Днес ще поговорим в детайли за хиалуроновите филъри. Много често искаме да се възползваме от възможностите на естетичната дерматология, за да направим нещо хубаво за себе си, но липсата на достатъчно задълбочена информация ни спира. Това важи особено за инжекционни процедури с хиалуронови филъри. Всеки клиент си задава редица сериозни въпроси относно приложението и ефектите на терапията. Замисля се за съставките на филърите и се пита кои са най-качествените. Когато не разполагаме с нужните знания, желанието ни да се погрижим за себе си се превръща в притеснение или направо в страх.

Ние от дерматологична клиника Д-р Денкова насърчаваме клиентите си да търсят достоверна информация. Затова решихме да създадем поредица от статии по темата, в които ще Ви запознаем с най-съществените моменти. За да имаме ясни изисквания и към резултатите и към инжектора си, е важно да сме наясно с всички подробности около поставянето на пълнителите и тяхното действие. Събрахме най-често задаваните въпроси и систематизирахме отговорите. С това целим да Ви ориентираме в най-важните теми. Сред тях са видовете на препаратите, разликите между тях, реалистичните очаквания и количеството, което е нужно. Ще обсъдим и терапиите в различните части на лицето. Ще  си поговорим и защо е най-безопасно да се подложим на процедурата при доказан специалист.

 

С какви филъри работят естетичните дерматолози?

Повечето естетични дерматолози работят основно с хиалуронови пълнители, съдържащи хиалуронова киселина. В богатия им арсенал обаче има и филъри с различен състав, познати под името биостимулиращи. Един от най-популярните,  Radiesse, е изграден от минерала калциев хидроксиапатит. Това съединение присъства в зъбите и костите. Главният компонент в Sculprta пък е поли-L-млечната киселина, компонент в абсорбиращите се хирургични шевове.

 

Хиалуронови или биостимулиращи филъри

Хиалуроновите филъри се използват главно с две цели. Те са хидратация (срещу отпускането и набръчкването на кожата) и като заместител на изгубения с възрастта обем (в резултат от стопяването и разместването на мастните подложки и изтъняването на костите). Останалите пълнители стимулират фибробластите. Така засилват производството на собствен колаген, който лифтира и уплътнява кожата.

 

Еднакви ли са хиалуроновите филъри

Въпреки че базата им е хиалуроновата киселина, те се различават по плътност, вискозитет, еластичност, твърдост и трайност. Съвкупността от всички тези характеристики оформя специфичния профил на всеки пълнител и определя ролята му при оформянето и подмладяването на лицето. Дерматологът, към когото се обърнете, ще прецени кое е най-ефективното решение за целите, които поставяте. Това решение задължително се взема от специалиста и се осъществява с Ваше съгласие. Много пациенти идват при нас с изискване какво да им инжектираме. След анализ на ситуацията и нуждите им, заедно вземаме най-доброто решение. Предоставяме им и всичката необходима информация, за да се чувстват спокойни и уверени.

 

Как да разбера, че филърът, който ми поставят, е качествен

Това е един от най-важните въпроси. Филърът трябва да е одобрен от органите на ЕС и да има сертификат за безопасност. Този документ гарантира, че продуктът е произведен по патентована технология, подкрепена от години изследвания и многобройни тестове. Не правете компромис и не поемайте рискове в това отношение. Ако в дадена клиника Ви предложат продукт, който не е сертифициран и одобрен, потърсете друго място незабавно.

 

Различни филъри за едни и същи зони

Професионалистите са длъжни да вземат нюансирани решения, когато са изправени пред различни сценарии. Всеки пациент има не само индивидуални цели, но и индивидуален организъм. Дори целите Ви да съвпадат с тези на друг човек, дермата няма как да е еднаква. Ще Ви дадем пример. Ако обемът в центъра на устните Ви е запазен, но е започнал да се стопява по границите, в действие влизат по-твърди филъри с прецизно, таргетирано локално действие. Ако обаче обемът е запазен по цялото протежение, но не стои хармонично спрямо чертите ви, използваме по-меки пълнители. Те придават цялостно по-пухкав вид. Не пропускайте да прочетете статията, посветена на филъри за устни, където ще намерите още важна информация.

 

Каква е разликата между филър и скинбустър?

За разлика от филърите, скинбустърите, сред които е любимият ни Juvederm Volite, не възстановят обема и не контурират. Те цялостно подобряват качество на кожата и я подсилват. Вместо под повърхността й, те се поставят в самата нея и работят за нейната хидратация, еластичност, уплътняване и блясък.

 

В кои зони се използват дермални пълнители?

Пълнителите може да се поставят върху ръцете, които издават възрастта точно като шията. Освен че кожата им се пигментира и дехидратира, мастните подложки също намаляват. Това прави по-видими костите и вените. С правилното количество пълнител, поставен на точните места, ръцете ще изглеждат отново женствени и меки.

 

На каква дълбочина се поставя филъра?

Естетичният резултат е правопропорционален на правилната дълбочина. Повърхностното инжектиране може да доведе до неравности и асиметрии. Правилната техника изисква скорост с най-малко налягане и точно количество продукт. Лекарят преценява дали да приложи аспирацията преди инжектиране (особено в зоните с висок риск) и дали да приложи постоянното движение на върха на иглата. Задължително непрекъснато следи и реакцията на околните тъкани. Важно е да имате предвид, че лекарят разбира информацията, която дермата дава, и я прилага във Ваша полза.

 

Кога се използва игла и кога – канюла?

Всеки естетичен дерматолог познава както предимствата, така и относителните рискове при използването на различни типове игли и канюли. Специалистът сам решава какъв кое да използва в зависимост от дали мястото  е богато на кръвоносни съдове. Той ще вземе предвид също дали кожата е фина или дебела. Инструментът ще бъде съобразен и според количеството и скоростта на инжектиране.

 

Защо се получават синини и подуване, и можем ли да ги избегнем?

От пурпурни точки до по-големи, синьо-зелени петна, натъртванията са неизбежен страничен ефект на инжекционните процедури. Получават се след хода на иглата под кожата или при нараняване на кръвоносен съд. За да намалите риска от тях, изберете инжектор с лека ръка. Съветваме Ви в дните преди процедурата да не приемате лекарства или добавки, които биха могли да увеличат риска от кървене. Такива са например аспирин, ибупрофен, рибено масло, гинко билоба, жълт кантарион. Подуването се дължи както на травмирането на тъканите, така и на факта, че хиалуроновият филърът изтегля вода. Важна и успокоителна информация е, че до седмица след манипулацията този страничен ефект отшумява.

 

В тази обсъдихме най-важните моменти относно тази терапия. Сигурни сме обаче, че има още десетки въпроси, които Ви вълнуват. Затова сме Ви подготвили още материали по темата в нашия блог.