Понякога по краката или ръцете е възможно да се появят малки груби израстъци със същия цвят или малко по-светъл от този на кожата, които могат да станат причина за притеснение.

Тези малки израстъци се наричат кокоши трън и са доста често срещани при хората, особено при деца и младежи. В статията ще разгледаме какво представлява кокошият трън, защо и как се образува, някой разпространени митове за лечение и кога трябва да се потърси специалист за неговото премахване.

Кокоши трън – същност и особености

1

Кокошият трън е всъщност вид кожна инфекция, причина за която е човешкият папилома вирус. Поради това кокошият трън е заразен и може лесно да се хване и пренесе от друг човек или от заразена повърхност.

Представлява един или повече груби на вид израстъци, с цвета на кожата, които могат да се появят на ръцете или стъпалата. Когато инфекцията на кокоши трън се развие напълно, се формира малка издутина с плосък връх и лека вдлъбнатина в средата.

По-размер образуванието е малко – най-често се сравнява с този на маково семе, но може да достигне и размер на грахче. Много рядко кокошият трън е с размер по-голям от гума на молив.

Обикновено не причинява проблеми, освен когато се появява по пръстите на краката или стъпалото, където при стъпване може да причини неудобство, дразнене и дори болка.

Типове кокоши трън

Медицинското наименование за кокоши трън е брадавица.

Кокошият трън се появява на ръцете или на краката. Когато е в зоната на ръцете се нарича палмарна брадавица, а когато е на краката – плантарна брадавица. Кокоши трън може да се появи и на пръст на ръката, под или около нокътна плочка, на пръст на крака, под или около нокътя на крака, както и на петата.

В зоната на краката кокошият трън може да е повече от един. Тогава се получава мозаечна формация или така наречените мозаечни брадавици.

Причини за поява на кокоши трън

Стъпало на жена с кокоши трън

Кокошият трън се появява основно в зоните на ръцете и краката на хората, защото по тях има най-много триене и натиск, а и най-голям шанс да се захване по-повърхностния слой на кожата.

Има много фактори, които могат да допринесат за появата или за повишения риск от поява на кокоши трън.

Един от факторите е носене на неудобни и тесни обувки за дълги периоди от време, които обикновено предизвикат появата на мазолоподбни кокоши трънчета.

Професията на човек също може да повиши риска от поява на кокоши трън. Чести, повтарящи се движения, които предизвикват триене в зоната на ръцете, са основни причинители. Това се отнася, например, за фризьорството, компютърни професии и повечето занаяти, свързани с интензивен труд с ръце.

Друг фактор за поява на кокоши трън са посещенията на обществени басейни, душове, съблекални, спа центрове – те са чудесно място за вируса, предаващ се лесно при допир, защото са топли места с повишен процент влажност.

И все пак защо хората развиват кокоши трън?

Поради това, че е причинен от човешки папилома вирус, инфекцията е лесна за предаване. Може да хванете кокоши трън при директен контакт с друг човек или при досег със заразена повърхност. Въпреки това, рискът от предаване не е голям. Шансът човек да се зарази и да развие кокоши трън е по-голям, ако е с отслабена имунна система или има рани по кожата, през които вирусът да проникне. Рискови се оказват топли и влажни места, като зони около басейни или други водни съоръжения.

Отслабената имунна система има голямо значение за това дали човек ще се зарази и ще развие кокоши трън. Тъй като е вирусно заболяване, имунната система играе ключова роля за справянето с него. Предразположението на даден човек към честа поява на кокоши трън може да се дължи и на генетични фактори.

Симптоми на кокоши трън

Ако има контакт със заразена зона или човек, вирусът се захваща и прониква в най-горния слой на кожата. Веднъж влязъл в цепнатина на кожата, на мястото може да се появи болка, зачервяване и изострена чувствителност при докосване. Инфекцията е възможно да се предаде и през кръвта при нараняване.

Кокошият трън обикновено се развива бавно и в рамките на по-дълъг период. Постепенно се оформя и специфичният за него вид – малка брадавичка без цвят, по-рядко със сиво-жълт, розовеещ или тъмно кафяв цвят, с плоско връхче и вдлъбнатина в центъра. В някои случаи в средата на кокошия трън може да се види едно или няколко тъмни петна, които са всъщност кръвоносен съд или малък кръвен съсирек. Това се получава, когато трънчето е достигнало по-дълбок слой на кожата и е захванало кръвоносния съд при израстването си.

Митове за кокошия трън и неговото премахване

Длан с кокоши трън на нея

Един от най-разпространените митове за кокошия трън е, че като вид брадавица той е свързан, дори еднакъв, с гениталните брадавици. Има над 120 различни вида папилома вирус и определени видове от тях са отговорни за появата на брадавици. Едни щамове на вируса виреят при стъпалата и дланите, други могат да атакуват лигавиците – на устата или гениталиите. Всъщност, някои от щамовете, предизвикващи брадавички тип кокоши трън, са 1, 2, 60 и 63 и са съвсем различни от щамовете, отговорни за генитални брадавици.

Друг разпространен мит за кокошия трън е, че е злокачествено образувание. Важно е да се отбележи, че палмарните и плантарни брадавици не са такъв тип образувания.

Премахване на кокоши трън 

Кокошият трън обикновено не предизвиква проблеми и често изчезва сам след около година – две. В много редки случаи, при възрастни, състоянието може да продължи с години.

Понякога, особено в зоната на краката, кокошият трън започва да предизвика болка и дискомфорт, съответно да затруднява човек в извършването на обикновени ежедневни дейности.

