Жена на лечение на целулит в SPA център

В днешно време много жени се сблъскват с проблема целулит, наричан още “портокалова кожа”. Състоянието се свързва с наличието на множество малки трапчинки по кожата, които ѝ придават вид на портокалова кора.

Причината за появата на целулит най-често е нарушение на баланса между съединителната тъкан и мазнините в тялото, което води до отлагане на мазнини точно под повърхността на кожата. Целулитът се среща по-често при жените, в областта на седалището и бедрата.

Има някои фактори, които са рискови за поява на целулит. Това са: нездравословно хранене, заседнал начин на живот, дехидратация, генетична предразположеност, хормонален дисбаланс, нарушен метаболизъм и други. Това е и причината портокаловата кожа да засегне и хора, които нямат проблеми с теглото, но имат един или повече от тези рискови фактори.

Тъй като портокаловата кожа не изглежда никак естетична, много жени започват да губят своето самочувствие и красота, защото се срамуват от тялото си. Важно е да знаете, че съществуват домашни методи, както и дерматологични процедури, които умело се борят с целулита, затова той не бива да ви притеснява, защото за него има решение.

В този материал ще ви представим някои от популярните домашни методи за борба с целулита. Имайте предвид, че те не винаги помагат на всеки, затова, в случай, че желаете сигурно премахване на целулита, най-добре е да се доверите на дерматолог.

Причини за появата на целулит

Женски крак с портокал върху него

В предишната ни статия разгледахме подробно какво представлява целулитът, затова ще ви припомним накратко причините за неговата поява и стадиите на целулит.

Причината за появата на целулит най-често е комплекс от множество фактори. От една страна това са вътрешни фактори, които са свързани с хормонални и метаболитни изменения в човешкото тяло. Също така, виновни могат да бъдат генетичната предразположеност или оксидативния стрес.

Причината за появата на целулит най-често е комплекс от множество фактори. От една страна това са вътрешни фактори, които са свързани с хормонални и метаболитни изменения в човешкото тяло. Също така, виновни могат да бъдат генетичната предразположеност или оксидативния стрес.

От друга страна, има и външни фактори, които причиняват портокаловата кожа. Това могат да бъдат:

 • неправилното хранене;
 • липса на физическа активност;
 • вредни навици, като алкохол и тютюнопушене;
 • хроничният стрес и непрекъснатата нервност.

Много хора не си дават сметка, че начина им на живот влияе зле на тяхното здравословно състояние. Повечето водят заседнал начин на живот, хранят се на крак и не обръщат внимание на сигналите, които тялото им изпраща. Вследствие на това, развитието на целулит значително може да се ускори и да доведе до трудно обратими процеси в тялото.

Стадии на целулита

В зависимост от начина на класифициране, могат да се разгледат четири степени на целулита.

В практиката, най-лесно и бързо степента на целулита може да се определи чрез използването на скалата на Нюрнберг-Мюлер.

Започва се със Степен 0. При нея няма видим целулит при легнало или изправено положение на тялото. Но ако стиснете кожата на бедрото си с ръце, по нея могат да се откроят бразди и гънки. Хубавото е, че не се наблюдават силно изразени трапчинки и неравности.

Следва Степен 1. При нея отново няма видим целулит при легнало или изправено положение на тялото, но при захващане на кожата с ръце, се наблюдава неравен релеф и по-силно изразени трапчинки или изпъквания.

Степен 2 се характеризира с това, че целулитът е видим при изправено положение на тялото и при някои движения, но когато сте в легнало положение, той не се забелязва.

При последната трета степен, целулитът е видим както в изправно положение на тялото, така и при легнало положение.

До каква степен може да стигне целулитът зависи както от вътрешните фактори, така и от мерките, които ще вземете. Ако реагирате навременно и започнете борбата с целулита преди той да напредне много, толкова по-бързо ще се справите с него.

За успешното му премахване е хубаво да съчетаете промяна в начина на живот – движение, здравословно хранене, избягване на прекомерен стрес – заедно с масажи и процедури, извършвани от специалист.

