Вълнение, учудване, радост, тъга, болка, гняв, страх. Всички емоции не просто се изписват върху лицето ни, а често завинаги остават там. С времето хоризонталните и вертикалните линии около очите и по челото се задълбочават, преначертават образа, който познаваме и обичаме, карат ни да изглеждаме тъжни, недоволни или вечно ядосани. Въпреки че статичните и динамичните бръчки на пръв поглед изглеждат по един и същи начин – като тънки, нежелани вдлъбнатини, за нас, дерматолозите, разлика има и точно тя определя начина, по който третираме проблема. Специфичното формиране на линиите ни помага да преценим дали да изберем филъри с различна плътност, дали да предложим на пациентите си лазерен ресърфисинг или друга обновяваща процедура или пък да прецизираме нужните единици мускулен релаксант.

 

Какво представляват статичните бръчки?

Ще започнем с онези линии по челото и около очите, които се виждат, дори когато лицето ни е напълно спокойно. Статичните бръчки често се дължат на генетична предразположеност и са резултат от естествения процес на остаряване, съпроводен с бавната, но неизбежна загуба на колаген и еластин. Върху формирането им влияе също околната среда (климат, замърсяване, ултравиолетови лъчи) и начина на живот (хранене, тютюнопушене, употреба на алкохол).

  • Няма да се уморим да повтаряме, че превенцията е изключително важна, а инвестицията в правилната козметична грижа винаги се отплаща. Съветваме ви да не пропускате ежедневната употреба на слънцезащита, която блокира UVAи UVB лъчите; да включите в режима си ретиноиди, подпомагащи производството на колаген; и да не забравяте Vitamin C със стабилизирана формула
  • Почистването на лицето преди лягане също трябва да се превърне в ритуал – според някои изследвания, остатъците от грим или от слънцезащита могат да състарят кожата ви с няколко години
  • Създайте си добри навици – пийте достатъчно вода, правете упражнения, спете по гръб, спрете или поне ограничете пушенето и консумацията на алкохол.

Когато обаче статичните бръчки вече са факт, се налага да превключим в режим “Специална грижа”.  Микронидлингът, различните видове пилинги и лазерният рисърфисинг могат значително да подобрят качеството на кожата на повърхността и да смекчат линиите. Хиалуроновите пълнители директно работят върху проблема, но отвътре.

 

 

Какво представляват динамичните бръчки?

Динамичните бръчки са продължение на нашия емоционален живот. Предизвиква ги съкращаването на мускулите, когато преживяваме различни чувства. Много често пациентите ни настояват да им обясним по-подробно как точно се образуват линиите в областта на челото и около очите и не се задоволяват с краткия отговор “Имате изразена мимика”. В тези случаи се подготвяме за малък урок по анатомия. Готови ли сте за него? Да започваме:

  • Точно между веждите е разположен procerus- мускулът, който придвижва кожата надолу и така предизвиква както вертикални, така и хоризонтални бръчки в тази област
  • Corrugator supercilii пък се намира над всяка вежда, като работата му е да снишава веждите и ги движи по хоризонталата. Отговорен е за т.нар. гневна бръчка, за образуването на която допринасят също вече споменатия procerus и малкият depressor supercilii (намиращ се отстрани на носа, между веждата и окото)
  • Хоризонталните линии по челото се дължат най-вече на съкращаването на frontalis – мускулът, заемащ голяма част от фронталния лоб и повдигащ веждитe
  • Да не забравяме и orbicularis oculi – мускулът, който затваря клепачите и предизвиква повявата на бръчките „пачи крак“ в ъгълчетата на очите

Освен че е задължително да познава сложната анатомия на лицето, добрият дерматолог трябва да е наясно как отделните мускули са свързани едни с други. Също така трябва да оцени особеностите и активността на мимиката при всеки пациент, и внимателно да прецени състоянието на околоочната зона и степента на отпускане на клепача, преди да премине към действие.

 

Как се третират динамичните бръчки?

Едва ли ще ви изненадаме с твърдението, че мимическите бръчки най-успешно се третират с мускулен релаксант, а също, че поставянето на ботулинов токсин е изкуство, което изисква много знания, специална техника и дълга практика. Опитният инжектор е наясно как, например, да ви освободи от гневната бръчка, без да блокира напълно движението на веждите и без да предизвика падането им. В неговите възможности е при поставянето на мускулен релаксант да осигури лек лифтинг ефект и да отвори окото.

Когато в клиниките ни работим върху динамичните бръчки, се ръководим не толкова от възрастта на пациентите, колкото от специфичната активност на мускулите им и еластичността на кожата. Когато по-младите от тях имат силно изразена мимика, понякога се налага превенция с бейби дози ботулинов токсин, за да се избегне задълбочаването на проблема. Понеже всеки детайл трябва да бъде взет предвид, отчитаме също дали кожата е тънка или плътна.

Разбира се, динамичните бръчки не бива да се третират отделно от статичните – обратното би означавало, че сме си свършили работата наполовина. Когато искаме видимо да освежим лицето,  търсим балансирана комбинация между мускулен релаксант, дермални филъри и други обновяващи кожата процедури, съобразени с индивидуалното състояние и анатомия на всеки пациент.