Когато си помислите какво е целулит, обикновено си представяте типичния релеф, който придава неравен вид на кожата на бедрата и дупето.
Описван различно, понякога като „портокалова кожа“, друг път като „котидж сирене“, този релеф на кожата често създава несигурност в повечето дами. Особено през летните месеци, когато температурите се покачват и се носят повече рокли, поли и къси панталонки, разкриващи несъвършенствата по кожата.
В тази статия ще разгледаме какво е целулит и защо той е по-често срещан при дамите. Съко така ще ви разкажем какви видове целулит съществуват и как може да овладеете упоритата „портокалова кожа“ веднъж завинаги.

Какво е целулит?

Целулитът е много често срещано кожно състояние, което не представлява риск за здравето. При него кожата в зоната на бедрата и дупето, а понякога и на корема и ръцете, има негладка структура, наподобяваща бучки и вдлъбнатини.

Какво го причинява и как да се отървете от целулит?

Причините за появата на целулита са трудни за дефиниране, поради изключително сложните процеси в кожата и комплекса от фактори, които му влияят.
Процесът на формиране на целулит под кожата е свързан с влакнестите съединителни тъкани в дермата, които я свързват с разположените под нея мускули и мазнините, намиращи се между дермата и мускулите. Колкото повече мастни клетки се образуват, толкова повече те „бутат“ нагоре към дермата, докато съединителните тъкани дърпат в обратна посока, „надолу“. Това създава неравната повърхност, която виждате при целулита.

Какво всъщност е целулитът и защо тормози главно дамите?

Жена с целулит на бедратаСложният процес, свързан и с лимфната система и някои други физиологични фактори, най-просто обяснен представлява следното: целулитът е допълнителна подкожна мастна тъкан, която изпъква в най-горния слой кожа и причинява визуални промени по нея.
Целулитът тормози главно дамите и често се появява по-време или след пубертета.
Макар да няма ясен отговор защо е по-често срещан при жените, като вероятна причина се посочва по-голямото наличие на мазнини в зоните на бедрата и дупето при жените. Смята се, че тази допълнителна подкожна мастна тъкан е нормално явления, което цели да увеличи запаса от мастна тъкан, с който тялото да има достатъчно калории, нужни при настъпване на бременност. Това е и една от хипотезите защо целулитът е основен проблем именно на женското тяло.

Факторите, поради които възниква целулит, могат да се разделят условно на два типа

От една страна, това са фактори, над които нямаме контрол, а именно генетичните. От друга, на лице са второстепенни фактори, които могат да причинят или влошат вече наличен целулит. Добрата новина е, че върху последно споменатите фактори имаме контрол.
H3 Основни фактори, влияещи върху появата на целулит
Особено голямо влияние върху целулита имат генетичните фактори, които определят структурата и съответно текстурата на кожата ни, нашият тип тяло и хормонален профил. Но каква точно е връзката хормони и целулит?
Нашите хормони са включени в почти всички процеси в тялото. Те отговарят за растежа, развитието и обмяната на веществата. При симптоми като качване на тегло, промяна в настроението, нередовна менструация, умора, репродуктивни проблем, изследването на хормонален профил е препоръчително.
Обикновено при него се изследват хормоните естроген, прогестерон, FSH, тестостерон и нива на хормоните на щитовидната жлеза. Разбира се, добре е това да стане по преценка на вашия лекар, който да ви обясни и да ви насочи кога е най-подходящото време в месеца за изследването на тези хормони.
Резултатите могат да дадат по-ясна представа какво точно се случва в организма ви. Те биха могли да покажат евентуален дисбаланс поради проблеми с щитовидна жлеза, стрес или наличието на хранителни разстройства. Този дисбаланс също може да окаже влияния и над целулита, което обяснява връзката хормони и целулит.

