В началото на всяка есен се превръщамe в нещо като разследващu журналисти, които не спестяват неудобни въпроси на пациентите си. „Колко често ходите на солариум?“, „А на плаж?“, „Използвате ли слънцезащита?“, „През колко часа я подновявате?“, „Скорошна бременност?“, „Взимате ли противозачатъчни?“, „Подлагала ли сте се на хормонозаместителна терапия?“, „Какви лекарства приемате?“. Причината да се интересуваме от всички тези подробности е само една – желанието ни да изясним причините за появата и засилването на хиперпигментацията, едно от основните оплаквания в началото на есента.

Разбира се, в основата на това състояние е свръхпродукцията на меланин от меланоцитите. Какво обаче кара тези клетки да се активират? Веднъж това е силното слънце, друг път – промяната на нивата на хормони като естроген и прогестерон по време на бременността. Напредването на възрастта, някои заболявания и приема на определени лекарства са други ключови фактори. Раздразненията и възпаленията, предизвикани от акне, от кола маска и дори от силен скраб, също влияят на меланоцитите.

Колкото по-дълбоко в кожата те складират своя пигмент, толкова по-трудно е лечението. Когато обаче си изясним всички причини и предразположения за появата на хиперпигментацията, можем да върнем на лицето онзи блясък, който дава единствено равният, свеж и здрав тен.

Мелазма

Във Вселената на хиперпигментациите, мелазмата е отделна планета. Известна е също като „маска на бременността“ и се дължи основно на хормонални промени.

Как изглежда мелазмата?

Петната с неправилна форма обикновено са разположени симетрично в двете половини на лицето –  по бузите, скулите, челото, костта на носа, брадичката и горната устна.

Защо се появява мелазмата?

  • Когато се излагаме на слънце през бременността, стимулацията на меланоцитите (клетките в дермата, които произвеждат и пренасят меланина до кератиноцитите, формиращи най-външния слой на кожата) от женските полови хормони естроген и прогестерон води до производството на повече меланин. Мелазмата обикновено изчезва след раждането, но е възможно да се появи при следващи бременности или при липса на слънцезащита.
  • Състоянието понякога се отключва при прием на орални контрацептиви (и не изчезва със спирането им). От него страдат и пациенти на хормонозаместителна терапия.
  • Може да се дължи също на свръхпроизводство на меланоцит-стимулиращите хормони, предизвикано от стрес и рядко на алергия към определени лекарства и козметика.
  • Проблемите с щитовидната жлеза и Адисоновата болест също често са в основата на проблема.

Как се третира мелазмата?

Мелазмата обикновено се диагностицира с т.нар. лампа на Ууд. Под ултравиолетовата й светлина дерматологът разбира дали пигментът е натрупан в епидермиса или в дермата, и така избира подходящо лечение.

 

dr denkova ipl fotopodmladiavane pigmentacii.png

 

Подходът е комплексен и съчетава различни процедури – микродермабразио, химични пилинги, IPL фотоподмладяване, различни видове лазери. Една от най-иновативните и ефективни терапии е тази с фракционирана радиочестота. Въпреки че мелазмата се отключва от хормони, това не означава, че трябва да забравите слънцезащитата. Напротив, UV лъчите са пряко отговорни за влошаването на проблема.

Поствъзпалителна хиперпигментация

Ако имате  или сте страдали от акне, най-вероятно страдате и от пост-възпалителна хиперпигментация.  Всички пъпки – независимо дали големи и дълбоки или малки и безобидни,  често оставят петънца по кожата.

Как изглежда хиперпигментацията от акне?

С медицинския термин „пост-възпалителна хиперпигментация“ описваме промяната на кожата след изчезването на самото възпаление (пъпката). Цветът на петното варира от розов, през червен, до лилав или кафяв. Колкото по-голямо е било възпалението (при изстискване на пъпката то се разраства), толкова по-голям и тъмен е засегнатият участък. Освен от акне, пост-възпалителната хиперпигментация може да е предизвикана от псориазис, изгаряне и някои козметични интервенции.

Защо се появява хиперпигментацията от акне?

Докато кожата се възстановява от възпалението и раздразнението, тя произвежда по-голямо количество меланин, а образуваното петно се запазва след изчезването на пъпката. Пост-възпалителната хиперпигментация оставя т.нар. псевдо белег – засегнатото място е плоско, на нивото на кожата, а фоликулът не е повреден. При белега се наблюдава или липса на тъкан (вдлъбване), или свъхразтеж (изпъкване).

Как се третира?

Добрата новина е, че пост-възпалителната хиперпигментация може да изчезне и без лечение. Обикновено това се случва между 3 и 24 месеца след утихването на акнето. Колкото по-голям е контрастът между петното и заобикалящата го кожа, толкова по-дълго отнема естественото му изсветляване. При хората с по-тъмна кожа процесът е по-бавен.

 

dr denkova fractora fraktsionirana radiochestota pigmentacii.png 1

 

Пост-възпалителната хиперпигментация обаче често e перманентна, а премахването й изсква специални дерматологични грижи. Добро начало е прилагането на алфа-хидрокси киселини (собено на гликолова, която ускорява естествената ексфолиация и изравнява тена) и на азелаинова киселина (тя намалява възпалението и обновява клетките, а също така е мощен тирокиназен инхибитор, ефективно спиращ производството на излишен меланин). В лечението могат да бъдат включени микродермабразио и химически пилинги.

Фотоувреждане (слънчеви петна)

Според много научни изследвания основните фотоувреждания на кожата се получават преди 18-годишна възраст, а хроничното излагане на слънце ги увеличава и задълбочава във времето.

Как изглеждат слънчевите пигментни петна?

Лицето, деколтето, раменете, ръцете и гърба се изпъстрят с малки или по-големи, от светлокафяви до тъмнокафяви петна. След всяко лято броят им се увеличава и ни подсказва, че трябва да вземем мерки.

 

dr denkova resurfx lazerno obnoviavane pigmentacii.png 1

 

Причини за появата на фотоувредена кожа?

Всички тези петна са причинени от слънцето, чиято сила често подценяваме. Когато стоим под лъчите му без необходимата защита, меланоцитите не само произвеждат повече  меланин, за да преборят увредата от UV лъчите, а и се увеличават като брой. А мястото на свръхпроизводство се превръща в по-тъмно петно, което не изчезва, когато ограничим излагането на слънце.

Как се третират пигментните петна от слънцето?

Първата и най-важна стъпка е превенцията: ограничено излагане на слънце, плюс широкоспектърна слънцезащита. Вече съществуващите петна отчасти могат да се повлияят от изсветляващи вещества като акорбинова или коджакова киселина, ниацинамид, ретиноиди и др.Мезотерапията с биомиметични пептиди също редуцира пигментацията и  предпазва от появата на нова. Дълготраен ефект и оптимални резултати могат да се постигат с няколко IPL процедури, средни до дълбоки химични пилинги, или процедури с фракционни лазери, чиято енергия прониква целенасочено в зоната на отлагане на меланоцитите. Повече за ресърфейсинга на лицето можете да прочетете в страницата ни с отговори на най-често задавани въпроси за лазерното обновяване.