Кожата защитава целия ни организъм и има ключова роля за здравето. Въпреки това най-често мислим за нея в естетически аспект. Тя всъщност е орган и то най-големият в тялото ни. Служи като бариера между външната среда и вътрешните тъкани и системи. Това значи, че ни пази от навлизането на вредни микроорганизми и съответно не позволява развитието на заболявания. Междувременно обаче много от процесите в тялото се отразяват видимо на състоянието на дермата. Затова външният вид, проблемните състояния и грижата имат тясна връзка.

Типове кожа

За да се грижим правилно за кожата си, на първо място следва да сме наясно с нейния тип. Козметиката и процедурите са ефективни само ако са съобразени с типа и съответните му нужди. Колкото и качествени продукти да използваме, ако ги подберем грешно, те няма да са ефективни. Дори хидратиращите и антиейдж кремовете, предназначени за определен възрастов диапазон, са насочени към конкретни потребности. Те зависят от производството на себум и колаген, склонността към раздразнения и начина на живот. Нека да разгледаме в детайл основните видове:

 

Суха кожа

Сухата кожа има безжизнен вид и често повърхността ѝ е неравна. Това се дължи на липса на естествени овлажняващи вещества, които да я подхранят и защитят. В резултат на това тя се бели или напуква. Обикновено това е съпътствано с дискомфорт, като например сърбеж или опъване. Много хора имат точно този тип по рождение, наследен по генетичен път. Проблемът се обостря при ниски температури, вятър или излагане на слънце. Тези условия допълнително изсушават дермата, при което дискомфортът се засилва, а видимите симптоми се задълбочават. Причината е, че липсата на вода и защитни масла прави дермата податлива на раздразнения, тъй като бариерната ѝ функция е нарушена.

 

Мазна кожа

Мазната кожа на пръв поглед е противоположност на сухата, но това не е точно така. При нея има прекомерно отделяне на себум, който от своя страна също е дразнител. Той запушва порите и създава среда за размножаване на бактерии. По омазненото лице полепват и фини частици от замърсяването във въздуха, което влошава проблема. Сред видимите несъвършенства тук е лъщенето. Много хора в случая се опитват да го премахнат и допускат две основни грешки: докосват лицето си с мръсни ръце или твърде често го мият. В единия случай пренасят бактерии, които причиняват възпаления. В другия дехидратират повърхността, което организма компенсира с още по-обилно производство на мазнина.

 

Смесена кожа

Смесената кожа е тази, при която отделните зони са от различен тип. Най-често т.нар. Т-зона е мазна, а бузите и скулите са сухи. Т-зоната включва челото, носа и понякога брадичката. При тях порите често са разширени и запушени, забелязват се комедони и повърхността е лъскава. Същевременно страничните части – бузите, скулите и лабиалните линии – са твърде сухи. Проблемът в случая е, че хората използват козметика само за единия тип, която влияе негативно на зоните от другия. Смесеният тип се оказва най-трудният за обгрижване, тъй като при него се търси фин баланс. Подборът на продукти изисква внимание и обстойно запознаване със съставките и техния ефект.

 

Нормална кожа

Няма как да не споменем и нормалната кожа. Нейните притежатели имат най-голяма свобода в избора на продукти и съответно влагат най-малко усилия, за да поддържат добро здраве и вид. Нормалният тип означава, че епидермисът не е лишен от влага, но не е и натоварен от прекалено много себум. Омазняването е в рационални граници, за да поддържа мекотата и бариерната функция, но не предразполага към размножаване на бактерии. В този случай появата на несъвършенства е най-малко вероятна. Разбира се, начинът на живот и наследствените фактори имат значение. Това, че кожата ни е нормална, не значи, че не трябва да се грижим за нея. Напротив, от нас се иска да намерим козметиката и процедурите, които ѝ се отразяват най-благотворно, и да поддържаме доброто състояние, на което се радваме.

