възраст икона

18+

Подходяща
възраст

времетраене икона

30-60 мин.

Времетраене

необходим брой процедури

4-6

Необходим
брой процедури

Инжекция икона

Инжекционна

Тип
терапия

Какво е косопадът?

Космените фоликули в нашия организъм периодично преминават през три стадия в своето развитие като всеки един от тези стадии е с различна продължителност (анаген, катаген, телоген). Косопадът настъпва, когато тези фази по някаква причина са с нарушена продължителност и от скалпа отпадат голям брой косъмчета като днес се смята, че нормално човек губи до 100 косъма на ден.

ФАЗА НА РАСТЕЖ

Анаген, това е най-продължителният етап в космения цикъл, когато косъмът израства.

ФАЗА НА ОБРАТНО РАЗВИТИЕ

Катаген, в която косъмът регресира и отпада.

ФАЗА НА ПОКОЙ

Телоген, когато косменият фоликул се подготвя да образува нов косъм.

Причини за появата на косопад

Косопадът може да засегне както мъже, така и жени и да настъпи във всеки един период от живота на човек. Може да започне рязко или постепенно и да е с различна продължителност, а причините могат да бъдат от различен характер.

Около 3 до 5 месеца след бременност настъпва косопад породен от промени в хормоналните нива, които държат косата във фаза анаген. Тези промени отлагат естествения момент на отпадане на косъма, който обаче настъпва, когато хормоните се върнат към нормалните си нива – няколко месеца след раждане. Това са естествени процеси, които траят известно време, след което организмът се саморегулира и косата се връща към обичайния си цикъл.

Тежки и/или продължителни бактериални и вирусни инфекции, операции, състояния на анемия или недостатъчно хранене, както и различни хранителни разстройства.

Токсични за космения фоликул вещества като тежки метали и най-често медикаменти за химиотерапия.

Това е когато състоянието на косопад е породено от различните хормонални разстройства – хипофункция или хиперфункция на щитовидната жлеза.

Получава се при прекомерно химическо, термично или механично третиране (например, прекалено стегнат pony-tail), както и при психотични състояния известни като трихотиломания, когато пациентите сами механично накъсват косъмчетата.

Това е генетично програмирано, полигенно унаследено състояние, което при мъжете прогресира във времето и с напредване на възрастта. При тях, състоянието не изисква изследване на хормонални нива. При жените обаче е признак за хормонален проблем и изисква определени лабораторни тестове преди определяне на терапевтична схема.

Разпространени митове за косопада

Съществуват множество неверни твърдения за косопада, които понякога се оказват и причина за неправилното третиране на проблема. Ето и някои от тях.

МИТ №1: ЧЕСТОТО МИЕНЕ Е ВРЕДНО ЗА СКАЛПА

Редовното измиване спомага за отстраняване на натрупаните замърсители от околната среда – прах, бактерии, както и собственият себум и нормално отделящите се мъртви епителни клетки. Вреда може да има, само ако не използваме подходяща, прекалено агресивна козметика.

МИТ №2: ПОДОБРЯВА КОНТУРА

Приемът на витамини помага единствено, ако страдаме от недостиг на определени витамини и аминокиселини, които участват в структурата на космените кератини. Има специално разработени комбинации от хранителни добавки за този проблем.

МИТ №3: ПОДСТРИГВАНЕТО ЩЕ РЕШИ ПРОБЛЕМА

Редовното подстригване е необходимо за нормалната структура на формирания косъм, но не повлиява на косопада, тъй като това е проблем, свързан с корена на косъма, а не с дължините.

Терапии за третиране на косопада

Оредяването на косата е дерматологичен проблем, за който следва да се обърнем към специалист, който да направи обстоен клиничен преглед и, ако е необходимо, да назначи допълнителни лабораторни тестове. Само консултацията със специалист може да ни помогне да изберем най-подходящата за нас терапия.

Мезотерапията е метод на третиране в медицината, когато с многобройни убождания в дадена зона се инжектират определени вещества с цел решаване на даден проблем. При третиране на косопад, това могат да бъдат специални комбинации от определени витамини, аминокиселини и микроелементи със стимулиращо влияние върху космения фоликул и увеличаващи фазата на анаген (фаза на растеж) и скъсяващи фазата на телоген (фаза на покой).

При плазмотерапията, в скалпа се инжектира кръвна плазма. Собствена кръв от пациента се преработва и се изолира богата на тромбоцити и естествено присъстващите в организма растежни фактори плазма. След преработката, плазмата се инжектира директно е скалпа.

Филърите представляват комбинация от хиалуронова киселина и пептиди, които се инжектират в скалпа с цел да го ревитализират и подхранят ефективно. За по-пълен и дълготраен резултат е необходимо да бъде направен курс от 4-6 процедури.

Каква е цената на процедурите и други практични въпроси

Цените на различните процедури може да откриете в актуалния ни ценоразпис. Нашите специалисти ще ви информират за възможни отстъпки при планиране на повече процедури.

Как да планирате своите естетични процедури?

Процедурата представлява многократни, повтарящи се убождания в областта на скалпа като при всяко се инжектира малко количество от избрания разтвор. Продължителността ѝ е около 20 минути. Косата трябва да е чиста и без стилизанти, както и да не се мие следващите 24 часа. Необходимо е да се избягва изпотяване и излагане на високи температури (плаж, сауна, парна баня). В зависимост от индивидуалната чувствителност е възможно пациентът да почувства лека болка или дискомфорт по време на инжектирането, които отшумяват бързо след края на процедурата.

Процедурата е подходяща за всяка една възраст над 18 години и при пациенти, които имат косопад; след трансплантация на коса; при сухи, увредени от стилизанти или химическо третиране коси.

Противопоказания тук са възпаления и нарушения на целостта на кожата в областта на инжектиране, прием на разреждащи кръвта и съдоразширяващи медикаменти, както и състояния на силно занижен имунитет.

За по-пълен и дълготраен резултат е необходимо да бъде направен пълен курс от 4-6 процедури през 2 седмици.
Ефектът настъпва обикновено след втората процедура, а продължителността му зависи предимно от причината за косопада.

Кажете „Не“ на косопада

Открийте правилната терапия за лечение на косопада и разгърнете увереността си.

Запазете час

    Искам час за следната процедура: