Сигурно сте виждали маслените портрети на мъжете и жените от Елизабетинската епоха, които крият пълните си шии в огромни плисирани яки. Петстотин години по-късно, точно като дамите и господата от 16 век, ние също се притесняваме от двойните си брадички. За разлика от предшествениците си обаче, не очакваме модата да ни спаси от козметичните ни недостатъци.

 

Преди да ви разкажем как двойната брадичка може да бъде стопена с помощта на естетичната дерматология, сме длъжни да уточним, че пълнотата в тази част на лицето (наричана още „субментална пълнота“) не е медицински проблем. Появата й не индикира опасност за здравето, нито показва лоши“ гени, а просто дебалансира чувството ни за  хармония – създава лъжливото усещане, че сме по-пълни, отколкото реално сме, разваля профила ни, добавя още години към реалната ни възраст. Нищо чудно, че искаме да се разделим с нея, нали?

 

Двойната брадичка и наднорменото тегло

Един от големите митове е, че двойната брадичка върви в комплект с наднормено тегло. Понякога, разбира се, това е така, и в този случай промяната в храненето и физическата активност дават резултат – падне ли индекса на телесната маса, плътното “джобче” под брадичката също се стопява. За съжаление обаче, умерената диета и фитнесът рядко решават проблема. В клиниките ни влизат жени и мъже, които се хранят здравословно, спортуват активно и виждат усилията върху тялото си. Двойната им брадичка обаче не помръдва. Причината? Генетична. Природата просто е решила да складира малко повече мазнини точно под челюстта.

 

Двойната брадичка и възрастта

Освен излишните килограми, гените и личните анатомични особености (например „тежкото“ лице), третата основна причина за появата на двойната брадичка е възрастта. С напредването на годините кожата губи естествената си еластичност и се отпуска под брадичката, точно както ластикът на любим пуловер. Когато към общата картина се добавят промяната в костната структура, отслабването на лицевите мускули и преразпределението на мазнините, спираме да харесваме отражението си в огледалото.

 

Какви са начините за премахване на двойната брадичка?

Трябва да признаем, че двойната брадичка дълго беше огромно предизвикателство за естетичната дерматология, а с премахването на излишните мазнини в тази зона се справяше единствено пластичната хирургия. Класическата липосукция действително дава добри и трайни резултати. Мнозина обаче не се решават да легнат под скалпела, защото, като всяка хирургическа интервенция, и тази е придружена с шевове и отоци, и предполага по-дълго отсъствие от работа.

 

Киселината, която изяжда мазнините за закуска

В последните няколко години обаче се появиха неинвазивни и безопасни алтернативи на липосукцията, чиито резултати са сравними с нея. В битката със субменталните мазнини на преден план излезе дезоксихолевата киселина, която естествено присъства в човешкото тяло. В храносмилателния тракт тази жлъчна киселина разбива мазнините (или, както се шегуват колегите лекари, изяжда ги за закуска“). Когато я инжектираме подкожно в областта на двойната брадичка, тя разрушава клетъчните мембрани на мастните клетки, разгражда излишните натрупвания, видимо намалява обема и разкрива стегнат, младежки овал. Освободените мазнини се изчистват през лимфата и метаболитните процеси постепенно, в продължение на няколко седмици. В Dr-Denkova Dermatology работим с Belkyra®, единственият регистриран продукт с дезоксихолева киселина за прибиране на двойна брадичка. Всъщност, разбиването на мазнините по подобен начин, но с различен агент, не е нова. Прилага се в медицината от десетилетия, най-вече за разрушаването на миниатюрни сфери от мазнина след телесна травма, например фрактура. По този начин се възпрепятства опасността да попаднат в кръвообращението, да стигнат до дробовете и да причинят дихателни проблеми.

 

FaceTite – революция в лифтинга и стягането на контура

Под брадичката, за съжаление, не само се струпват мазнини, но често се наблюдава отпускане на кожата. В този случай търсим едновременно отслабване и стягане в долната част на лицето. През последната година постигнахме наистина фантастични резултати с FaceTite – неинвазивната алтернатива на традиционния фейслифтинг, при която със специална канюла се влиза под кожата и се обработват малки зони с радиочестота, за да се въздейства върху тъканите. Когато двата процеса – унищожаването на мастните депа и свиването на отпуснатите зони, се случват успоредно, финалният ефект е впечатляващ!

 

dr denkova facetite konsultacia

 

Повече информация и резултати от  миниинвазивния фейслифт FaceTite можете да видите на страницата ни или да запишете час за преглед и консултация при д-р Калоян Денков