Не бих казала, че двайсет и една годишната ми кожа е преживяла много изпитания. Ежедневен грим, десетина плажа годишно и постоянно излагане на мръсен въздух в този ред са най-сериозните проблеми, които ѝ създавам. С атопичния дерматит, останал още от детството, си съжителстваме мирно. Той ми напомня за себе си с повишена чувствителност и сухи участъци. Аз му отговарям с подходяща козметика и безкомпромисна хидратация. Смятах това положение за чист късмет и се радвах, че несъвършенствата са минимални.

Днес ще ви разкажа за годишния скинчек, за който се обърнах към дерматологична клиника Д-р Денкова. Ще ви разкажа защо реших да се подложа на него. Ще ви дам подробна информация как протича самата процедура и какво включва. Накрая дори ще ви споделя своите резултати и начина, по който те повлияха на грижата за кожата ми.

 

Защо реших да си направя годишен скинчек?

Повратната точка настъпи преди самата процедура, за която разказвам тук. Тривиалния момент, в който видях пост в Instagram за ежегодния скинчек провокира любопитството ми по две причини. Първо, аз съм от хората, които търсят рационални обяснения. Начините, по които се грижа за тялото и лицето си следват своя логика. Затова много исках да разбера дали съм права в преценката си и дали въобще правя това, от което наистина имам нужда.

Втората причина беше, че до момента бях получавала съвети единствено от козметик. Скинчекът от своя страна се извършва от дерматолог от екипа на д-р Денкова, който дава медицинска обосновка и подхожда както от здравна, така и от естетична гледна точка.

 

Подготовка за годишен скинчек

Преди посещението от вас не се изисква нищо специално. Няма никаква подготовка, нито указания, които да следвате. Скинчекът няма сезонност и не е от значение кога се подлагате на него. Можете да си запишете час във време, което на вас ви е удобно. Единственото правило е, че се извършва на чиста кожа, затова трябва да сте без грим.

Аз не знаех това и отидох гримирана. На място ми дадоха мицеларна вода и памучни тампони, с които отстраних грима. После измих лицето си с вода и вече бях готова да преминем към прегледа.

 

Как протича прегледа и консултацията?

Пристигнах в клиника Д-р Денкова тъкмо навреме за часа, който предварително си бях записала. От рецепцията ме насочиха към Д-р Даниела Делчева, която щеше да извърши прегледа. Тя ме посрещна, запознахме се и преминахме към първата част от скинчека, а именно въпросите относно кожата ми и начина, по който се грижа за нея.

Д-р Делчева ми зададе серия важни въпроси, свързани с евентуални проблеми и оплаквания. Както вече ви споделих, не бих казала, че имам проблемна кожа. Казах на дерматолога за атопичния дерматит и видимите му симптоми. След подробното запознаване със състоянието ми, преминахме към следващата стъпка, а именно 3D диагностиката.

 

Каква апаратура се използва за годишен скинчек?

Първата стъпка от скинчека е електронно заснемане на цялото лице. За нея се използва уред, който прави диагностика на кожата. Той определя състоянието на кожата по критерии като нива на себум, хидратация, размер на порите, еластичност, наличие на пигментации и други.

По резултатите дерматологът преценява какви грижи е добре да полагате и ви дава конкретни препоръки. Що се отнася до апаратурата, клиника Д-р Денкова разполага с  дигитален скенер. Той прави анализ на дермата и извежда надеждни резултати, които след това дерматологът разчита.

 

Инвазивна ли е процедурата?

Скинчекът не включва никакви инвазивни методи. През цялото време имах минимално съприкосновение с апаратурата. Освен това, не се нанасят никакви гелове, кремове или други продукти. Просто поставих брадичката си и затворих очи, а уредът сканира лицето ми. Това трае много кратко. Не изпитах абсолютно никакъв дискомфорт. После се прави допълнително измерване на нивата на себум и хидратация в различни части на лицето.

На практика, самият процес на сканиране по нищо не се различава от това, което един лекар с просто око би видял. Разликата е в анализа, който уредът прави и след това извежда като резултати. Това позволява на дерматолога да работи с конкретни данни и да получи детайлна информация за нашето състояние, нужди и потенциални проблеми.

 

Какво трябва да знаем за годишния скинчек?

Добре е да сме напълно наясно какво представлява този преглед и какви са ползите от него. Това не е терапия, не е лечение и не се прави с разкрасителна цел. Няма нищо общо с козметичните процедури, на които повечето от нас се подлагат редовно.

Това е медицински преглед. Той има за цел да ни даде информация как да се погрижим за себе си най-ефективно. Ние сами избираме дали да се вслушаме в съветите на лекаря. Ако го направим, ще видим положителна промяна в състоянието на кожата си. Но прегледът сам по себе си няма да ни се отрази по никакъв начин чисто физически.