Второстепенни фактори

Бедра на жена с целулит. Второстепенни фактори за образуване на целулитОсвен генетичните фактори, които биха могли да доведат до поява или влошаване на вече съществуващ целулит, съществуват и предпоставки като:

 • Бременност;
 • Покачване на теглото;
 • Нездравословен начин на живот – чести диети с гладуване за отслабване, неправилно хранене с прекалено много преработени храни и напитки;
 • Диета с консумация на повече въглехидрати и недостатъчно витамини и минерали;
 • Липса на движение, седяща работа и заседнал начин на живот;
 • Вредни навици – тютюнопушене, алкохол, кофеин.

Видове целулит

Когато целулитът е в по-леко изразен вид, той може да е видим само ако стиснете с пръсти участък от кожата си. Ако целулитът е в по-тежка форма, то той е видим без механичен натиск и по кожата се наблюдават неравности и тръпчинки, които създават ефекта „портокалова кожа“.
Срещат се три основни вида целулит: воден целулит, целулит с фиброзни сраствания и целулит с отпускане на кожата.

Целулит с отпускане на кожата

Целулитът с отпускане на кожата, или наричан още мек целулит, е този, при който кожата е отпусната и при защипване с пръсти или лек натиск, тя реагира с промяна на формата. Той е ясно видим и по-лесен за третиране. Среща се най-често по външна и вътрешна част на бедрата и нерядко е съпътстван от мускулни болки и умора в крайниците. При него кожата е студена на допир и цялостно зоните имат пухкав вид.

Воден целулит

Воден или оточен целулит обикновено засяга краката и бедрата. Често срещани оплаквания при него са за тежест в долните крайници, напрежение и умора.
Причина за поява на воден целулит е задържане на течности в организма. Това може да се дължи на прием на прекалено много солени и обработени храни, напитки с високо съдържание на захар и мазни храни.
Водният целулит може да бъде овладян сравнително бързо с изменение в диетата – намаляне на сол, захар и преработени храни и напитки, както и добавяне на умерени физически упражнения.

Фиброзен целулит

При фиброзния целулит, или целулит с фиброзни сраствания, зоните са видими и в състояние на покой. Има плътни бучки, а при опипване местата могат да бъдат болезнени. Този тип целулит обикновено е в доста напреднала фаза, при него мастните клетки са се разраснали много и притискат нервните окончания. Затова в зони с фиброзен целулит може да има и поява на синини, обриви, спукани капиляри и други раздразнения по кожата.
При този тип целулит кожата е компактна, твърда и трудна за защипване с пръсти. Състоянието е по-трудно за овладяване и освен диета и физическа активност, задължително се налага намеса от професионален характер: професионален антицелулитен масаж, терапии и апаратни процедури.
Фиброзният целулит понякога се нарича и спортен целулит, защото се наблюдава често при хора, които се занимават активно със спорт. Той се образува в дълбочина и обхваща мускулите, което го прави по-труден за премахване.
При един човек е възможно да се наблюдават различни видове целулит, в зависимост от множество фактори и генетичен профил.

Млада жена след баня. Видове целулит.Освен трите основни вида целулит, той се разглежда и по четири степени на проява – от 0 до 3. Тези степени се наричат от специалистите скала за класификация на Нюрнбергер-Милър.

 • Степен 0 – при нея кожата е гладка, без видими следи от целулит, той не се открива и при прищипване на кожата;
 • Степен 1 – ако тялото е в състояние на покой, т.е. в седнало, изправено или легнало положение, целулит не се вижда. При прищипване на кожата се отличават мастните депа и характерните тръпчинки и грапавини;
 • Степен 2 – целулит се вижда единствено в изправено положение на тялото и има лека чувствителност при допир на кожата в зоните от тялото с целулит;
 • Степен 3 – Целулитът е ясно изразен и видим без значение от позицията на тялото.

Митове за това как се премахва целулитът

Нека разгледаме най-популярните митове за поява и премахване на целулита.

Може да се отървете от целулита завинаги, ако спазвате диета

Диетата е чудесен начин да достигнете здравословно тегло и да подобрите цялостно здравето си. Но истината е, че тя няма толкова силно да повлияе за премахване на целулита, а дори при рязка загуба на тегло неговият вид може да се влоши.
Това е така заради тези силни връзки, т.н. влакнести съединителни тъкани, за които обяснихме по-рано в статията. Структурната сила на връзките, както и силата и еластичността на кожата, отговарят за успешната редукция и премахване на целулита.

