Много често искаме да се възползваме от възможностите на естетичната дерматология, за да направим нещо хубаво за себе си, но липсата на достатъчно задълбочена информация ни спира. Това важи особено за инжекционните процедури и все по-популярните, хиалуронови филъри. Всеки от нас си задава редица въпроси относно приложението, ефектите и видове филъри за лице.

В зависимост от нуждите и желанията ни, инжектиране на хуалуронова киселина в лицето е един от най-многостранните дермални филъри, които имат приложение в различни зони от лицето и при решаването на отделни проблеми.

Днешната статия ще отговори на специфични въпроси свързани с прилагането им в естетичната дерматология и корекциите #безскалпел. Тук ще намерят отговори всички, които планират първата си инжекционна процедура както и тези, които искат да постигнат цялостно подобрение във визията си с помощта на хиалуронови филъри.

Съдържание:

Какво е филър?

Повечето естетични дерматолози работят основно с хиалуронови пълнители, съдържащи съответно, хиалуронова киселина. Хиалуроновата киселина е естествена съставка на организма, която, използвана като филър, се резорбира след време и не предизвиква никакви странични реакции. В богатия арсенал обаче съществуват и филъри с различен състав, познати под името биостимулиращи. Един от най-популярните, например, е HArmonyCA – хибриден филър с незабавен лифтинг ефект, съдържащ хиалуронова киселина и микросфери калциев хидроксиапатит. Главният компонент в друг известен продукт, Sculprta, e микрочастици на поли-L-млечна киселина (PLLA) – синтетичен полимер от семейството на алфа-хидрокси киселините.

И така, въпросът е: хиалуронови или биостимулиращи филъри?

Хиалуроновите филъри се използват главно с две цели. Те осигуряват хидратация (срещу отпускането на кожата и контурирането на линии) и като заместител на изгубения с възрастта обем, резултат от стопяването и разместването на мастните подложки и възрастовите промени.
Ефекта от биостимулиращите филъри, при които целта е стимулация на фибробластите (биологични клетки в съединителната тъкан), Така те е да засилят синтеза на собствен колаген, еластин, гликозаминогликани и други съединения, който лифтират, уплътняват и заздравяват кожата и тъканите.

Ами скинбустерите?

За разлика от филърите, скинбустърите, сред които и любимият Juvederm Volite – патентован баланс между късо и дълговерижна хиалуронова киселина, цялостно подобрява качество на кожата и я подсилва. Той хидратира кожата дълбоко и дълготрайно, като я прави стегната, сочна, по-плътна и отлично подготвена за последващи терапии с филъри за възстановяване на загубения обем.

Тук е важна ролята на специалиста дерматолог, който да ви насочи и запознае с най-подходящия тип филър в зависимост индивидуалните нужди, спецификите на кожата, нейния тип и целите, които искате да постигнете.

Hialuronovi filari Article photo

Какви са основните видове хиалуронови филъри за лице?

Еднакви ли са всички хиалуронови филъри? Въпреки че базата им е хиалуроновата киселина, те се различават по плътност, вискозитет, еластичност, твърдост и трайност. Съвкупността от всички тези характеристики оформя специфичния профил на всеки пълнител и определя ролята му при оформянето и подмладяването на лицето.

След анализ на кожата и нуждите на пацинта, дерматологът ще прецени кое е най-ефективното решение за целите, които сте си поставили заедно. Познавайки из основи съдържанието и структурните специфики на отделните дермални филъри, специалистът ще подбере подходящия хиалуронов профил за моделиране, запълване, изглаждане на кожата или оформяне на определени зони.

Като използваме хиалуронови филъри с различна плътност, пластичност, мекота и трайност, можем да постигнем различни цели – например, да увеличим обема на устните, да възстановим изгубената им форма (с годините те изтъняват, а контурът им се нарушава) и да коригираме асиметрията.

