В последните години лазерната епилация събира все повече и повече привърженици, както от нежния пол, така и от господата. И има защо. Лазерът премахва трайно и ефективно нежеланите косми по лицето и по тялото, като оставя след себе си безупречно гладка кожа.

Няма как обаче да постигнем този завиден ефект с едно посещение в естетичната клиника, което от своя страна, има и предимства. Особено при мъжете, често лазерна епилация се използва не за цялостно премахване, а по-скоро разреждане или изтъняване на косъма.

Това, колко манипулации са необходими, зависи от множество фактори: зоната на третиране, вида и гъстотата на окосмяването, тена на кожата, приема на медикаменти, начина на живот, индивидуалните цели и желания и много други. Именно за това, ще разнищим всички основни детайли свързани с лазерната епилация и кога, как и защо тя е подходящ метод за трайно обезкосмяване.

Съдържание:

Какво е лазерна епилация и как действа тя?

Накратко, лазерът (laser – light amplification by stimulated emission of radiation – усилване на светлина чрез стимулирано излъчване на радиация ) е източник на монохроматичен, кохерентен лъч светлина. Той е насочен, концентриран лъч от светлинния спектър с постоянна дължина на вълната. По този начин той достига до космения фоликул и го унищожава.

Lazerna epilaciya 1

Действието му се основава на насочването на тази наситена светлина към точно конкретна структура, в случая косменият фоликул, където тя се поглъща от пигмента (меланин). Светлината се трансформира в топлина с много висока температура, която прониква до космения фоликул (кухината, в която е разположена луковицата на косъма) и го унищожава. Така косъмът не може да поникне отново.

Самият косъм преминава през три фази – растеж (анаген), преход (катаген) и покой (телоген). По време на лазерната епилация се цели унищожаването на космите, които са във фаза на растеж. Растежната фаза (или анагенна) обаче не обхваща всички косми едновременно, а само определен процент от тях и затова, с една процедура, могат да се унищожат само част от фоликулите. Трябва да се направят няколко процедури през точно определен период, за да се елиминират всички фоликули, тъй като само през фазата на растеж се произвежда пигмент, който може да бъде „разпознат“ и таргетиран от лазера.

Лазерна или фотоепилация

А ако се чудите фото или лазерна епилация да изберете, важен детайл да споменем тук е именно, че лазерът не засяга съседните на косъма тъкани. Обяснението се крие в няколко детайла. От една страна – бързината на лазерния импулс – само части от секундата. Това е достатъчно дълго, за да разруши космения фоликул и достатъчно кратко, че да не позволи на топлината да се разпръсне към околната кожа и да я увреди. От друга страна насочеността на лъча и неговата монохроматичност, т.е. светлината не се разсейва в околната кожа.

Лазерният импулс е силно концентрирана, мощна светлина с една единствена дължина на вълната, насочена в една посока, която се фокусира в една точка. IPL (интензивна пулсова светлина), или фотолъчението, от друга страна, използва по-широк спектър от видимата светлина, с различни дължини на вълната и съответно не може да бъде насочен само към косъма.

Какви са основните видове лазерна епилация?

Видовете лазерна епилация се определят съответно от типа лазер, с който се извършват. Основните три вида са александритен, диоден и Nd:YAG. Базовата разлика е в дължината на светлинната вълна, която се измерва в нанометри.

Vsichko za lazernata eplaciya

Александритният лазер е с дължина на вълната 755nm и е подходящ за третиране на светла кожа. Диодният (810 nm) работи отлично върху светла до средно тъмна кожа, а Nd:YAG лазерът (1064nm) – върху тъмна кожа. Някои от лазерите се справят по-добре с фините косми, а други – с дебелите. Едни таргетират пигмента по-добре, други проникват по-дълбоко. Изборът на вид лазер се определя от нуждите, зоната и индивидуалните характеристика на кожата и косъма.

В зората на лазерната епилация, съчетанието светла кожа/тъмно окосмяване е било като мантра. Причината: светлата кожа съдържа малко меланин, тъмният косъм – много, съответно лазерът „улучва“ целта безпогрешно. С новото поколение лазери обаче, и възможностите за прецизни настройки, може да се обработва, както различен цвят кожа, така и различен цвят и плътност на косъма.

Съвременните уреди за лазерна епилация, като Duetto MT EVO например, не е вид лазер, а сложна система, която миксира две мощни, доказано работещи лазерни лъчения – на александритния и на Nd:YAG лазер. Заедно те действат синергично (съчетават предимствата на двете дължини на вълните в един импулс) и така, дават двойно по-добър ефект от системите, използващи лазерен лъч с една дължина на вълната. Те таргетират различни дълбочини и тонове на кожата.