Видове целулит

Жена с целулит масажира своите бедра

Различните класификации за видовете целулит са свързани с неговата структура, консистенция и локализация. Двата основни вида, на които се разделя целулитът, са мек и твърд, но към тях често се добавя и трети вид – оточен. Освен тези видове, целулитът допълнително може да бъде класифициран и като локален, компактен, склерозен, адипозен и спортен.

Определянето на вида целулит може да стане чрез стискане на малък участък от кожа между палците и показалците на ръцете. В случай, че целулитът е плътен и трудно податлив на натиск, най-вероятно става въпрос за целулит от мек тип.

Имайте предвид, че на определени места по тялото, е възможно целулитът да има различна структура. Също така, мекият и твърдият целулит могат да имат различни вариации спрямо своята консистенция. Определянето на типа целулит е много важно, тъй като спрямо него трябва да се вземат съответните мерки за третирането му.

Затова е препоръчително определянето да се прави от специалист, който може да определи правилно вида на целулита и да назначи най-подходящата терапия за вашето състояние. След като е назначена подходяща терапия борбата с целулита ще е много по-успешна, и ще можете по-бързо да се радвате на гладка здрава кожа.

Мекият целулит се характеризира със студена и влажна кожа, но засегнатите зони изглеждат пухкави и подпухнали. Мекият вид целулит е по-разпространен и обхваща големи зони от бедрата и корема. За разлика от твърдия, той не е свързан с подлежащите мускули и може да бъде лесно захванат. Мекият целулит може да има вариации в структурата, вида и консистенцията си. Тук е важно да отбележим,че ако не се вземат навременни мерки, мекият целулит може да се влоши и да прерасне към твърд, затова е важно още в самото начало да вземете мерки и да започнете да го третирате с правилната терапия.

При твърдия целулит кожата стои плътна и неравна. Той се отделя много трудно от подлежащите мускули, може да бъде болезнен и в структурата му се наблюдават уплътнени възелчета. Този вид целулит е по-упорит и трудно изчезва, но с правилното лечение състоянието му може да се подобри значително.

Спортният целулит е по-специфичен и може да се определи като твърд вид, но се среща само при активно спортуващите в зоните, в които има най-голямо мускулно натоварване. Хората, които спортуват, по-рядко страдат от типичния целулит по ханша или бедрата, но са предразположени към локален целулит. Причината за него е прекомерното физическо натоварване.

Домашни методи за премахване на целулита

Независимо от вида на вашия целулит, има процедури, които не само могат да подобрят неговия вид, но дори да спомогнат за неговото отстраняване. Най-добър е ефектът, когато лечението е комплексно – съчетават се процедури, хранителен режим, физическа активност и масажи, и качествена козметика.
Другото много важно условие е тютюнопушенето и алкохола да бъдат сведени до минимум. Така с полагане на умерени усилия и комплексно лечение можете да постигнете мечтаните резултати.

Съществуват и някои домашни методи, които можете да практикувате у дома, като спомагателни средства при борбата с целулита. Това са основно антицелулитните масажи и консумация на определени храни, за които е известно че помагат при целулит.

Домашен антицелулитен масаж

Една от най-лесните и достъпни процедури в домашни условия е антицелулитният масаж. Той не изисква специална подготовка, а само желание и време, както и доза упоритост, докато научите правилната техника.
Правенето на антицелулитен масаж у дома не може да замести професионалните процедури в дерматологична клиника, но е един добър спомагателен вариант, чрез който всяка жена може да се погрижи сама за себе си и да спомогне за по-бързото справяне с целулита.

Добре е масажът да се прави редовно в продължение на 3-4 седмици, а след това по няколко пъти в месеца, за да се поддържа постигнатият ефект. Техниката за самомасаж е много лесна и достъпна за всеки, като в нея се включват основни похвати от класическия масаж. Това са:

 • поглаждане;
 • изцеждане;
 • разтриване;
 • омачкване;
 • вибрации;
 • ударни похвати.

Ударните похвати могат да бъдат с различна степен на интензивност. При антицелулитния самомасаж е препоръчително да използвате антицелулитно масажно масло, за да подсилите на ефекта.

