Как работи лазерната епилация?

Лазерната епилация унищожава космения фоликул и по този начин спира повторния растеж на косъма. Ето какво се случва стъпка по стъпка:

– Лазерният импулс, т.е. концентрираната светлина, се насочва към кожата.
– Светлината се привлича и поглъща от меланина (пигмента) в косъма.
– Светлината се трансформира в топлина с точно определена температура.
– Топлината прониква до космения фоликул (кухината, в която е разположена луковицата на косъма) и го унищожава.
– Косъмът не може да поникне отново.

Как лазерният лъч унищожава космения фоликул без да уврежда кожата?
Обяснението се крие в бързината на лазерния импулс – само части от секундата. Това е достатъчно дълго, за да разруши космения фоликул и достатъчно кратко, че да не позволи да топлината да се разпръсне към околната кожа и да я увреди.

Съществуват ли зони, в които процедурата не може или не бива да се прави?

Лазерна епилация може да се прави във всяка зона, с изключение на тази в непосредствена близост до очите (например от долната част на веждите).

Защо окосмяването не може да се премахне само с една сесия?

Космите имат три фази – растеж, преход и покой. Растежната фаза обаче не обхваща всички косми едновременно, а само определен процент от тях. Затова с една процедура могат да се унищожат само част от активните фоликули. Трябва да се направят няколко процедури през точно определен период, за да се унищожат всички фоликули.

Каква е причината лазерната епилация да се прави само по време на растежната фаза на косъма? Не може ли да се извършва и когато той спи?

Само през растежната фаза (наричана също анагенна) косъмът произвежда пигмент, който може да бъде „разпознат“ и таргетиран от лазера.

Колко струва лазерната епилация?

Цените се определят от големината на зоната. Пакет процедури излиза много по-изгодно, отколкото отделна манипулация.

 

DR-DENKOVA DERMATOLOGY e клиника по естетична и клинична дерматология, създадена от д-р Радина Денкова. За да получите консултация за лазерна епилация със специалист, свържете се с нас на тел. 0700 11 800 или www.dr-denkova.com