Съществуват множество различни методи – домашни и от аптечната мрежа – за премахване на кокоши трън в домашни условия. При тези методи не може да се гарантира ефективно премахване на кокошия трън, а има опасност и от разнасяне на образуванието, и от влошаване на проблема.

Например има различни билки, за които се твърди, че биха могли да помогнат при кокоши трън, като дебелец, глухарче, брезова кора, змийско мляко и босилек. Рецепти с аспирин, прополис и други натурални съставки, които биха могли да се използват.

Освен разнообразието от домашни методи за премахване на кокоши трън, има и медикаменти, предлагани в медицинската мрежа.

Предлага се голямо разнообразие от продукти, предлагани в аптеки и дрогериен тип обекти, за премахване на кокоши трън – различни по вид пластири и лепенки за кокоши трън, спрейове, гелове, както и мехлеми. Повече от тях съдържат салицилова киселина, която се счита за един ефективен препарат в борбата срещу брадавичните образувания. Салициловата киселина обаче може да доведе до раздразнение на кожата, болезненост или подуване на мястото, както и да остави белези.

В аптечната мрежа се откриват и спрейове, съдържащи азот, като целта е да постигнат сходен ефект на прилаганата от специалисти криотерапия. Тези спрейове са с по-слабо действие, често съдържат допълнителни съставки и не могат да достигнат температурата, която би била необходима за провеждане на ефективна терапия.

Успеваемостта на всички тези домашни методи и средства за премахване на кокоши трън не са доказани чрез проучвания, а понякога при прекаляване с тях може не само да няма подобрение, но дори и да се влоши проблемът. 

Затова, въпреки разнообразието от домашни методи за лечение, е задължително посещение на дерматолог. Той може правилно да определи вида на вашето образувание и съответно най-правилния метод за неговото безопасно и ефективно премахване.

Защо не трябва да се чопли кокоши трън

Чопленето на кокоши трън не е препоръчително, поради опасност от образуване на белези, влошаване на състоянието на кожата и разнасяне на инфекцията.

Така кокошият трън може не само да се разрасне по кожата, но дори да се разпространи и до други зони на тялото. С чоплене на кокоши трън инфекцията може да достигне и по-дълбоко в кожата, което да влоши състоянието.

Полезни навици за превенция на кокоши трън

Басейн с кристална вода и джапанки

Добрите навици за превенция на кокоши трън могат да с е разглеждат в две направления.

Едното е спазване на много високо ниво на хигиена – ползване на индивидуални кърпи, чорапи, обувки, както и носене на джапанки при посещение на спа и плувни комплекси. Често миене на ръцете и при наличие на кървящи ранички или драскотини, винаги да се покриват с лепенки. Избягване на гризането на ноктите на ръцете и причиняване на рани около нокътната плочка. Спазването на добра хигиена би помогнало и да не предадете инфекцията на други хора, ако знаете, че в момента имате кокоши трън.

Другото направление е грижата за собственото здраве и имунната система. Това означава прием на повече течности, здравословна диета, прием на витамини, минерали или билки, подсилващи имунната система, особено в периоди с повече вирусни заболявания.

Кога е препоръчителна консултация със специалист относно премахване на кокоши трън

При поява на кокоши трън обикновено няма нужда от консултация със специалист. Често трънчето изчезва само в рамките на година – до две. Много рядко при възрастни този процес може да е по-бавен и да отнеме повече от две години.

Но има някои фактори, при наличие на които е добре да направите консултация с вещо медицинско лице:

  • ако кокошият трън е много болезнен, което често се случва особено при деца;
  • ако е дълбок кокоши трън, при който корените са много навътре в кожата;
  • ако има признаци за възпален кокоши трън;
  • при слаба или компрометирана имунна система;
  • ако са изпробвани мехлеми или спрейове със салицилова киселина или азот, но няма подобрение на състоянието;
  • ако кожният израстък е труден за идентифициране и имате съмнение, че може да не е кокоши трън;
  • ако кожното образувание нараства по-размер бързо;
  • ако образуванията заемат все по-голяма площ, подобно на обрив;
  • ако причинява силен дискомфорт;
  • ако има кървене.

При преглед специалистът може бързо да установи дали това е кокоши трън или друг вид образувание.

Процедури за премахване на кокоши трън, предлагани в дерматологична клиника Dr – Denkova

В клиниката на доктор Денкова може да направите консултация при съмнения за или проблеми с кокоши трън. Прегледът се извършва от специалист дерматолог, който да установи какъв е видът на образуванието, както и да препоръча най-подходящия метод за неговото премахване.

Ако образуванието, което ви притеснява, е кокоши трън, то премахването може да стане с криотерапия, лазерна терапия с CO2 лазер и електрокоагулация.

При електрокоагулацията чрез използване на концентрирана енергия върху малката площ, на която се намира кожното образувание, се достига много висока температура, която води до неговото умъртвяване и падане.

При лазерната терапия с CO2 лазер високоинтензивен лъч, с дължина на вълната 10 600 nm, се фокусира върху малка зона, където се намира образуванието. С всеки лазерен пас (преминаване на лъча) се изпаряват микрони от епидермиса, премахва се образуванието и се изглажда повърхността на кожата.

Криотерапията представлява замразяване на кокошия трън с течен азот. Специалистът преценява времето за замразяване на кокошия трън и техниката за нанасяне на азот, според размера и местоположението му. Може да се наложи лечението с криотерапия да се извърши в определен брой процедури, през период от две-три седмици.

Специалистът ще определи кой от методите за премахване е най-подходящ за конкретния случай, а понякога може да изпише и допълнително лечение с прием на лекарства орално или за локално приложение на мястото. 

За повече информация или при въпроси, не се колебайте да се свържете с екипа на клиника Dr – Denkova и да запишете час за консултация.