Бременна жена, очакваща бебе със здравословен начин на живот

Бременността е период, изпълнен с промени за женското тяло – някои от тях забележими, а други не. Целулитът при бременност е една от тези промени, свързана с изменението в килограмите и хормоните.

Появата на портокаловата кожа е съвсем нормална, естествена и дори често очаквана от жената промяна в тялото по време на бременност.

В статията ще разгледаме целулита по време на и след бременност: защо се появява и какво може да направите, за да си върнете гладкия равен вид на кожата във възможно най-кратки срокове.

Целулит – формиране

Разгледахме подробно процеса на формиране на целулит под кожата в нашата статия Целулит – какво представлява, затова само накратко ще ви припомним най-важното за него.

Целулитът не представлява риск за здравето, а причините за неговата поява често са трудни за дефиниране и са свързани с наследственост, тегло и възраст.

Неравната повърхност на кожата, която наричаме целулит, е всъщност допълнителна мастна тъкан, образувала се близо до повърхността на кожата.

Той засяга основно жени, като неговата поява най-често започва в годините на пубертета или малко след него. Има различни теории защо целулитът е по-често срещан при дамите. Една от тях е свързвана с по-големия процент мазнини в зоните на корема, дупето и бедрата, нужни на женското тяло за естественото протичане на бременността.

Друга теория е свързвана с разликите в съединителната тъкан при мъжете и жените. Влакнестата съединителна тъкан, която свързва дермата с разположените под нея мускули и мазнини, се различава при мъжете и жените. Докато при жените тези връзки са изправени, при мъжете те са кръстосани, което ги прави по-здрави и съответно по устойчиви към мазнините и достигането им до повърхността на кожата. Разликата в тези връзки е една от възможните теории защо появата на целулит при мъжете е по-рядко срещана и само около 10% от тях са засегнати  от това кожно състояние.

Основен фактор, върху който не може да се окаже влияние, но който от своя страна влияе върху появата и вида на целулита, са нашите гени – от тях зависи не само структурата на тялото, както и нашите хормони, но и структурата на кожата ни. Затова хормоналната предразположеност се смята за водещ фактор за преобладаване на този проблем при жени.

Друг фактор е начинът на живот. Над него можем да упражним контрол и да правим изменения с цел подобряване на здравето, а оттам и вида на нашата кожа.

Начинът на живот е съвкупност от ключови дейности, които изпълнявате ежедневно. Тук влиза и вашата диета. Отговорете си на въпроса дали наблягате на пресни плодове и зеленчуци, или имате повече вредни навици, отколкото ви се иска (прекалена консумация на джънк храни, алкохол, кофеин и др).

От значение е и дали се движите през деня, или поради работни ангажименти сте принудени да прекарвате много часове седнали.

pregnancy 2022 01 25 17 53 35 utc

Комбинацията от всички тези различни фактори, генетични и такива, над които имате влияние, може да доведе до формирането на някои видове целулит като например отточния.

Отточният целулит, при който има задържане на течности в организма, често може да е причинен от прекалена консумация на обработени и най-вече солени храни, както и напитки с високо съдържание на бяла захар.

Освен отточния съществуват още два вида целулит: целулит с отпускане на кожа и фиброзен целулит.

Различните видове целулит могат да се появят комбинирано при един човек, т.е. може да имате повече от един вид целулит. Те могат да засегнат различни зони от тялото ви, отново в зависимост от вашата генетика и начин на живот. Целулитът може да има различна степен на проява – да се вижда единствено в седнало, изправено или легнало положение, или само при защипване на кожата.

Целулит при бременност

Стрии по корема на бременна

Една от най-честите и видими промени в тялото на жената по време на бременност е  промяната в килограмите, а с тях идват стриите и целулитът.

Целулитът по време на бременност често изглежда по-зле, отколкото всъщност е, заради множеството промени, които се случват в женското тяло едновременно. Това се дължи най-вече на увеличаване на теглото на жената, задържането на течности и хормоналните промени, които са естествена част от бременността. 

Нека разгледаме по-подробно и причините за целулит при бременност, свързани с измененията в тялото.

Първата причина е промяна на хормоните и най-вече на нивото на хормона естроген. Този хормон има три ключови връзки, които обясняват роля му за формиране на целулит по време на бременност. Естрогенът е свързан със съхранението на мазнините в тялото. Високите нива на естроген, които принципно се свързват с бременност и затлъстяване, водят до натрупване на мазнини. Свързван е и с образуването на фибробласти. Това са група клетки, които участват в съставянето на влакна и компоненти на съединителната тъкан, които отговарят за нейната структура и здравина.

Задържането на вода е друга причина, поради която целулитът по време на бременност може да е по-видим и по-силно изразен.

Качване на килограми и по-малко движение. Бременността си има своите ограничения и едно от тях е невъзможността да спазвате по стриктно своя диетичен и спортен режим.

