Пациентка наскоро ни разказа, че баба ѝ използвала само един вид обикновен крем през целия си живот. След което добави с въздишка: „А кожата й изглеждаше невероятно!“.

Времената обаче се променят, а подмладяващите продукти и процедури стават все повече и по-разнообразни. По отношение на козметичните и естетичните грижи днес разполагаме с рог на изобилието и често се лутаме между филъри и лазери, между радиочестотно оформяне и миниинвазивни процедури.

Добрата новина е, че процедурите няма нужда да се прилагат по едно и също време. Много по-разумно е да се направи индивидуален план, съобразен с целите и бюджета ви. Намалете темпото, огледайте цялостната картина и обсъдете с вашия естетичен дерматолог кой е най-ефективният график за вас в рамките на годината.

Не забравяйте, че ви предстои маратон, а не спринт. Обмислете всяка стъпка, за да извлечете максимална полза.

 

Изяснете вашата мотивация

Какво точно ви води към кабинета на естетичния дерматолог? Искате бавна, невидима, освежаваща намеса или имате нужда от бърза, впечатляваща промяна?

Пациентите обикновено са два типа. Първите действат методично, за да заличат белезите на възрастта и да скрият своите умерени или дълбоки бръчки. Традиционно те си записват час за дерматолог между два и три пъти годишно за поставяне на пълнител за бръчки или за ресърфисинг процедура с лазер. Изборът на процедура понякога зависи и от това дали след нея пациентите трябва да се върнат на работното си място непосредствено след нея.

Вторият тип пациенти влизат в кабинета на естетичния дерматолог така, както се влиза в спешна помощ. Обикновено имат покана за парти или за семейно събитие и искат максимално да подобрят визията си за минимално време. Търсят ефект тук и сега и не планират корекции в по-далечно бъдеще.

 

Планирайте според най-важното събитие

Важните събития често са голям мотиватор за естетична интервенция. Приятните житейски промени – особено сватбите – често карат пациентите да запазят час за процедура. Независимо дали сте булкатс, шаферка или гост, намесата трябва да се планира внимателно и отдалеч. Препоръчваме ви да посетите вашия естетичен дерматолог между шест месеца и година преди голямото събитие, за да обсъдите оптималния график.

Помнете, че стартирането на поредица от процедури твърде рано може да се окаже също толкова неефективно, колкото и твърде дългото изчакване. Възможно е да останете разочаровани: „Е, направих си процедурата през януари и няколко месеца изглеждах страхотно, но сега имам чувството, че трябва да започна всичко отново или да предприема нещо съвсем различно!“.

Правилният интервал между процедурите и достатъчното време за възстановяване ще ви гарантират, че ще бъдете в топ форма за събитието. Обикновено поставяме ботулин или филъри между три и шест седмици преди големия ден. Предпочитаме да не правим процедури по-малко от 72 часа преди събитието, освен ако не е експресен фейшъл при нашите козметици.

 

Обърнете внимание на сезоните

Важно е да планирате естетическите си процедури не само според проблемите, но и според сезоните. Особено, ако става въпрос за лазери.

Факторите на околната среда са най-важният сезонен показател, който трябва да вземете под внимание. Ако се подлагате на рисърфисинг или пилинг (независимо дали лекувате акне, борите пигментации или заличавате бръчки), е важно да не се излагате на слънчева светлина за определено време, за да се възстановите напълно и да се радвате на добър резултат.

Съветът ни е да правите тези процедури между октомври и май, и категорично да избягвате горещите летни месеци. В противен случай може да се окаже, че сте вложили време и пари в процедури, които ще ви донесат повече вреда, отколкото полза.

 

Възползвайте се от официалните празници

Зимните празници са време за разкрасяване. Около Коледа и Нова година всяка жена има огромно желание да блести, ето защо тогава кабинетите на естетичните дерматолози се пукат по шевовете.

Някои процедури обаче изискват време, за да разгърнат пълния си ефект. Затова не чакайте деня преди фирменото парти за поставяне на ботулинов токсин или филъри, или за лазерен или радиочестотен ресърфисинг. Дайте си време за възстановяване (в случай, че се появят леки странични ефекти, например синини или оток).

Също така можете да използвате националните празници и дългите уикенди, когато искате да по-сериозна интервенция, изискваща по-дълго възстановяване. Планирането на процедура в точното време от годината ще ви даде възможност за радикална промяна и шанс да се върнете освежени и още по-красиви в професионалния и социалния си живот.

Ето и спецификите при планирането на различен вид естетични процедури.

 

Почистване и подхранване

Почистването и подхранването на лицето не изискват толкова внимателно планиране, колкото сложните естетични манипулации. Въпреки това е важно да следвате графика, определен от вашия дерматолог – само така ще имате дългосрочни ползи. Със сигурност ритъмът на грижата при мазна кожа ще е един, а при суха и чувствителна – съвсем различен. Когато става дума за лазери, филъри и ботулинов токсин, също трябва да начертаете времева рамка на процедурите, да определите броя им и да заложите възможности за гъвкави решения.

Мезо- и плазмотерапия

През лятото няма как да се подложите на пилинг или да си направите процедура с лазер, но пък можете да планирате дълбока хидратация и освежаване. Мезотерапията и плазмотерапията (PRP) са чудесни начини за поддържане на здравия вид на кожата в горещите месеци.

 

Редуциране на бръчки

Планирайте поставянето на ботулинов токсин два или три пъти годишно (в интервал, не по-малък от четири месеца). Не забравяйте, че макар да виждате резултатите през първите няколко дни, разгръщането на пълния ефект може да отнеме няколко седмици.

 

Хиалуронови филъри

Ефектът на филърите може да се запази между шест месеца и две години, в зависимост от вида на пълнителя, от инжектираната зона и от личните ви анатомични особености. В зависимост от използваните продукти и от персоналните ви цели, вашият естетичен дерматолог ще направи дългосрочен план – например 2, 3 или 4 години напред, кои процедури да предприемате и в коя област.

 

Лазерни процедури

Колко често трябва да предприемате подобна процедура зависи от това върху коя част от тялото ще се работи и какъв тип лазер ще се използва. Лечението на капиляри, розацея или пигментни петна изисква серия от процедури, докато ресърфисинга (независимо дали аблативен или неаблативен) обикновено се прилагат веднъж годишно. Независимо от броя на манипулациите, трябва да си осигурите достатъчно време между тях за възстановяването на кожата и да сведете до минимум излагането на слънце. Подобрението се вижда само, ако спазвате правилата.