Журналистите и бюти редакторите често ме питат как работят филърите и какви са възможностите на неоперативното моделиране. Сравнително рядко обаче обсъждаме лазерното обновяване на лицето, познато също като лазерен пилинг или лазерен ресърфисинг. А точно тази процедура прави толкова много за реструктурирането на кожата! С нея стимулираме колагена, премахваме фините линии и бръчките, повлияваме на белезите от акне и порите, ретушираме петната. Резултатът е блясък и свеж тен. Пациентите от друга страна често ни питат за лазерното подмладяване. Реших да отговоря на основните въпроси, за да ви бъда максимално полезна в избора на качествена и подходяща за вас естетична грижа.

 

Какви видове лазерен ресърфисинг съществуват?

Най-общо говорим за неаблативни и аблативни лазери. Неаблативните лазери са слабо инвазивни и не разрушават кожата. Те загряват слоя под епидермиса, без да засягат повърхността му и така стимулират производството на колаген. При този процес несъвършенствата (фини линии, бръчки, белези от акне, пигментации) намаляват или напълно изчезват, а кожата става равна, блестяща, сочна. Самата манипулация е почти безболезнена, възстановяването е бързо, рискът от усложнения – минимален.

 

Колко процедури са нужни, за да видя резултат?

Видимите резултати предполагат три процедури лазерен ресърфисинг. Интервалът между отделните сесии трябва да е около месец, за да може кожата да се възстанови в дълбочина. И още една добра новина – до шест месеца след последната процедура кожата ви ще продължава да се подобрява.

 

Може ли лазерното обновяване да се справи с фините лини по лицето ми? Възможно ли е да махне дразнещия „пачи крак“?

Серията от процедури е ефективна както срещу бръчиците тип „пачи крак“, така и срещу линиите около очите, защото този вид лъчение не засяга околните тъкани и може да се използва безопасно в тази деликатна зона.

 

Ефективна ли е тази процедура срещу белези от акне?

Практиката ми показва, че това е една от ефективните терапии срещу белези от акне. Максималните резултати обикновено се виждат след 3 до 6 процедури. Длъжна съм обаче да ви напомня, че този тип белези често са много различни и като големина, и като форма (малки, големи, дълбоки, плитки, разляти, с изразен ръб и пр.) и затова подходът към лечението им трябва да е комплексен. Много често комбинираме няколко терапии, сред които са пилингите или „тежката артилерия“ CO2.

 

Ще изтрие ли тази манипулация порите от лицето ми?

Порите обикновено се свиват още с първата процедура лазерен пилинг. Успоредно с това тенът и структурата на кожата се балансират, което допълнително засилва ефекта.

 

А може ли да се справи и с червенината?

Лазерният ретуш не се прилага при този козметичен проблем.

 

Каква е разликата между неаблативния лазерен ресърфисинг и фото подмладяването?

Разликата отново е както в принципа на действие на двете системи, така и в проблемите, които решават. Както вече стана дума, неаблативният фракциониран рисърфисинг не засяга видимите слоеве на кожата, а работи под тях за стягането и промяната й. Фотоподмладяването (IPL) пък действа с насочена светлина на повърхността и така премахва тъмните петна, депигментацията, червенината, капилярите. Съществува една уникална платформа, която комбинира три модула. M22 на лидера в света на лазерните системи Lumenis съчетава неаблативната фракционирана система ResurFX, фотоподмладяващата IPL и лазерът Nd:YAG, едно от най-силните оръжия срещу нежеланото окосмяване.

 

Как ще изглеждам веднага след лазерен ресърфисинг? Трябва ли да си взема няколко дни отпуск, преди отново да се върна към ежедневието си?

Понеже работи в дълбочина, неаблативният ресърфисинг оставя епидермиса незасегнат. Повърхността на кожата е пощадена, а страничните ефекти са минимални. Възможно е да се появят леко подуване или зачервяване, но те отшумяват за 2-3 дни. На втория ден спокойно можете да сложите грим.

 

Вече имам поставени филъри. Има ли опасност лазерът да ги стопи?

На този въпрос няма еднозначен отговор. Освен че са различни като плътност и трайност, филърите се инжектират на различна дълбочина. Онези, които са сложени повърхностно, може и да бъдат засегнати от лазера. Останалите – не. По време на консултацията дерматологът трябва да прецени дали процедурата е подходяща за вас и как би повлияла на вече поставените дермални пълнители.

 

Трябва ли да избягвам слънцето след процедурата?

Препоръчваме процедурата да се извършва във втората половина на деня, така кожата има време да се възстанови до следващия ден. След лазерен рисърфисинг чувствителността към UVA/UVB лъчите се повишава, затова задължително използвайте слънцезащита с висок фактор и по възможност носете шапка (това е правило, което така или иначе всички трябва да спазваме). Инвестицията във вашата кожа трябва да бъде защитена по най-добрия начин, за да ви се отплати в следващите дни и години.