В последните години процедурата лазерна епилация събира все повече и повече привърженици, както от нежния пол, така и от господата. И има защо. Лазерът премахва трайно и ефективно нежеланите косми по лицето и по тялото, като оставя след себе си безупречно гладка кожа.

Няма как обаче да постигнем този завиден ефект с едно посещение в естетичната клиника, което от своя страна, има и предимства. Особено при мъжете, често лазерна епилация се използва не за цялостно премахване, а по-скоро разреждане или изтъняване на косъма.

Това, колко манипулации са необходими, зависи от множество фактори: зоната на третиране, вида и гъстотата на окосмяването, тена на кожата, приема на медикаменти, начина на живот, индивидуалните цели и желания и много други. Именно за това, ще разнищим всички основни детайли свързани с лазерната епилация и кога, как и защо тя е подходящ метод за трайно обезкосмяване.

Съдържание:

Какво е лазерна епилация и как действа тя?

Накратко, лазерът (laser – light amplification by stimulated emission of radiation – усилване на светлина чрез стимулирано излъчване на радиация ) е източник на монохроматичен, кохерентен лъч светлина. Той е насочен, концентриран лъч от светлинния спектър с постоянна дължина на вълната. По този начин той достига до космения фоликул и го унищожава.

Lazerna epilaciya 1

Действието му се основава на насочването на тази наситена светлина към точно конкретна структура, в случая косменият фоликул, където тя се поглъща от пигмента (меланин). Светлината се трансформира в топлина с много висока температура, която прониква до космения фоликул (кухината, в която е разположена луковицата на косъма) и го унищожава. Така косъмът не може да поникне отново.

Самият косъм преминава през три фази – растеж (анаген), преход (катаген) и покой (телоген). По време на лазерната епилация се цели унищожаването на космите, които са във фаза на растеж. Растежната фаза (или анагенна) обаче не обхваща всички косми едновременно, а само определен процент от тях и затова, с една процедура, могат да се унищожат само част от фоликулите. Трябва да се направят няколко процедури през точно определен период, за да се елиминират всички фоликули, тъй като само през фазата на растеж се произвежда пигмент, който може да бъде „разпознат“ и таргетиран от лазера.

Лазерна или фотоепилация

А ако се чудите фото или лазерна епилация да изберете, важен детайл да споменем тук е именно, че лазерът не засяга съседните на косъма тъкани. Обяснението се крие в няколко детайла. От една страна – бързината на лазерния импулс – само части от секундата. Това е достатъчно дълго, за да разруши космения фоликул и достатъчно кратко, че да не позволи на топлината да се разпръсне към околната кожа и да я увреди. От друга страна насочеността на лъча и неговата монохроматичност, т.е. светлината не се разсейва в околната кожа.

Лазерният импулс е силно концентрирана, мощна светлина с една единствена дължина на вълната, насочена в една посока, която се фокусира в една точка. IPL (интензивна пулсова светлина), или фотолъчението, от друга страна, използва по-широк спектър от видимата светлина, с различни дължини на вълната и съответно не може да бъде насочен само към косъма.

 

В кои зони се прилага лазерна епилация?

Лазерна епилация може да се прави във всяка зона, с изключение на тази в непосредствена близост до очите (например от долната част на веждите). Много често задаван въпрос за зоните на третиране е, дали процедурата е подходяща за обезкосмяване на интимните части и отговорът е да. Епилацията, в така наречената бикини зона и позната като лазерна епилация интим, е подходяща за представителите и на двата пола. Не съществуват рискове от увреждания за репродуктивната система, тъй като лазерът „атакува“ единствено космения фоликул и достига едва до дълбочината на дермата.

Lazerna epilaciya 3

При мъжете, е изключително подходящо и предпочитанo прилагането на лазерна епилация поради лесното и бързо третиране на иначе трудно достъпни зони, като врата и гърба. А различните накрайници на апаратите позволяват обработката, както на големи зони (крака, ръце, гърди), така и на по-деликатните такива, например лазарна епилация на горна устна.

Тук е важно да отбележим, че всяка зона има различен растежен цикъл. Затова процедурите на лицето обикновено се правят на 4-6 седмици; на торса (гърди, гръб, подмишници, корем и т.н.) на 6-8 седмици; а на краката – на 8-10 седмици. И докато например, теоретично, почти всички косми на брадата винаги са в анагенна (растежна) фаза, само между 30% и 60% от космите на краката са в същата фаза. Останалите са в преход или покой.