 

Преглед на бенки по тялото и лицето

Третият и също толкова важен етап по време на годишния скинчек е диагностиката на всички бенки по лицето и тялото. При него дерматологът внимателно оглежда бенките и следи за такива, които биха могли да създадат проблем. Това е съществен момент, тъй като бенките и промяната в състоянието им задължително трябва да се проследяват и обсъждат със специалист. Д-р Делчева прегледа всички бенчици и ми сподели мнението си за тях.

За целта тя използва както дерматоскоп, така и платформата Fotofinder, която прави бодимапинг на цялото тяло. Така всяка бенка се записва в електронния профил на пациента, за да се следи дали ще има промяна в състонието й. За мен това беше един от най-важните моменти, тъй като е пряко свързан със здравето. Малко по-нататък ще прочетете и какво точно научих.

 

Моите резултати

След като ви разказах как протича годишният скинчек, е време да ви споделя и своите резултати. Както още в началото казах, аз винаги съм се интересувала от най-добрите начини да се погрижа за себе си. Една от основните причини да си запиша час беше, че отчасти от суета и отчасти от любопитство исках да получа потвърждение, че това, което правя, е правилно. Щеше ми се да чуя от специалист, че съм наясно със състоянието си и съм компетентна по въпросите, които толкова силно ме вълнуват. Същевременно тайно се надявах, че ще науча и нещо ново и тази информация ще ми помогне да изградя перфектната рутина веднъж завинаги. В крайна сметка си тръгнах с ползотворна комбинация от двете. Ето ги и моите резултати:

 

  • Хидратация: Средна. Кожата ми е дехидратирана в областта на бузите. Сухата кожа е пряко свързана с атопичния дерматит при мен.
  • Секреция на себум: При мен тя е ниска. Имам единствено леко завишени нива в Т-зоната;
  • Пигментация: Нормална. Действително нямам видими петна по лицето и дермата при мен не е склонна да ги образува. Съвестно се грижа за това, като нанасям слънцезащитни продукти педантично;
  • Размер на порите: Нормален. Това беше един от резултатите, който с нетърпение очаквах да видя.
  • Бенки: Нямам проблемни бенки. Имам една, която може да създаде проблеми в бъдеще. Затова д-р Делчева я засне за базата данни на клиниката, като ме посъветва да следя за изменения във вида и, като например форма, цвят и размер.
  • Еластичност: При мен е ниска.

 

Годишният скинчек: с какво помага за в бъдеще

Тук е моментът да ви обясня какви са конкретните ползи от скинчека. От една страна, чисто здравословно, е добре да следим състоянието си. Свикнали сме да си правим профилактични прегледи при зъболекар или офталмолог, а посещението при дерматолог сякаш редовно пренебрегваме. Но именно това е начинът да установим на ранен етап потенциалните проблеми или да се успокоим, че всичко е наред.

Хубавата и здрава кожа обаче се нуждае от адекватни мерки и правилна козметика. Диагностиката ще ни даде ясна представа на какво трябва да наблегнем и как. Ако имаме склонност към образуване на несъвършенства, лекарят ще установи това и ще ни даде препоръки за най-подходящите процедури за нас. Д-р Делчева изготви индивидуална програма от процедури, които ще имат благоприятен ефект върху лицето ми. Създаването на тази програма е задължителна стъпка от сесията и се супервизира от д-р Денкова. Така получаваме професионална отправна точка към ефективната грижа. Затова сега ще споделя и какви точно продукти и процедури се оказаха подходящи за мен.

 

Козметика за моята кожа

Заедно с личен дермапаспорт, попълнен с резултатите от диагностиката, получих и брошура, в която лекарите от клиниката на д-р Денкова са направили селекция от козметични продукти, с които създават персонален режим за грижа за всяка кожа.

Както ви казах, моята кожа е суха. Аз бях наясно с това и до момента винаги използвах хидратиращи серуми и кремове. Макар че ми се искаше да вярвам, че се ориентирам добре сред брандовете, съставките и приложението, винаги съм била спокойна, че най-важно е да нанасям все пак нещо. Може би това спокойствие идваше от факта, че съм на 21 години и имам достатъчно време да тествам козметика и да намеря това, което ми действа най-добре.

