулите, също води до гротескни резултати.

 

Можем ли да коригираме резултата?

В този случай под светлината на прожекторите излиза хиалуронидазата. Това е ензим, който ускорява естественото разграждане на хиалуроновата киселина. С него обаче не може да се въздейства върху стопяването на биостимулиращи продукти като Radiesse и Sculptra. През последните година-две се работи върху вещества, които могат да обърнат хода и при тези пълнители. Все още обаче няма достатъчно допълнителни проучвания за техния ефект.

 

Боли ли инжектирането на хиалуроновите филъри за лице?

Всеки пробив на кожата предизвиква болка или дискомфорт. Също така, някои зони са много по-чувствителни от други. Може би най-чувствителни са устните, защото са снабдени с множество нервни окончания. В клиниките ни работим с филъри за лице с лидокаин, чието поставяне се понася много по-лесно. Усещането от инжекциите далеч не е непоносимо. Повечето ни пациенти го описват като лек дискомфорт, но не може да става дума за силна болка. Качетогирчни сме, че дълготрайните резултати в пъти надминават евентуалното неприятно, но краткотрайно усещане.

 

За кого не са подходящи процедурите?

Тази терапия не е подходяща за бременните жени и кърмещите майки. Не се прави и на хора с активни инфекции. Категорично не се прилага на пациенти, които са алергични към съставките на хиалуроновия филър. Пациентите с проблеми с имунитета и с автоимунни заболявания също трябва да бъдат внимателни. Опитният специалист ще Ви зададе редица въпроси, преди да извърши манипулацията.

 

Какво не могат да коригират филърите?

При много силна птоза на кожата, при силно изразени, вкопани бръчки и при сериозна деформация на подкожните структури хиалуроновите филъри за лице не могат да противодействат така, както хирургичният лифтинг. Има обаче пациенти, които не желаят да се подложат на оперативна процедура. При тях дермалните пълнители могат да се комбинират с ботулинов токсин, микронидлинг, дълбок пилинг и различни лазерни процедури за най-добър ефект.

 

Има ли зони, в които дерматолозите избягват?

Потенциално опасните зони са тези в близост до нервите и съдовите структури. Опитните естетични дерматолози могат да ги идентифицират и избегнат, тъй като   познават перфектно лицевата анатомия. Когато лекарите са подготвени, могат да изберат подходяща и безопасна дълбочина и равнина на работа. Всичко това не само ще доведе до желания ефект от хиалуроновите филъри за лице, но и ще гарантира, че всякакви евентуални усложнения ще бъдат избегнати.

В тази статия засегнахме основните точно относно видовете дермални пълнители. Говорихме за зоните, на които могат или не могат да се инжектират. Обсъдихме и пациентите, за които не са подходящи. Със сигурност имате още много въпроси по темата, които ние приветстваме. Вижте блога ни, за да намерите правилните отговори на специалистите.

Ако не сте сигурни какви процедури са най-подходящи за Вас, съветваме Ви първо да си запишете час за скинчек:

При него с най-модерна апаратура ще определим от какво се нуждае кожата Ви и заедно ще изготвим годишна програма от процедури. Прегледът включва цялостна апаратна диагностика за определяне на типа кожа и текущите нива на себум, пигментация, хидратация и еластичност, профилактичен преглед на бенки и образувания, насоки за козметична грижа и персонална анти-ейдж програма от терапии за дългосрочна превенция и грижа. Отличният ефект винаги е резултат от професионални съвети и правилна грижа, с които стъпките към красивото и младежко лице стават много по-лесни.