Премахването (или запазването) на окосмяването е много личен избор. А когато става дума за мъха по лицето, темата става особено чувствителна. При това буквално. Причината: кожата на лицето е много по-деликатна от тази по краката или по други части на тялото. Ето защо е важно да обмислите внимателно методите за епилация, които искате да изпробвате.

Епилирането на излишното окосмяване по лицето изисква нежна грижа и познаване на различните манипулации в детайли. В противен случай кола маската, електролизата или лазерите биха могли да оставят белези. А, съгласете се, по лицето те могат да бъдат прикрити много по-трудно, отколкото по тялото.

Епилацията на лицето винаги трябва да започне с дълбоко овлажняване на кожата, тъй като колкото по-мека и еластична е тя, толкова по-малко вероятно е да бъде възпалена или раздразнена при епилацията. Ексфолирането веднъж или два пъти седмично също е важно – то премахва мъртвите кожни клетки от повърхността и предотвратява врастването на космите. Не забравяйте след това да нанесете лосион или масло, за да запазите кожата си хидратирана и защитена.

Независимо от това какъв тип обезкосмяване ще изберете, следете как реагира епидермисът при всяка процедура. Ако забележите набъбвания, враснали косми или повишена чувствителност, това вероятно означава, че методът не е подходящ за вашата кожа.

 

Бакенбарди

Бръсненето в тази зона е по-добър избор от кола маската, тъй като ви дава пълен контрол върху решението колко от космите да оставите и колко да премахнете. Важно е обаче да не се поддавате на желанието да минете със самобръсначката срещу растежа на косъма – да, срещуположното движение на ножчето ще ви осигури по-гладка повърхност, но космите могат да започнат да растат обратно в кожата, а не нагоре и навън. Както за всяка друга част от тялото ви, която бръснете, препоръчваме ексфолиране на кожата поне два пъти седмично и често овлажняване и хидратиране. Ако пък искате да се отървете от бакенбардите ефективно и дългосрочно, лазерната епилация е напълно безопасно и сигурно решение.

 

Брадичка

За нежните мъхчета по брадичката или бузите, които толкова много дразнят всяка жена, препоръчваме перманентното лазерно обезкосмяване. Методът дава оптимални резултати при пациенти с по-тъмни косъмчета, тъй като лазерът по-лесно “улавя” пигмента и го разрушава. Светлорусите и сивите косми се третират трудно, а белите, за съжаление, не могат да бъдат премахнати с този метод. Също така е добре да имате предвид, че само определен тип лазери са безопасни за тъмна кожа. При първата си консултация с дерматолог си изяснете дали избраният от вас естетичен център разполага с оборудване, гарантиращо пълна безопасност за вашия фототип.

Пациентите, които се подлагат на лазерна епилация в областта на брадичката, могат да очакват перманентното премахване на 80-90 процента от космите. Малкото останали косъмчета обикновено растат по-бавно и са по-тънки, отколкото преди началото на процедурите.

 

Горна устна

Въпросът как да се отървем от косъмчетата в тази зона на лицето е деликатен. Повечето дерматолози не препоръчват мъхът над горната устна да се премахва с кола маска, защото методът води до враснали косми. Отскубването в тази зона също така засилва растежа на космите, огрубява ги и ги сгъстява.

Остават два варианта. Единият е изрязването на косъмчетата на повърхността, но не със самобръсначка, а със специален уред с механична “глава”, който  е много нежен към кожата и не я дразни. Другата ефективна, а и осигуряваща дълготрайни резултати процедура, е лазерната. Ако имате по-светла кожа, може да се доверите на александритния лазер, независимо дали космите са фини или дебели. При  всички типове кожа и дебели, тъмни косми, най-добри резултати дават диодният и ND:Yag лазер. При по-сложните и необичайни комбинации  тип кожа/вид косъм разчитаме на системите, които съчетават различни дължини на светлинната вълна. При правилно избран лазер, разреждането на окосмяването се забелязва след три сесии, а оптимални резултати се постигат след шест или осем процедури. Понеже манипулациите се извършат в непосредствена близост до очите, пациентът задължително трябва да носи очила, съобразени с настройките на конкретния лазер. Само така зрението ще бъде предпазено от възможни увреждания.