Оказа се обаче, че не е точно така. Д-р Делчева предложи подход към кожата ми, който е съобразен с атопичния дерматит. Обясни ми, че е важно да нанасям продукти, които ще повлияят дермата на повърхността. Досега бях с нагласата, че рутината му трябва да се основава на дълбока хидратация, тъй като с нея всички сме свикнали да свързваме сухата кожа. При мен обаче този подход няма да даде положителни резултати. Ето ги продуктите, които ми бяха препоръчани на база на конкретното състояние и особености:

Интензивен хиалуронов серум: Той запазва влагата в епидермиса, с което не позволява да се образуват неприятните фини бръчици, които са най-видими при сухата кожа. Като имаме предвид моето състояние, добре е още сега да започна с надеждните продукти, а не да експериментирам, както съм си позволявала да правя до този момент. В козметичният картон имах няколко препоръки за серум за интензивна хидратация, от които бих могла да избера.

Cold Cream на Avène: Този продукт е ключов в моя случай. Посъветваха ме да го нанасям всеки път преди излизане. Той ще защити кожата ми от вредните външни влияния и няма да позволи на атопичния дерматит да се обостри. Този продукт ще ме предпази, а точно от това имам нужда през зимата. Външните фактори стават все по-агресивни, а аз не мога да си позволя да се излагам на влиянието им.

Esthederm Eau Cellulaire Mist: Това е спрей с хиалуронова киселина за освежаване на вида на кожата. Целта ѝ е да придава свеж и жизнен вид, като повиши клетъчната устойчивост към стареене. Спреят, разбира се, е подходящ за чувствителна кожа, което при мен е важно, за да се спогоди добре с атопичния дерматит. А още по-хубаво е, че може да се нанася и преди грима, и след него, например през деня, когато почувствам нужда от освежаване и подхранване.

 

Процедури за моята кожа

Освен козметиката, получих и изключително полезни препоръки за процедурите, които биха били подходящи за мен. Един от детайлите, които ми направиха най-силно впечатление, беше, че терапиите се препоръчват по график. Важно е, защото ако се комбинира програма от няколко типа процедури, е важно кое след кое се прилага. Създаването на програма има и две освновни предимства. Първо, ще знам кога точно е добре да се подложа на всяка процедура, за да има оптимални резултати. Второ, графикът действа дисциплиниращо. Сега знам какво точно трябва да направя за себе си в рамките на една година. Така след 12 месеца, когато отново се върна в клиника Доктор Денкова, ще съм постигнала определен напредък, който тогава ще започна да надграждам със следващия график. Тази ясна представа какво предстои и защо е важно ме стимулира да се грижа за вида и здравето си.

Ето ги и процедурите, които биха ми се отразили най-добре:

Exilis: В клиниката на д-р Денкова я наричат „фитнес за кожата“. Това е процедура от категорията на радиочестотния лифтинг, насочена към подобряване на еластичността на кожата. Както по-рано споделих, при мен това е ключов проблем. Интересно е, че младата кожа също може да бъде нееластична. Тук скинчеът беше доста полезен, тъй като установи, че и именно това е и моят случай. Затова ми препоръчаха превантивна терапия, което е съобразена с особеностите, а не с възрастта.

Колагенова мезотерапия: Има редица инжекционни процедури, които могат да стимулират колагена. Нямаше как да знам коя е точната за мен. Консултацията с д-р Делчева ме информира и за това. Колагеновата мезотерапия може да се прилага само в определени зони, които искаме да таргетираме. При мен е препоръчително това да бъде околоочния контур, тъй като там кожата е най-тънка и нееластична и кара все по-често очите ми да изглеждат уморени.

Juvederm Volite: Процедурата, която се грижи за цялостното състояние и хидратация на кожата ми в дълбочина. Поставя се като хиалуронов филър, но всъщност не променя обемите на лицето. Този „първи филър“ постига невероятно подобрение в свежестта на кожата с много здраво стабилизирана хиалуронова киселина. Макар че съм се интересувала от филърите като начин да постигна свеж вид в по-зряла възраст, не знаех, че има продукт, който е подходящ за мен дори в момента. Juvederm Volite се поставя веднъж на 6 или 9 месеца, което е доста дълъг период за процедура с такъв ефект.

 

Ще се подложа ли отново на годишен скинчек?

Несъмнено отново ще посетя клиника Д-р Денкова догодина. Добре е веднъж годишно да се подлагаме на тази диагностика, за да следим състоянието си. Също така, това е начинът да обновяваме индивидуалната си програма от терапии. С времето състоянието ни се променя, а с него и нуждите. Д-р Делчева ми обясни, че дори типът кожа може да се промени в следствие на промени в начина ни на живот или хормонален дисбаланс. Затова няма как години наред да се придържаме към един и същи режим за грижа. Сега обаче съм спокойна, че не избирам продуктите и манипулациите, на които се подлагам, произволно. Именно това беше най-полезната част от годишния скинчек.