Често чуваме за най-различни методи и средства за подмладяване кожата на лицето. Обсъждаме процедури, филъри, козметика и какво ли още не. Сравнително рядко обаче се обсъждат видовете лазерно обновяване на лицето, сред които лазерен пилинг, лазерен рисърфисинг или лазерния СО2 рисърфисинг. А именно лазерният рисърфисинг прави толкова много за реструктурирането на кожата!

С тази процедура стимулираме колагена, премахваме фините линии и бръчките, повлияваме на белезите от акне и порите, и ретушираме петната. Резултатът – блестяща кожа и свеж тен. Много често пациентите в клиниките на DR – DENKOVA DERMATOLOGY питат и за лазерно подмладяване. Ето защо днес ще разгледаме в детайли процедурата лазерен рисърфисинг и ще набележим основните ползи и ефекти от процедура за нашето лице и кожа.

Съдържание:

Какви видове лазерен рисърфисинг съществуват?

Лазерният рисърфисинг се определя от вида използван лазер. Най-общо говорим за два вида лазер – неаблативен лазер и аблативен лазер. Лазерният рисърфисинг, извършван с неаблативен лазер, е слабо инвазивен и не разрушава кожата. Такава е рисърфисинг процедурата с фракционирана система ResurFX.

Неаблативните лазери от този тип загряват слоя под епидермиса, без да засягат повърхността му и така стимулират производството на колаген. При този процес несъвършенствата (фини линии, бръчки, белези от акне, пигментации) намаляват или напълно изчезват, а кожата става равна, блестяща и сочна. Самата манипулация е почти безболезнена, възстановяването е бързо, а рискът от усложнения – минимален.

От друга страна лазерният СО2 рисърфисинг използва аблативен лазер, за да премахне увредените тъкани и да разкрие нови, здрави слоеве кожа. Тук вече говорим за едно тотално обновяване и както често го наричат – лазерно подмладяване. При СО2 рисърфисинг процедурата се извършва контролирано премахване на увредените слоеве кожа до различни нива, а целта е максимална регенераниция на нови здрави клетки.

Каква е разликата между лазерен рисърфисинг и фото подмладяване?

Разликата е, както в принципа на действие на двете системи, така и в проблемите, които решават. Както вече стана дума, неаблативният фракциониран рисърфисинг не засяга видимите слоеве на кожата, а работи под тях за стягането и промяната ѝ. Фотоподмладяването (IPL) пък действа с насочена светлина на повърхността и така премахва тъмните петна, депигментацията, червенината, капилярите.

Lazeren

Какви проблеми решава един лазерен рисърфисинг?

Една от суперсилите на двата вида лазерен рисърфисинг е именно премахване на бръчки. Една серия от процедури за лазерен рисърфисинг може ефективно да се справи както с бръчки около очите, тип „пачи крак“, така и срещу фините линии под и над очите. Предимството на лазерния рисърфисинг пред други процедури за премахване на бръчки е, че видът лъчение, използван при него, не засяга околните тъкани и може да се използва безопасно именно в тази деликатна зона около очите.

Друг проблем, който може да се реши с лазерен рисърфисинг са белезите от акне и шарка. Практиката показва, че това е една от най-ефективните терапии срещу досадните следи от акне. Максималните резултати обикновено се виждат след 3 до 6 процедури. Важно е да споменем обаче, че този тип белези често са много различни като големина и като форма (малки, големи, дълбоки, плитки, разляти, с изразен ръб и др.). Затова подходът към лечението им трябва да е комплексен. Много често се комбинират няколко различни вида терапии за постигане на оптимални резултати. Например лазерният рисърфисинг с ResurFX може да се комбинира с различни видове пилинги или пък с по-мощния лазерен CO2 рисърфисинг.

Разширените пори са друг често срещан проблем, който обаче се влияе от третирането с лазерен рисърфисинг. Порите обикновено се свиват още с първата процедура, а успоредно с това тенът и структурата на кожата се балансират, което допълнително засилва ефекта. Ако разширените пори не са съпроводени от друг проблем, най-често в този случай се прилага по-щадящият ResurFX рисърфисинг.

Силното обновяващо действие на лазерния СО2 рисърфисинг, от друга страна, може да се прилага и показва голяма ефективност върху различен вид доброкачествени образувания – фиброми, невуси, ксантелазми, брадавици, сирингоми, кератоми, хиперплазии и др. Третирането им с лазер значително подобрява тяхното състояние, а кожата е по-здрава и жизнена.

Какви са особеностите на процедурата за лазерен рисърфисинг?

Най-често пациентите питат от колко процедури се нуждаят, за да постигнат желаните резултати. Броят процедури се определя, както от вида на проблема, неговата дълбочина, така и от вида лазерен рисърфисинг, който ще се приложи.

Видимият ефект от лазерен рисърфисинг предполага средно 3 процедури, като интервалът между отделните сесии трябва да е около месец, за да може кожата да се възстанови в дълбочина. А добрата новина е, че до шест месеца след последната процедура кожата ви ще продължава да се подобрява.

Възстановяване след процедурата

При ResurFX рисърфисинг неаблативният лазер оставя епидермиса незасегнат поради работата си в дълбочина. Повърхността на кожата е пощадена, а страничните ефекти са минимални. Възможно е да се появи леко подуване или зачервяване, но отшумява за 2-3 дни, като на втория ден спокойно можете да сложите грим.

При по-мощния аблативен лазер на СО2 подмладяването, периодът на възстановяване е малко по-дълъг (5-10 дни), поради отстраняването на увредените слоеве кожа и нужната регенерация. Продължителността тук се определя от дълбочината на работа и големината на третираната зона, като се спазват определени правила за грижа, с които ще ви запознае вашият лекар специалист.

Lazeren Resurfising Sled

Филъри и лазерен рисърфисинг

Има ли риск лазерът да разтопи и афектира вече поставени филъри за лице? На този въпрос няма еднозначен отговор. Освен че са различни като плътност и трайност, филърите се инжектират на различна дълбочина. Онези, които са сложени повърхностно, може и да бъдат засегнати от лазера. Останалите – не, стига да говорим за неаблативния лазерен рисърфисинг. По време на консултацията специалистът трябва да прецени дали процедурата е подходяща за вас и как би повлияла на вече поставените дермални пълнители.

Излагане на слънце

При лазерния рисърфисинг с ResurFX е препоръчително процедурата да се извършва във втората половина на деня. Така кожата има време да се възстанови до следващия ден. При СО2 рисърфисинг, прякото излагане на слънце или солариум поне 1 месец преди процедурата трябва да се избягва.

След всеки лазерен рисърфисинг чувствителността към UVA/UVB лъчите се повишава, затова задължително използвайте слънцезащита с висок фактор и по възможност носете шапка. Инвестицията във вашата кожа трябва да бъде защитена по най-добрия начин, за да ви се отплати в следващите години.

 

Ако искате да разберете повече за лазерния рисърфисинг и да разберете дали това е подходящата терапия за решаването на вашия проблем, запазете час за консултация в една от клиниките на DR – DENKOVA DERMATOLOGY. Нашите лекари специалисти ще ви помогнат в избора на терапия или комбинация от такива, за да постигнете желаните резултати. Защото всяка кожа е уникална, също както самите вас и заслужава специално внимание.