Проблемни състояния

Много хора причисляват чувствителността и дехидратацията към типовете кожа. Това обаче са състояния, които може да се появят при всеки един тип. С други думи, може кожата Ви да бъде нормална, но да проявява висока чувствителност в дадени условия. Може също така да е мазна, но да се нуждае от хидратация. Затова е най-правилно да разглеждаме типа, състоянието и нивото на реактивност поотделно. В противен случай може да пропуснем дадена стъпка от грижата или да наблегнем на грешните симптоми.

 

Чувствителна и нетолерантна

Чувствителната кожа, често наричана нетолерантна, е податлива на раздразнения. Основната разлика между двата термина е, че нетолерантността е свързана с контакт с алергени, които дразнят дермата. Чувствителност от друга страна може да има към всякакви субстанции или условия. В първия случай епидермисът се зачервява например при нанасяне на козметика, в чийто състав има определен алерген. Във втория зачервяването се дължи на излагане на слънце, висока или ниска температура или дори замърсяване. Много често може да имаме и двата проблема. Тогава е добре да обръщаме внимание на реакциите към дадени вещества и съответно да ограничаваме контакта с тях, както и да изпозлваме подходяща козметика, която успокоява раздразнението локално.

 

Дехидратирана

Дехидратацията е един от най-разпространените проблеми. Тя засяга хора с всеки един от типовете кожа и създава дискомфорт. Тя е една от най-честите причини за уморено изражение и видими линии, дори когато сме отпочинали. Тук проблемът буквално е, че няма достатъчно вода в дермата. Водата е важна, тъй като от нейните нива зависят свежият вид и равномерният тен. С дехидратацията следва да се борим първо на вътрешно ниво, т.е. като пием повече вода. Епидермисът е последното място, до което тя ще достигне. Затова е важно да приемаме достатъчно количество всеки ден. На повърхностно ниво също можем да вземем мерки. Обикновено хората с мазна кожа често мият лицето си и то с агресивна козметика или направо със сапуни. Това отнема от влагата и е временно решение, тъй като производството на себум не спира и дори се увеличава. От друга страна правилната хидратация намалява омазняването, тъй като организмът не изпитва същата нужда да овлажнява епидермиса.

Чести проблеми

Кожните проблеми са обект на изследване от дерматологията като клон на медицината. Когато става дума за заболяване или за съмнение за такова, най-правилно е да се консултираме с дерматолог. Ако имаме единствено естетически съображения обаче, сами можем да вземем мерки или поне да се запознаем с причините за проблема. Ще разгледаме някои от най-разпространените притеснения, техните причинители и евентуалните действия, които можем да предприемем, за да се справим с тях.

 

Пигментации

Пигментните петна и неравномерният тен се дължат на изменения в нивото на меланин. Когато неговото производство се повиши, наблюдаваме хиперпигментация. Причините са различни, но най-разпространените са:

 

  • Продължително и рисково излагане на слънце;
  • Белези от акне;
  • Хормонални промени;
  • Възпаления.

 

Съществуват три основни типа хиперпигментации: мелазма, старчески петна и поствъзпалителни. Мелазмата обикновено се дължи на промени в хормоналните нива и съответно може да се появи по време на бременност. Старческите петна са известни и като слънчеви, тъй като се появяват в зоните, които най-много излагаме на слънце (ръце, рамене, лице). Поствъзпалителните хиперпигментации се появяват, тъй като възпаленията засягат клетките, които образуват меланин (меланоцитите). Различните видове изискват различен подход. Превенцията обаче е свързана най-вече с подходяща козметика и слънцезащита.

 

Зачервяване

Зачервяването е симптом на кожно раздразнение. Най-простото обяснение е, че при наличие на дразнител, организмът снабдява епидермиса с кръв. Това е защитна реакция, чиято цел е по-лесно да се справи с въпросния дразнител или участъкът да заздравее по-бързо. Понякога причините са напълно очевидни, като например изгаряне, ожулване или друга повърхностна травма. В други случаи кожата се зачервява, тъй като е влязла в директен контакт с агент, към който има непоносимост. Това може да е алерген или замърсител. Честата поява на червени петна (особено по лицето) е признак на чувствителна или нетолерантна кожа). Причината обаче може да не е свързана с дермата, а с възпаление на костната тъкан, проблеми с кръвоносните съдове или зараза с инфекциозно заболяване, което се проявява по този начин. Съветваме Ви да обърнете внимание на поведението на епидермиса и при нужда да се консултирате с лекар.