Друг пример е платформата Inmode TRITON, с която се постигат бързи и същевременно трайни резултати. Тя комбинира диоден и Nd:YAG лазер, като миксира едновременно дължини на вълната съответно от 810nm/1064nm. Така TRITON действа с висока сила при нулев риск върху тъмна кожа.

В кои зони се прилага лазерна епилация?

Лазерна епилация може да се прави във всяка зона, с изключение на тази в непосредствена близост до очите (например от долната част на веждите). Много често задаван въпрос за зоните на третиране е, дали процедурата е подходяща за обезкосмяване на интимните части и отговорът е да. Епилацията, в така наречената бикини зона и позната като лазерна епилация интим, е подходяща за представителите и на двата пола. Не съществуват рискове от увреждания за репродуктивната система, тъй като лазерът „атакува“ единствено космения фоликул и достига едва до дълбочината на дермата.

Lazerna epilaciya 3

При мъжете, е изключително подходящо и предпочитанo прилагането на лазерна епилация поради лесното и бързо третиране на иначе трудно достъпни зони, като врата и гърба. А различните накрайници на апаратите позволяват обработката, както на големи зони (крака, ръце, гърди), така и на по-деликатните такива, например лазарна епилация на горна устна.

Тук е важно да отбележим, че всяка зона има различен растежен цикъл. Затова процедурите на лицето обикновено се правят на 4-6 седмици; на торса (гърди, гръб, подмишници, корем и т.н.) на 6-8 седмици; а на краката – на 8-10 седмици. И докато например, теоретично, почти всички косми на брадата винаги са в анагенна (растежна) фаза, само между 30% и 60% от космите на краката са в същата фаза. Останалите са в преход или покой.

Как протича лазерната епилация?

Както вече споменахме, при първата процедура (а и всяка последваща), лазерът таргетира космите в активна фаза на растеж и съответно техните фоликули. Силно концентрираното лъчение ги унищожава и след определен период от време се появяват нови косъмчета, които по време на първата манипулация не са били в активна фаза. Това са тези, при които от фоликула все още не се е образувал нов косъм. Веднага щом е готова следващата „армия“ от косми идва време за нова лазерна процедура.

Много е важно да не се използват кола маска, пинсета или епилатор между отделните манипулации. Това ще отстрани косъмчетата, с които лазерът е трябвало да се справи и съответно ще се увеличи броят на необходимите сесии. Между посещенията в клиниката се позволява единствено бръснене. Депилиращите кремове също не са подходящи, тъй като по химичен път те унищожават и част от косъмчетата под кожата, а също така може да направят кожата по-чувствителна. Това може да е предпоставка за нежелана реакция на кожата по време на последващата лазерна процедура или след това. Вашата цел е да съхраните цялостно окосмяването на подкожно ниво до следващата процедура.

Честота на манипулациите

Лазерна епилация се прави по правило средно на 6-8 седмици заради цикъла на растеж на косъма. Средно около 20% от наличното окосмяване в дадена зона изчезва след една процедура. Това означава, че с всяка следваща сесия ще виждате все по-голямо подобрение. Някои косъмчета ще излизат от фоликула веднага, други ще продължат да растат и ще паднат няколко седмици по-късно. Затова не очаквайте определен процент да изчезнат моментално след излизането от клиниката. При лазерна епилация се наблюдават постепенни резултати.

За да се постигне оптимален ефект е добре да се спазва предварително уточненият график и ако се налага да отложите запланувана сесия (почивка, натрупан тен през последните 2 седмици, или активно излагане на слънце), просто не отскубвайте или депилирайте космите. Могат да минат месеци наред, в които да не правите процедури, а след това да продължите с тях без никакъв проблем, резултатите ще се запазят изцяло.

Vsichko za lazernata eplaciya

Трайност на ефекта

Колко процедури лазерна епилация са необходими? За да се повлияе върху всички космени фоликули при нормален хормонален фон, обикновено са нужни между 6 и 8 посещения. Броят процедури лазерна епилация зависи от индивидуалните особености, типа на кожата и вида на окосмяването.

Реалистично е около 70-80 процента от окосмяването да бъде напълно унищожено след основния курс процедури. Останалата част ще станат по-тънки и светли. Има начини да поддържате кожата си гладка целогодишно, без отново да прибягвате към скубане или бръснене на малкото останали косъмчета. След основния курс от 6-8 сесии можете да правите по една поддържаща процедура годишно. По този начин ще държите под контрол малкото останала космена покривка и новите фоликули, които тялото ще се опита да произведе.

Преди и след процедурите

Подготовката преди лазерна епилация включва поне 2 седмици преди процедурата да не се отскубват космите (с пинсета, кола маска или епилатор) или да се депилират с крем. Това помага и е важно за обработването и елиминирането на космения фоликул.

