Лазерната епилация е отличен начин да премахнем нежеланото окосмяване от дадена област завинаги. Това е перманентен начин, който позволява пълно обезкосмяване или разреждане на окосмяването и изтъняване. Резултатите са впечатляващи и решават редица проблеми, при които естетическите съображения най-често са водещи. Този тип обезкосмяване се различава от другите методи, свързани с отскубване или бръснене. Лазерът унищожава косъма в корен и не позволява той да поникне и порасне отново. Няма как обаче да постигнем този завиден ефект при едно посещение в клиниката. Много от клиентите идват при нас с въпрос за конкретния брой манипулации, които ще бъдат необходими. И тъй като в момента няма как да Ви дадем точен отговор за Вашата ситуация, предлагаме Ви малко разяснения за това от какво зависи колко процедури лазерна епилация са необходими.

 

Какво се случва след първата процедура с лазер?

Лазерът таргетира космите в активна фаза на растежа и съответно техните фоликули. Силно концентрираното лъчение ги унищожава. След определен период от време се появяват нови косъмчета, които по време на първата манипулация не са били в активна фаза. Това са тези, при които от фоликула все още не се е образувал нов косъм. Веднага щом е готова следващата „армия“ от косми идва време за нова лазерна процедура. Затова е много важно да не използват кола маска, пинсета или епилатор между отделните манипулации. Ако го направите, ще отстраните косъмчетата, с които лазерът е трябвало да се справи. Така ще увеличите броя на необходимите сесии. Това не е ефективно като време, резултат и средства. Между посещенията в клиниката се позволява единствено бръснене. Депилиращите кремове не са подходящи, тъй като по химичен път унищожават и част от косъмчетата под кожата. Вашата цел е да съхраните цялостно окосмяването на подкожно ниво до следващата процедура.

 

Колко често се правят процедурите лазерна епилация?

Обезкосмяването с лазер по правило се прави средно на 6-8 седмици. Много клиенти се питат дали не може да идват по-често за по-бързи резултати. Това е напълно логичен въпрос. В крайна сметка всеки иска резултатите да бъдат перфектни и няма търпение да ги постигне. Процедурите се правят средно на 6-8 седмици, защото такъв е цикълът на растеж на косъма. За да постигнете най-добър ефект, съветваме Ви да спазвате предварително уточнения график. Понякога се налага да отложите запланувана сесия по определени причини. Например през лятото няма как да Ви подложим на манипулацията, ако сте с тен, натрупан през последните две седмици. Това е опасно и вредно. Също така, ако планирате почивка на море, най-добре е да отложите сесията за по-късен момент, когато се върнете. Причината е, че е противопоказно да се излагате на слънце две седмици след третирането с лазер. Както виждате, има специфични условия, които определят графика и гъстотата на посещенията. Не се тревожете обаче. Ако не отскубвате космите, резултатите ще се запазят изцяло. Могат да минат месеци наред, в които да не правите процедури, а след това да продължите с тях без никакъв проблем.

 

Еднакво бързо ли растат космите в различните зони?

Следва да уточним, че всяка зона има различен цикъл на растеж. Затова интервалите между сесиите в различните части на тялото се различават. На лицето манипулациите обикновено се правят на 4-6 седмици. На торса, което включва гърди, гръб, подмишници, стомах, рамене и други – на 6-8 седмици. За  краката периодът е 8-10 седмици. На теория почти цялата брада винаги са в анагенна (растежна) фаза. Едва между 30% и 60% от окосмяването по краката обаче е в същата фаза. Останалите са във фаза на преход (катагенна) или на покой (телогенна). И тъй като, както казахме, лазерът въздейства върху косъмчетата, които в момента на извършване на манипулацията, са в активна фаза, сесиите се насрочват спрямо тази особеност. Ако искате да научите още по темата, вижте нашата статия за лазерната епилация в различните зони.

 

Каква част от окосмяването ще изчезва след всяка процедура?

Количеството на перманентно отстранените косми варира. Обикновено става дума за около 20% от окосмяването на дадената зона, която третирате. Това означава, че с всяка следваща сесия ще виждате все по-голямо подобрение. Някои косъмчета ще излизат от фоликула веднага, други ще продължат да растат и ще паднат няколко седмици по-късно. Затова не очаквайте определен процент да изчезнат моментално след излизането Ви от клиниката. При лазерната епилация се наблюдават постепенни резултати. Това се отнася не само за ефекта посещение след посещение, но и за видимия прогрес през седмиците след посещението Ви.

 

Колко процедури са нужни за окончателно премахване на космите?

За да се повлияе върху всички космени фоликули при нормален хормонален фон, обикновено са нужни между 6 и 8 посещения. Броят процедури лазерна епилация зависи от конкретните особености, типа на кожата и вида на окосмяването. Не забравяйте, че е силно препоръчително да се доверявате на лекари за тази манипулация. Прочетете статията ни “Защо да избера лазерна епилация при лекар?”. Цифрата, която посочваме, важи приблизително при стандартни обстоятелства. Това е причината да съветваме бременните клиентки да отложат провеждането на терапиите за след раждането. Тогава нивата на хормоните се нормализират и резултатите са по-предсказуеми.

 

Изчезват ли завинаги космите след лазерна епилация?

Реалистично е да очаквате около 70-80 процента от окосмяването да бъде напълно унищожено след основния курс процедури. Останалата част ще стане по-тънка и светла. Има начини да поддържате кожата си гладка целогодишно, без отново да прибягвате към скубане или бръснене на малкото останали косъмчета. След основния курс от 6-8 сесии можете да правите по една поддържаща процедура годишно. По този начин ще държите под контрол малкото останала космена покривка и новите фоликули, които тялото ще се опита да произведе.

Не пропускайте да видите и останалите материали по темата лазерна епилация, които подготвяме за Вас в нашия блог. Стараем се да Ви информираме за всички важни въпроси, които касаят този начин на обезкосмяване. Вярваме, че клиентите ни се чувстват най-добре, когато вземат рационално и информирано решение. Затова правим всичко възможно да предоставим точна и надеждна информация, за да знаете какво да очаквате и как да се подготвите.

DR-DENKOVA DERMATOLOGY e клиника по естетична и клинична дерматология, създадена от д-р Радина Денкова. За да получите консултация за лазерна епилация с дерматолог или медицински козметик, свържете се с нас на тел. 0700 11 800!