Може да предотвратите появата на целулит или да премахнете целулит с много упражнения

Може да видим целулит на слаби хора, на по-закръглени фигури, а дори и върху кожата на хора в отлична форма и с добре поддържани мускули.
Упражненията ще подобрят мускулния тонус и сърдечносъдовото здраве, но дори и спортисти в отлична форма могат да имат целулит.
Много подходящи са кардио тренировките като тичане и скачане на въже, които ще помогнат за подобряване на вида на целулита, но те определено не могат да го премахнат.

Жена, което се е подложила на антицелулитен масаж
Дори и да спазвате перфектно диетата си и да правите необходимите упражнения, няма гаранция, че целулит няма да се появи и при вас. От друга страна, ще имате стегнати и тонизирани мускули, а това ще направи целулита по-малко видим.

Само хората с наднормено тегло имат целулит

Това също е един често срещан мит за целулита. Може би той е по-видим при хора с наднормено тегло, но както посочихме и в предния мит, дори и хора с идеални мерки страдат портокалова кожа. За образуването ѝ са необходими мазнини и определени генетични фактори, но те в никакъв случай не са определящи дали ще имате, или не целулит.

Локално нанасяни кремове и мехлеми могат да редуцират целулита или да премахнат целулита

Кремовете и мехлемите за целулит, които се нанасят на повърхността на кожата, могат да подобрят визуалния й вид, но в най-чести случаи резултатите не са дори и близки до желаното заглаждане на кожата.
Кремовете ще са чудесен хидратант за кожата, но все пак няма как да достигнат и променят дълбоко разположените структурни връзки, които задържат целулита.

Целулитът е естествена част от стареенето на тялото

Всъщност, целулитът засяга все повече момичета в ранен пубертет и млади жени, така че не може да бъде определен като част от процеса на стареене на тялото. Това, което може да се случи при естествения процес на стареене, е да се наблюдава по-силно изразен целулит, заради отслабване на мускулатурата и силата на влакната, намаляване на количеството колаген и еластин, както и отпускане на кожата.

Целулит се появява само при жени, мъжете не страдат от целулит

Макар около 90% от жените в световен план да се оплакват от целулит, той се среща и при мъже. Около 10% от мъжете имат по-слабо изразен целулит, което може би се дължи на следните неща: по-голямата плътност на кожата при мъжете, както и различния начин на свързване на влакната и мускулите към нея. Поради тези разлики, целулитът при мъжете е по-слабо видим и е предимно в зоните на корема и ръцете.

Ако пиете големи количества вода, ще намалите целулита

Този мит е доста често срещан, като за основа за неговото възникване е идеята, че целулитът се дължи единствено на натрупани токсини в тялото ни. Малко вероятно е увеличен прием на вода да повлияе на състоянието на целулита, поради сложността на неговото формиране. Адекватен прием на вода би оказал положително въздействие на хидратацията на кожата, ще подпомогне циркулацията и лимфния поток.

Целулитът не е сериозно здравословно състояние

Както споменахме по-рано, целулитът не засяга нашето здраве, но може да е показателен за някакъв здравословен проблем, засягащ кръвообращението, тъканите или хормоните. Затова при търсене на причини и решения за справяне с целулита трябва да обърнете внимание на хормоналния си баланс.

Липосукцията е ефективен начин за премахване на целулит

Липосукцията подлага тялото на стрес, защото при процедурата директно се изсмукват мазнините. След премахването на тези мазнини целулитът не само не изчезва, но може да се влоши и да се разпространи на освободеното от мазнини пространство. Затова след липосукция може да се наблюдава дори повече портокалова кожа, с по-изразени трапчинки и неравности.