Изключително важно да споменем тук е използването на качествени филъри. Те трябва да са одобрени от органите на ЕС и да има сертификат за безопасност. Този документ гарантира, че продуктът е произведен по патентована технология, подкрепена от години изследвания и многобройни тестове. Не правете компромис и не поемайте рискове в това отношение. За да постигнете желаните резултати без риск, винаги избирайте доказана дерматологична клиника с изграден имидж и опит, която предлага само сертифицирани продукти.

Как се извършва поставяне на филъри?

Материалът се инжектира в кожата чрез тънка игла на различна дълбочина или чрез канюла, в зависимост от конкретните нужди и зоната, която се третира. Естетичният дерматолог подбира продукта, техниката на инжектиране и начина, по който да бъде поставен филъра, в зависимост от зоната на третиране и вида кожа. Задължително се прилага аспирация и се следи за реакция на околните тъкани.

Подутини или синини след хиалурон

Сигнал ли са досадните пурпурни точки или по-големи, синьо-зелени петна, за неправилно поставен хиалуронов филър? Отговорът е не. Натъртванията са неизбежен и нормален страничен ефект на инжекционните процедури, които се получават след хода на иглата или канюлата под кожата или при нараняване на кръвоносен съд.
Добър практичен съвет е, в дните преди процедурата, да не приемате лекарства или добавки, които биха могли да увеличат риска от кървене – например аспирин, ибупрофен, рибено масло, Гинко билоба, жълт кантарион. Препоръчително е да се избягват топлинни и спа процедури.
Подуването и отока, се дължат както на микротравмите на меките тъкани, причинени от иглата или канюлата, така и на факта, че някои филъри са по-хидрофилни. Успокоителното в този случай е, че до седмица след манипулацията този страничен ефект отшумява. Всички възможни реакции са временни и индивидуално обособени.

В кои зони се поставят хиалуронови филъри?

Едни от най-често прилаганите са хиалуроновите филъри за лице. Те позволяват както корекции на естетични проблеми, така и цялостно моделиране на контура, подобряване вида на определени части, или изглаждане на несъвършенства. Примери тука са дефинирането на скули, поставяне на филъри в устните или коригиране на брадичка с филър, запълване на назолабиални бръчки.

 

Hialuronovi filari Article photo

Хиалуроновите пълнители обаче също може да се поставят върху ръцете, които често издават възрастта. Освен че кожата им се пигментира и дехидратира, мастните подложки там намаляват, което прави по-видими костните структури и кръвоносните съдове. С правилното количество филър с хиалуронова киселина, поставен на точните места, ръцете ще изглеждат отново женствени и нежни.

Зони, които дерматолозите избягват

Потенциално опасните зони са тези в близост до големи кръвоносни съдове и нерви. Опитните естетични дерматолози могат да ги идентифицират и избегнат, тъй като познават перфектно лицевата анатомия. Когато лекарите са подготвени, могат да изберат подходяща и безопасна дълбочина и равнина на работа. Всичко това не само ще доведе до желания ефект, но и ще гарантира, че всякакви евентуални усложнения ще бъдат избегнати.

Какво може да се коригира с хиалуронови филъри?

Всяка зона и слой от лицето остарява по различно време, с различна скорост и с различен интензитет. При някои хора това е челото, при други – скулите, при трети – зоната около устата, долната челюст или брадичката. При едни пациенти промените се изразяват само на повърхността (повяхнала кожа, бръчки), при други – в дълбочина (намаляване на подкожната мастна тъкан и намаляване на костната плътност).

Цялостно моделиране на лицето с филъри

С годините костите изтъняват и не могат да поддържат надлежащите тъкани. Мазнините също намаляват обема си и не могат да поддържат обема на лицето. Тонусът на мускулите постепенно намалява. Това води до отпускане и хлътване на определени участъци, до появата на бръчки и гънки. Цялостно моделиране се налага, когато процесът на отпускане е напреднал. В някои случаи се касае за анатомични особености, а на толкова за възрастови промени. При всяка жена промените настъпват по различно време, с различна скорост и с различна сила. Цялостното моделиране на лице с филъри се прилага също, когато остаряването засяга две или повече свързани зони. Например предефинирането и стабилизирането на контура понякога изисква работа с филър едновременно в областта на скулите и около долната челюст. В тези случаи се търси комплексен, естетически визуален ефект, хармонични пропорции и симетрия.