Бременна жена яде портокал

За да се справите с целулита по време на бременност, може да предприемете някои леки ежедневни стъпки:

  1. Да приемате повече течности – вода и прясно изцедени сокове;
  2. Да не забравяте да хапвате плодове и зеленчуци всеки ден – пълни с витамин и минерали, те са полезни както за вас, така и за детето и са чудесен начин да си набавите по естествен път нужните нутриенти. Техните антиоксидантни свойства помагат на тялото да изхвърля излишните токсини, както и задържаните течности, като така се подпомага процесът на прочистване;
  3. Да не приемате прекалено голямо количество солени храни – тези храни биха могли да доведат до развитие на целулит или до влошаване на вида му, защото солта води до задържане на вода в тялото. Както споменахме, това е един от основните фактори целулитът при бременност да е по-видим;
  4. Да ограничите обработените джънк храни – разбира се, няма да ви съветваме да ги изключите изцяло, може да си угаждате от време на време, но като цяло е препоръчително да ограничите консумацията на пържени, тестени и други, смятани за „джънк“, храни; 
  5. Да не забравяте за движението – може да включите кратки разходки всеки ден;
  6. Да включите витамини, минерали и колаген – намаляването на синтеза на колаген се случва естествено с напредване на възрастта. Колагенът е протеин, който е структурен компонент на много от тъканите в тялото (кожата, сухожилията, органите и костите). Загубата на колаген води и до загуба на еластичност и гладкост на кожата, което от своя страна позволява на целулита да се забелязва повече. По време на бременност тялото има нужда от много допълнителни витамини, минерали  и други вещества, а едно от тях е колагенът. Той подпомага еластичността на кожата, която се разтяга с напредването на бременността. Помага и при чупещи се нокти, косопад и в превенцията срещу стрии и белези от разтягането на кожата. Препоръчително е да се консултирате с вашия лекар за най-подходящата комбинация за вас.

Целулит след бременност

Красива бременна азиатка пие вода от шише

Съществува вероятност новопоявил се или просто станал по-видим целулит по време на бременност да се подобри или дори да изчезне напълно след бременност. Това зависи до голяма степен и от връщането на нормалните за тялото килограми и хормонален профил.

По време на бременност има доста ограничения, свързани със спортния режим и употребата на козметика с определени съставки.

За да се справите с целулита след бременност, може да продължите да спазвате основните съвети, както и да включите малко по-интензивни упражнения във фитнес режима си.

Строга диета с много нисък калориен прием, както и цялостно изключване на мазнини и въглехидрати в опит да се свалят по-бързо натрупаните килограми и целулит не е препоръчителна. Това би могло да ви се отрази отрицателно по много начини – един от тях е липсата на енергия, а друг се явява ограничаването на хранителни вещества за бебето. Кърмата съдържа голям процент мазнини, нужни за развитието и растежа на бебето. Ако нямате достатъчно полезни мазнини в диетата си, няма да има достатъчно количество и в кърмата.

Може да включите и масажи, както и процедури, които съчетават ефект на отслабване с ефект за справяне на целулит след бременност. Преди започване на процедури, независимо какъв тип, е задължително да се консултирате със специалист дали дадената процедура е подходяща, ако все още кърмите.

Терапии при целулит след бременност в клиниката на DR-Denkova Dermatology

Ако по време на цялата бременност сте полагали грижи и сте спазвали основните стъпки за справяне с целулит при бременност, но все още не виждате резултат, след бременността бихте могли да включите и специализирани процедури за борба с портокаловата кожа. 

Те не само ще ви помогнат да си възвърнете гладкия вид на кожата, но могат да имат положителен ефект за справянето с излишните килограми след бременност и връщането на по-добрата ви форма по-бързо.

В повечето случаи процедурите при специалист дават ефект в по-кратки срокове, а може и да се допитате за него какво е добре да спазвате, за да задържите техния ефект по-дълго.

В клиниката на DR-Denkova Dermatology може да направите консултация със специалист относно целулит след бременност, който да ви посъветва и да определи кои терапии са най-подходящи за вас и кога може да започнете с тях.

Една от предлаганите в клиниката терапии, която може да ви помогне да се справите с целулита след бременност и да си върнете формата по-бързо, е BTL Unison против целулит. Тази процедура въздейства на всички видове целулит, но е особено подходяща при дълбок и упорит целулит. При терапията се комбинира монополярна радиочестота и фокусирани акустични вълни, за да се постигне дрениране на увредените тъкане и намаляване обема на мастните клетки. С продължителност от 20 до 40 минути, тази терапия дава видими резултати – възстановена, еластична и изгладена кожа.

Друга процедура, която да ви помогне да постигнете гладка кожа, да намалите обиколките и да изхвърлите натрупани токсини, е лазерна терапия със зелен лазер Verju. За разлика от много други терапии за целулит и отслабване, тази не е болезнена и дава възможност за третиране на зони, които изискват повече внимание.

Както споменахме и в началото, тези процедури не са подходящи за бременни или кърмещи дами. Процедурите могат да се започнат в последващ подходящ момент, като преди тях трябва да се направи консултация с лекар или медицински козметик за назначаване на план за подходящи процедури и тяхната продължителност.

За повече подробности за тези и други процедури и какви варианти са подходящи за вас, може да се свържете с екипа на клиника DR-Denkova Dermatology, който с радост ще отговори на всички ваши въпроси.

Целулитът при бременност е често срещан при голям процент жени. Това е естествена част от процеса на бременността, която не трябва да ви притеснява. С прием на полезна храна, поддържане на добро телесно тегло и активно третиране на целулита след бременност посредством козметични процедури, може да повлияете на неговото развитие.