 

Възпаления и акне

Акнето е кожно възпаление с характерни пъпки и подутини. Най-често се появява по лицето, както и в областта на раменете, гърба и гърдите. Белите и черните точки, гнойните и подкожните пъпки са видове акне. Важно е да уточним, че акнето е хронично състояние. Нерегулярното или единично образуване на възпаление не е акне. Пряката причина за появата му е запушването на порите. Това става заради прекомерно образуване на себум, натрупване на мъртви клетки, излагане на замърсяване и други.

Всяка пора е свързана с мастна жлеза. Ако в запушената пора попаднат бактерии, себумът остава вътре и така се получава пъпка. Причината акнето да е характерно за пубертета е промяната в андрогенните нива. Когато те се повишат, жлезите секретират повече мазнина, което понякога уврежда клетъчните стени. Това се превръща в подходяща среда за бактериите. В зависимост от причинителите и състоянието, акнето се лекува с локално с козметика или антибиотични препарати или вътрешно с медикаменти, предписани от лекар.

 

Бенки, лунички, брадавици

Бенките, луничките и брадавиците са разпространени кожни образувания. Бенките са струпване на клетки с високо съдържание на меланин. Те варират по цвят, форма и текстура. Някои са гладки, а други – релефни. Ако забелязвате, че дадена бенка променя формата, размера или цвета си, обърнете се към дерматолог. Луничките от своя страна са по-малки. Те също са свързани с производството на меланин, което в случая е твърде високо. Образуват се при продължително и често излагане на слънце. Най-често засягат хората със светъл тен. Брадавиците се различават по това, че се дължат на вирус. Става дума за определена разновидност на човешкия папиломен вирус. Понякога брадавиците изчезват сами, а в други случаи се налага намесата на специалист.

 

Стареене, бръчки и отпускане

Стареенето на кожата е процес, чиято степен и проява варира значително между отделните хора. Измененията са свързани със загуба на еластичността. Тя се дължи на спад в нивата на колаген и еластин. Без тях кожата загрубява, а контурите се отпускат. Бръчките са напълно естествен признак на стареене. Макар да нямаме контрол над наследствения фактор, който също е отговорен за появата на им, можем да променим начина си на живот, за да забавим или предотвратим образуването им. Излагането на слънце, тютюнопушенето и употребата на алкохол значително увеличават риска от ранна поява на тези несъвършенства.

Целулит и стрии

Целулитът е проблем на съединителната тъкан. Среща се по-често при жени, отколкото при мъже. Изразява се в неравна, вълнообразна кожна повърхност. Най-разпространен е в областта на бедрата и седалището. Причината за него е натрупването на мастни клетки между кожата и мускула под нея. По принцип наличието му не застрашава здравето, но много хора търсят решение по естетически причини. Стриите също засягат съединтелната тъкан. Те се появяват, когато средният слой на кожата, дермата, се разтегне над лимита си на еластичност. Тогава тя се къса и под нея се виждат долните слоеве. Стриите също не са опасни, но предизвикват притеснение. Поради тази причина съществуват редица методи за отстраняването им.

 

Грижа за кожата

Правилната грижа за кожата започва с познаване на нейните нужди. Именно затова започнахме статията с определяне на типа. Според него можете да подберете подходящи продукти за:

 

  • Почистване;
  • Подхранване;
  • Хидратация;
  • Защита;
  • Грим.

 

Начинът на живот и храненето също оказват съществено влияние. Нездравословната храна, липсата на движение и излагането на замърсяване имат осезаем негативен ефект. Добре е да имаме предвид, че грижата за кожата има три основни направления: бяла козметика, процедури и здравословни навици.

 

Естетичната грижа е свързана с наблюдение и внимателен подбор на продукти. За това може да Ви помогне специалист, който да Ви даде практически съвети. Ако имате съмнение за заболяване или изпитвате дискомфорт или болка, потърсете лекарска помощ.