Запълване на бръчки с филъри

Хиалуроновите филъри са едни от най-предпочитаните именно за запълване на различни типове бръчки, като открояващи се примери са т.нар. назолабиални бръчки (от крилата на носа до ъгълчетата на устните) и радиерните бръчки (или още пушачески бръчки). Назолабиалните гънки например са следствие, а причината за появата им е в средната част на лицето – когато тя започне да се отпуска.

При радиерните бръчки се подхожда по различни начини – единият е директното им попълване с филър, а другият е като се прави контур на устните, при който ръката на дерматолога се придвижва перпендикулярно по бръчките, за да може те да бъдат изгладени или омекотени. Използва се фин и елегантен продукт, защото целта не е да се постигнем обем в областта на горната устна и над нея, а да се заличи онова, което ни притеснява.

Hialuronovi filari Article photo

Плоска или двойна брадичка

При плоската брадичка с филър може да се направи проекция от 0,5 до 1 см. Ако обаче се налага тя да бъде изнесена с повече от 1 см напред, трябва да се намесят хирургичните методи.

Отпускането в долната челюст е единият от причинителите на проблеми с брадичката. С времето обемът в средната част на лицето се стопява и мигрира надолу, а излъчването става изморено, вяло и тъжно. Поставянето на филър в областта на скулите връща младежката V-образна форма, видимо подобрява симетрията и озарява погледа. Прецизното поставяне на филър в скулите леко повдига и отпуснатия контур.

Стабилизирането на линията на челюстта по този начин, повлиява състоянието на шията, а промяната на брадичката хармонизира цялостно лицето, оформя и предефинира долната част на лицето.

Ако обаче двойната брадичка е резултат от натрупване на мастна тъкан, хиалуроновият филър не може да се справи и на помощ идват процедури като Morpheus 8, Doublo S и FaceTite.

Ботокс или хиалуронова киселина

Бръчки по челото или в околоочния контур обикновено се предизвикват от съкращаването и отпускането на различни мускулни групи, при преживяването на различни емоции. Също така обаче, с времето, лицевите мускули се разтягат, отпускат и също губят тонуса си. Това са два различни фактора, които въздействат върху появата на линии по лицето.

В областта на фронталния лоб, между веждите и над тях, отстрани на носа и около клепачите, са разположени множество мускули, които пораждат именно тези мимически бръчки. За тях, най-ефективният начин за справяне е релаксацията на мускулите с ботулинов токсин, познат още като ботокс.

Но ако бръчките са разположени в други зони на лицето и са резултат от загубата на тонус в мускулите, тогава вече можем да балансираме действието им с филър. Техниката е известна като миомодулация и е революционен подход в естетичната дерматология. След прецизната намеса на дерматолога и филърите, мускулите отново започват да се съкращават така, както в младежките години, а лицето придобива хармоничен израз.

Разбира се, когато искаме цялостно освежаване на лицето, търсим балансирана комбинация между ботулинов токсин, дермални филъри и други обновяващи кожата процедури.

Hialuronovi filari Article photo

Ринопластика с хиалуронов филър

Възможно ли е моделиране на нос с филър? Абсолютно да. С процедурата неоперативна корекция на нос, може да се изправи „гърбицата“ на носа и визуално да се повдигне „падналия“ връх. Крайната цел е постигане на един по-добър баланс и хармония на лицето.

Не забравяйте обаче, че неоперативното коригиране на носа е нещо средно между неинвазивна хирургия и изкуство, и само най-добрите инжектори владеят този метод. Познанията на анатомията са изключително важни, за да се работи безопасно по отношение на големите кръвоносни съдове. Затова е задължително да се доверяваме единствено на доказани специалисти, за да съчетаем безопасността с ефекта.

Какви проблеми може да възникнат след инжектиране на филъри?

