Има жени, за които часът за инжекционна процедура с ботокс е нещо толкова обичайно, колкото часът за фризьор или маникюр. Има и други обаче, за които въпросите за ползите и потенциалните рискове от тези манипулации, все още са “горещи” теми.

Ето защо, днес ще надникнем в същността на ботокса, неговото приложение и ефект и кога е време за поставянето на първата инжекция ботулинов токсин. Ще засегнем най-често задаваните въпроси, фактите и митовете свързани с процедурата, както и притесненията, които голяма част от пациентите изпитват относно поставянето на ботокс.

Съдържание:

Какво е ботокс?

Ботулинов токсин, или както често го наричаме – ботокс, е мускулен релаксант, който има свойството да изглажда мимическите бръчки по лицето. Това става благодарение на свойството му да отпуска лицевите мускули и съответно да изглади линиите предизвикани от съкращението им. Такива например са бръчки по челото, около очите или познатата ни, гневна бръчка.

Ботулиновият токсин се прилага в множество зони на лицето, най-често в периорбиталната зона (фините бръчици около очите известни като „пачи крак“), при хоризонталните линии на челото, вертикалните гънки между веждите (глабеларната зона), както и около устните, или в областта на шията за туширане на успоредните бръчки в тази област.

Един от най-често задаваните въпроси по отношение на ботокса е дали той е токсичен за нашето тяло. Въпреки че са получени от ботулинов токсин, мускулните релаксанти не са токсични. Важно е да се знае, че те са пречистени лабораторни продукти, които не носят риск от заболявания, нямат вредно влияние и са одобрени за третиране на умерени до дълбоки бръчки.

Кога е време за ботокс?

Много често разглеждаме списания или виждаме как звездите с перфектни гладки лица да ни се усмихват от екрана. Това силно влияе на представата ни кога е време да поставим първата инжекция ботокс и често води до прибързани или неточни решения. Затова, оставете на естетичния лекар да прецени кога, къде и колко ботулинов токсин да ви постави, след като оцени анатомията, мимиката и състоянието на кожата ви.

Всички ние остаряваме по различен начин и по различно време, затова няма точно определена възраст за тази процедура. Ако имате леки бръчици около очите, когато се усмихвате или фини линии по челото, когато се мръщите, но впоследствие те изчезват, не бързайте да поставяте ботулинов токсин. Ако обаче линиите се задържат върху кожата ви, дори когато лицето ви е в покой, може да помислите за консултация.

Botoks

Какво се случва по време на процедурата и след нея?

След като специалистът е преценил, че сте подходящ пациент за поставяне на ботокс, идва време за извършване на вашата процедура. Зоната на инжектиране се дезинфекцира и мускулният релаксант се поставя в точно определени точки, за постигане на максимален ефект.

Болка

Що се отнася до болката по време на процедурата, това зависи много от индивидуалния праг на болката, от използвания продукт и от зоната на убождане. Естетичните специалисти разполагат с много начини да намалят дискомфорта.

Естествена визия

Най-големият страх на пациентите след процедурата е да изглеждат неестествено. Виждали сме „замръзналите“ лица на популярни личности и често си мислим, че мускулните релаксанти ще ни лишат от мимика. Фактите обаче са: свръхкорекцията се вижда от километри, а добрата работа често остава незабелязана. Когато ботоксът се постави професионално, не бие на очи. Приложен в различни области (челото, междувеждието, външните ъгли на очите), той намалява умерените или дълбоките линии, възпрепятства образуването на нови бръчки и, най-важното, придава младежка свежест.

Ефект

Мускулните релаксанти се поставят в разстояние на не по-малко от четири-пет месеца. Когато за първи път се инжектира ботокс, действието му продължава около 3–4 месеца. При следващите апликации трайността обикновено е по-голяма, между 4 и 6 месеца. При малък процент пациенти действието продължава 8–9 месеца. Важно да отбележим тук е, че процедурата може да се повтори след пълното резорбиране на невротоксина.

Ако искате да разберете какво е състоянието на кожата ви и дали е време за първото поставяне на ботокс, запазете час за консултация в една от нашите клиники DR—DENKOVA DERMATOLOGY. Нашите специалисти ще проведат цялостна оценка на лицето ви, кожата и структурните специфики, за да разберат точно от какво се нуждаете.