Младото лице е емоция, красота и привлекателност, но също така е сложен, съвършен баланс между кожа, мастна тъкан, мускули и кости. С възрастта притегателната му сила и свежест постепенно намаляват, защото балансът между отделните структури се променя – те отслабват, изтъняват, разместват се, увисват. В последните години естетичната дерматология постигна много в противодейстието на остаряването на всяко ниво. По-точно, почти на всяко, защото ние, специалистите в тази област, дълго не можехме да овладеем напълно една сложна „територия“ – лицевите мускули, които също се отпускат и разтягат с възрастта.

За наша огромна радост вече можем да приложим един нов, ефективен и много интелигентен подход, който не само връща експресията на лицевата мускулатура, но и младежката емоция на лицето. Нарича се миомодулация.

 

 

Преди да ви разкажем как действа миомодулацията и как се вписва в цялостната концепция за подмладяването, накратко ще обобщим основните подходи, които в Dr. Denkova Dermatology прилагаме до момента. Срещу отпускането и сбръчкването на кожата, стопяването и разместването на мастните подложки и изтъняването на костите работим с различни като плътност филъри, които поставяме с различни техники на различна дълбочина. По този начин връщаме младежката форма на лицето. За смекчаването и премахването на динамичните бръчки по челото и очите, предизвикани от активната мимика, се доверяваме на ботулиновия токсин.

 

Какво е миомодулация или защо е важно да върнем тонуса на лицевите мускули?

Лицевите мускули обаче не винаги имат нужда само и единствено от блокиране с ботулинов токсин, особено, ако не са разположени в областта на челото и очите, а в други зони. С миомодулацията – този революционен естетичен подход, можем да влияем върху тонуса им, при това не с ботокс, а с филъри.

 

 

Сигурно вече се питате защо е важно мускулите на лицето ни да са във форма? Отговорът е прост. Точно както тялото ни изглежда по-стегнато и младо, когато е тренирано, така и лицето има хармоничен, младежки израз, когато мускулите му работят балансирано. От него се излъчва приятно, пълно с живот емоционално послание.

 

Кога мускулите започват да дърпат лицето надолу?

Мускулите поддържат т.нар младежка позиция на лицето до 30-40 годишна възраст. Когато сме млади елеваторът (мускулът, който дърпа тъканите нагоре) е по-силен от депресора (който действа в обратната посока).

За съжаление, при стопяването на мастния слой на лицето и изтъняването на подлежащите кости, мускулната активност се дебалансира. Останал без подкрепата на поддържащите го структури, елеваторът (повдигачът) губи мощността си. От своя страна депресорът увеличава тонуса си и започва да дърпа лицевите структури надолу. Лицето започва да изглежда плоско, без ясна структура и привлекателен обем. Младежкото изражение се губи.

 

 

 

Защо лицевите мускули се разтягат?

Освен че с възрастта мускулите се дебалансират, те се и разтягат. Защо се случва това? Ще се опитаме да го обясним максимално просто. Мускулът, най-елементарно казано, ту се свива, ту се връща в покой. Ако обаче той няма сухожилия и вложки в кожата, използва еластичността на кожата, за да се върне в покой. Лошото е, че при стареене кожата губи еластичност, т.е. тя вече не може да поддържа мускула в покой. Следователно, той все по-трудно се връща към това състояние и ден след ден, година след година, се разтяга.

 

Защо усмивката “увисва”?

Както може би сте забелязали, един от маркерите на остаряването е промяната в усмивката. Когато ъгълчетата на устните сочат нагоре, ние инстинктивно възприемаме човека срещу нас като млад и жизнен. Когато обаче усмивката му стане хоризонтална или пък „увисне“, впечатлението ни за същия този човек рязко се променя. Ето на какво се дължи промяната:

 

 

В младите ни години костта и мастната тъкан около окото и скулата е запазена, и осигурява нещо като опорна за големия зигоматичен мускул, който повдига ъглите на устата при усмивка. При перфектни условия, мускулът има оптимална теглителна сила нагоре.

При стареене обаче структурите под мускула се променят (орбиталната кост леко се стопява, мастните подложки в долния орбитален ръб изчезват и “мигрират” надолу, кожата губи еластичност). Останал без сигурна опора, големия зигоматичен мускул постепенно губи способността си да повдига ъгълчетата на устните.

 

 

 

Какво може да се направи?

Безспорно, това е най-важният въпрос, и за лекаря, и за пациента.

Първо, всеки естетичен дерматолог не просто трябва да познава перфектно мускулите на лицето, но и да разбира взаимодействията между тях. Второ, трябва да си дава сметка как мускулната структура се отнася към останалите структури (кожа, мастна тъкан, кости) и да ги разглежда като едно цяло. В противен случай всяка намеса може да доведе до неестествен резултат.

 

 

Третият, изключително важен аспект от миомодулацията, е прецизната техника. За да подобрим баланса на лицевите мускули, ние влияем на тяхното съкращаване. С правилната техника не само връщаме експресията им, но и изпращаме важно емоционално послание: “Това лице е младо, защото неговото движение е младежко”.

В зависимост от целите, които имаме, поставяме филър под или над мускула. В зависимост от зоната на инжектиране, можем да постигнем различен резултат: да структурираме долната част на лицето, да дефинираме средната част, да повдигнем ъгълчетата на устните или леко да лифтираме веждите, като едновременно с това подобрим емоционалния израз и естественост при движение. За постигането на подобен цялостен, холистичен резултат се изискват огромни познания и дългогодишен практически опит.