Антицелулитен масаж с вендуза

Жена си прави антицелулитен масаж с вендуза

Този вид масаж се смята за един от най-ефикасните масажи и за един от най-ефективните методи за справяне с целулита в домашни условия. Той е много лесен и приятен за изпълнение. Основната разлика между масажът с вендузи и ръчният или с масажор е, че при него с помощта на вакуум кожата се изтегля и се получава така нареченото “кожно валяче”. По този начин мастната тъкан се обработва в по-голяма дълбочина и се подобрява кръвотока. Благодарение на него, неравностите по кожата намаляват, а тя става гладка и еластична.

За този масаж са ви необходими подходящи вендузи. В аптеките се продават различни видове, но принципът и ефектът им на действие са сходни. Могат да бъдат силиконови, пластмасови, стъклени със или без помпа, или пистолет.

Най-често се използват силиконовите вендузи. Те се поставят само чрез стискане, при което се изкарва въздухът от тях.При борбата с целулита е важно да бъдете упорити и постоянни. Процедурите, трябва да се прилагат редовно. Препоръчва се масажът с вендузи да се прави през ден в курс от 10 процедури.

Антицелулитният масаж е свързан със силно изтръпване на кожата. Някои негови противопоказания го правят неподходящ за някои хора, страдащи от при определени състояния.

 • Предразположеност към разширени вени;
 • Хипертония;
 • Чувствителна кожа;
 • Остри състояния и инфекции;
 • Опасни бенки в областта на третиране;
 • Бременност;
 • Нарушения на целостта на кожата;
 • Тромбофлебит;
 • Слабост на капилярите;
 • Проблеми с кръвосъсирването;
 • Заболявания на сърдечно-съдовата система.

В случай, че имате сериозни хронични заболявания или кожни проблеми, преди да започнете с процедурите у дома, задължително трябва да се консултирате с дерматолог. Той ще прецени сериозността на проблема и доколкото този вид масаж е удачен за вас, и дори може да ви насочи към по-подходяща терапия.

Естетични процедури за премахване на целулит при Dr. Denkova Dermatology

Много жени днес се притесняват от това, че имат целулит, но с напредване на технологиите, дерматологичните процедури се развиват в много добра посока. Има страхотни съвременни неинвазивни процедури, които дават реални резултати и могат да върнат самочувствието, помагайки в борбата с целулита.
В дерматологична клиника DR-DENKOVA DERMATOLOGY специалисти извършват различни процедури и терапии, които подобряват състоянието на кожата и премахват целулита.

Ако се чудите коя би била най-подходящата процедура за вас, най-добре е да направите консултация с дерматолог от клиниката. По този начин ще получите професионално мнение и ще разберете какво да очаквате като резултати. Избирайки добър специалист, вие ще получите ясно изготвен график, на който ще видите броя посещения и процедури, които предстоят.
Професионалните процедури за премахване на целулит се прилагат с лазер, вакуум, радиочестотна енергия и акустични вълни.

 • Процедури с вакуум – при тях има добър дренаж и премахване на задържани течности. Това ще доведе до видимо редуциране на обема на грапавини и подутини в зоните на приложение;
 • Радиочестотна енергия и акустични вълни – те подобряват всички видове целулит, влияят положително върху еластичността на дермата и помагат за извеждане на метаболитни отпадъци от тялото;
 • Шокова терапия – тя подобрява метаболизма и подпомага разпределението на мазнините.

Терапията против целулит с шокови вълни изглажда портокаловата кожа и може отново да върне вашето самочувствие. Едно от основните предимства е, че терапията може да се прилага във всеки сезон. Подходяща е за леки и тежки форми на целулит, тоест както за мек, така и за твърд целулит. В клиника DR-DENKOVA DERMATOLOGY шоковата терапия се провежда с високотехнологична и качествена апаратура – Storz Medical, е лидер в производството на медицинска техника и е доказала качеството си на българския пазар. Запишете своя час за консултация и направете първата стъпка към връщане на самочувствието и усмивката на лицето ви.

Запознахме ви с причините за появата на целулит, видовете целулит, както и някои ефективни домашни методи за борбата с целулита. Важно е да знаете, че домашните методи могат да бъдат ефикасни, но консултацията с дерматолог е силно препоръчителна, за правилно определяне на типа целулит и най-ефективен и безопасен метод за лечение.

В нашия блог може да откриете и други полезни статии както за целулит, така и за различни процедури, с които да се погрижите за себе си и да си върнете увереността.