В деня на процедурата, или ден преди нея, зоната трябва да бъде избръсната или обработена с тример. Бръсненето е нужно, за да не се разсее лазерната енергия по ствола на косъма, който излиза над кожата, а енергията да бъде насочена директно към фоликула. Деликатен е въпрсът с подготовката на зоните на лицето. Най-добре е за конкретната зона да се консултирате със специалиста преди процедурата.

Непосредствено преди и след манипулация, избягвайте излагането на слънце на третираната зона поне 10 дни. Нанасяйте фотозащита с максимален фактор върху обработените места, за да елиминирате риска от пигментации.

Ако сте били на почивка и вече сте се сдобили с тен, изчакайте минимум 2 седмици преди да се подложите на лазерна епилация.

Какво е важно, за да изберем правилната лазерна епилация?

Ориентирането в разликите между отделните лазери и избора от брандове и производители е доста трудна задача. Това, което можете да направите, е да се информирате подробно какво представлява лазерната епилация; да се поинтересувате с апарат от какво поколение разполага избраният дерматологичен център; и да зададете на специалиста всички въпроси, които ви вълнуват.

Винаги е по-добре да се насочите към дерматологична клиника с квалифицирани специалисти и отлична репутация. Уверете се също, че мястото разполага с най-модерната и безопасна апаратура. Лазерната епилация не е тривиална – за успеха ѝ от значение е както видът на лазера, така и уменията на медицинския специалист.

Друг важен елемент е обстойната проверка и преглед на типа и състоянието на кожата. Преди началото на програма за лазерна епилация, в клиниките DR – DENKOVA DERMATOLOGY, се извършва цялостен #LaserCheck, с който преценяваме коя апаратура е удачна, какви особености трябва да се вземат предвид и кой ще е най-ефективният план за третиране на дадена зона.
Vsichko za lazernata eplaciya

Практични въпроси и отговори за лазерната епилация

Нарастващата популярност на процедурите за лазерна епилация, естествено, поражда множество въпроси и дава възможност дори за разпространението на митове и легенди. Ще разгледаме едни от най-често засяганите тематики и ще отговорим на някои практични въпроси относно манипулациите.

Болка

Като цяло, на въпроса боли ли лазерната епилация, краткият отговор е не. По-скоро се усеща дискомфорт наподобяващ лек удар с гумен ластик и на скалата от 1 до 10, варира от 2 до 4, в зависимост от обработваното място (интимните зони, например, са по-чувствителни).

По-голям дискомфорт изпитват хората с по-тъмна кожа, защото имат повече пигмент както в косъма, така и в кожата. Премахването на по-дебелите косми също е по-неприятно, но след всяка процедура те стават по-светли и тънки, и болката съответно намалява.

Някои лазерни системи разполагат с т.нар. динамично охлаждане – кожата се охлажда милисекунди преди всеки лазерен импулс за повече комфорт и лек обезболяващ ефект.

Риск и негативни ефекти

Често срещан мит за лазерната епилация е, че провокира рак на кожата. Това не е така и напълно невъзможно, тъй като лъчението не засяга околните тъкани и е нейонизиращо.

Също така, тя не влияе негативно на естествените функции на кожата като потене, регулиране на телесната температура, сетивните усещания и останалите ѝ функции.

Процедурата не се препоръчва единствено при бременност и кърмене (поради хормоналните промени и съответно растежа на косъма), и при кожни раздразнения и заболявания като екземи, дерматити и хепатит.

Когато се извършва по правилата и от специалист, лазерната епилация е напълно сигурна и ефективна. Проблеми обикновено настъпват ако: се използва лазерно лъчение, неподходящо за конкретната кожа и окосмяване; има неадекватно и неконсистентно охлаждане или неправилни настройки на апарата; и при некомпетентен оператор.

Lazerna epilaciya

Татуировки и бенки

Лазерът таргетира пигмента, не косъма. Пигментът на татуировката моментално ще привлече лъчението, а вие ще получите изгаряне на кожата, хиперпигментация или хипопигментация. По тази причина лазерна епилация не се прави върху татуировки. Процедурата може да се извърши в зона, разположена най-малко на 2,5 см от тях.

При третиране с лазер в зона с бенки, те задължително се покриват с бял молив или с бяла хартия, така че светлината от лазера да не ги засегне.

 

Лазерната епилация е траен, безопасен и ефективен начин за премахването на нежеланото окосмяване. Тя не нарушава цeлостта на кожата и веднага след процедура може да се върнете към обичайните си занимания. Единственото важно условие е да подберете клиника или дерматологичен център със специалисти и модерна апаратура, за да сте сигурни в оптималните резултати. Клиниките DR – DENKOVA DERMATOLOGY разполагат с апаратура от последно поколение и дерматолози с дългогодишен опит в лазерната епилация, които ще изготвят вашия персонализиран план #SmoothSkin by Dr – Denkova. Без граници. Без риск.