Целулитът може да се редуцира с пристягащо бельо и дрехи

Пристягащите дрехи и бельо са изключително популярни за прикриване на целулита и придаване на един по-тонизиран и оформен вид на тялото. Но те не само не могат да му повлияят, но могат и да доведат до здравословни проблеми. Прекаленото пристягане на тялото в продължение на дълъг период от време може да доведе до проблем с кръвообращението, а стягането в зоните с органи би могло да доведе до тяхното изместване и дори до по-сериозни необратими щети и здравословни проблеми.

Целулитът може да се премахне с хранителни добавки

Целулитът е до голяма степен неподатлив на упражнения и диетични режими, заради факторите, които разгледахме, и връзките мускули-влакна-кожа, които са хванали мастните клетки.
Това се отнася и за хранителните добавки, за които е почти невъзможно да повлияят на мастните депа в дълбочина и да помогнат за премахването на целулита.

Как се премахва целулит?

Премахване на целулита при всеки човек е индивидуален процес, при който влияние оказват основните и второстепенни фактори за неговото формиране.
Има някои стандартни стъпки, които може да спазвате, за да откриете работещ за вас метод:

 • Да повишите физическата си активност, дори и това да са няколко разходки седмично;
 • Да наблегнете на здравословните храни, особено на повече плодове, зеленчуци и полезни мазнини от ядки, маслини, риба и морски продукти;
 • Да включите масажи – те ще подобрят кръвообращението и ще помогнат за раздвижването на лимфната система. Това ще направи кожата по-гладка и по-тонизирана, но както и спортните упражнения, ефектът ще е единствено ако се практикува постоянно;
 • Естетични процедури за превенция и премахване на целулитДа контролирате количеството алкохол, което приемате – алкохолът забавя метаболизма, а оттам следва и състаряване на кожата и забавяне на процесите по нейното обновление. Това затруднява премахването на целулита.

Естетични процедури за премахване на целулит

Можем ли все пак да премахнем целулита?
Няма как да се елиминира изцяло от тялото, защото той е естествена част от него. Има обаче начини тръпчинките и вдлъбнатините да се изгладят в определена степен.
С напредването на технологиите и развиването на дерматологичните процедури се появиха съвременни неинвазивни процедури, които дават реални резултати и могат да помогнат в овладяването на целулита и възвръщането на самочувствието.
Когато избирате такива процедури за борба с целулита е най-добре да направите консултация с дерматолог за това какви са най-добрите варианти за вас. Така ще имате гледната точка на професионалист, който да разясни процедурите, както и какво да очаквате като резултати. При избор на добър специалист, който правилно да определи вашия проблем и индивидуални нужди, вие ще имате и ясно изготвен график за брой посещения, включени в цялостния курс на лечение.
Професионални процедури за премахване на целулит се прилагат с лазер, вакуум, радиочестотна енергия и акустични вълни.

 • Процедури с вакуум – при тях има добър дренаж и премахване на задържани течности. Това ще доведе до видимо редуциране на обема на грапавини и подутини в зоните на приложение;
 • Радиочестотна енергия и акустични вълни – те подобряват всички видове целулит, влияят положително върху еластичността на дермата и помагат за извеждане на метаболитни отпадъци от тялото;
 • Шокова терапия – тя подобрява метаболизма, подпомага разпределението на мазнините.

Апаратна процедура за премахване на целулит, предлагана в клиниките по естетична и клинична дерматология на Dr – Denkova

BTL Unison против целулит – BTL Unison апаратът е единственият, който има комбинирано действие – при него се съчетават монополярна радиочестота и фокусирани акустични вълни. Така получавате троен траен ефект – дренират се увредените тъкани, обемът на мастни клетки намалява и се постига видимо по-гладка и еластична кожа. Апаратът оказва влияние и върху трите вида целулит, а самата процедура е абсолютно безболезнена и неинвазивна. За разлика от други процедури може да се прави целогодишно. Една сесия отнема средно около 20 минути, след което може да продължите спокойно със задачите си за деня.
Запознахме ви с основната информация за целулита и трудностите, свързани с неговото премахване. Ако полагате усилия за промяна на хранителния и физическия режим, но все още не виждате желаните резултати, може да се свържете с екипа на клиника Dr – Denkova, за да насрочите консултация. Ще ви помогнем в премахването на целулита!