Едни от най-често срещаните проблеми са т.нар. препълнено лице, огромните устни и неестествените бузи и скули, които обаче не винаги са резултат от прекомерно поставен филър. Всъщност, тези проблеми по-скоро се дължат на слабите анатомични познания на човека поставящ филъра. Лошата преценка на конкретното лице и неправилната инжекционна техника, са причините за неестествени и неестетични резултати. Именно затова, е важно да се доверите на опитни, утвърдени професионалисти и дерматолози при инжектиране на филъри в лицето.

Може ли поставянето на филъри да има обратен ефект?

Да. Поставянето на пълнителя в грешната зона също е предпоставка за разочарования. Назолабиалните гънки например, са следствие, а причината за появата им е в средната част на лицето – когато тя започне да се отпуска. Когато „атакуваме“ директно назолабиалните бръчки е възможно да ги подчертаем, вместо да ги заличим. Причината: постоянните мимики и усмивки избутват филъра нагоре към бузите и така създават още една гънка. Повърхностното инжектиране – например около скулите, пък оформя бузи, напомнящи топчета за тенис. Опитът да се повдигне контурът на долната челюст само и единствено с увеличаване на обема около скулите, също води до неприятни резултати. За това, отново, винаги поставяйте хиалуронови филъри при опитен дерматолог.

Коригиране на нежелан резултат

В тези случай, под светлината на прожекторите излиза хиалуронидазата. Това е ензим, който ускорява естественото разграждане на хиалуроновата киселина. С него обаче не може да се въздейства върху стопяването на биостимулиращи продукти като HArmonyCA и Sculptra.

Hialuronovi filari Article photo

Практичните въпроси

Освен основните характеристики на филърите, приложението им и зоните на третиране, често се сблъскваме с напълно практични въпроси като боли ли процедурата, поправими ли са евентуални грешки и на колко години е подходящо да се извърши първата инжекционна процедура. Ето някои от тях.

Боли ли инжектирането на хиалуроновите филъри за лице?

Всяко нарушаване цялостта на кожата предизвиква болка или дискомфорт. Също така, някои зони са много по-чувствителни от други. Може би най-чувствителни са устните, защото са снабдени с множество нервни окончания. Важно е да се знае, че болката е субективен симптом и може да варира при различните пациенти.

В клиниките DR – DENKOVA DERMATOLOGY се работи с филъри за лице, които в състава си съдържат лидокаин, чието поставяне е много по- атравматично за пациента. Усещането от убождането далеч не е непоносимо и се свързва по-скоро с лек дискомфорт.

За кого не са подходящи процедурите?

Терапия с хиалуронови филъри не е подходяща за бременните жени и кърмещите майки. Процедурата не се извършване при хора с актива инфекция. Не се прави и на хора с активни инфекции. Категорично не се прилага на пациенти, които са алергични към съставките на хиалуроновия филър. Пациентите с проблеми с имунитета и с автоимунни заболявания също трябва да бъдат внимателни. Опитният специалист ще зададе редица въпроси, преди да извърши манипулацията.

Какво не могат да коригират филърите?

При много силна птоза (спадане) на кожата, при силно изразени бръчки и при сериозна деформация на подкожните структури, хиалуроновите филъри за лице не могат да противодействат така, както хирургичният лифтинг. Има обаче пациенти, които не желаят да се подложат на оперативна процедура. При тях дермалните пълнители могат да се комбинират с ботулинов токсин, микронидлинг, дълбок пилинг и различни лазерни процедури за най-добър ефект.

 

Ако все още имате неясноти за приложението на хиалуронови филъри и как те могат да са полезни за постигането на вашите цели, консултацията с дерматолог е следващата стъпка. В клиниките за естетична дерматология DR – DENKOVA DERMATOLOGY, подхождаме с внимание към индивидуалните нужди на пациента и съобразяваме избора на терапии с типа и спецификата на кожата.

Защото отличният ефект винаги е резултат от професионални съвети и правилна грижа, с които стъпките към красивото и младежко лице стават много по-лесни.

Запишете час