Преди няколко години не вярвах, че в клиниката ни ще влизат и много мъже. Не вярвах и че всички те искрено ще се интересуват от най-подходящите за тях естетични манипулации, с които да поддържат тялото и лицето си. Но днес това е факт. Да говоря с тези наши пациенти е истинско удоволствие, защото виждам, че искат да се погрижат за себе си и че са все по-компетентни по отношение на новите процедури. Стане ли дума за апаратни процедури, често ме изненадват с познанията си. С тях най-често обсъждаме лазерната епилация, която вече е еднакво желана и от двата пола.

За да бъда максимално полезна на мъжете, ще насоча вниманието им към зоните, които обработваме с успех. Ще поговорим също и за възможностите за разреждането, изтъняването и пълното премахване на окосмяването.

 

Обезкосмяване на рамене и гръб при мъже

Мъжете често признават, че най-много ги притеснява окосмяването по гърба. Проблемните ситуации са на плажа или край басейна, когато се преобличат във фитнеса или пред интимните си партньори. Понякога космите растат плътно, друг път са на „туфички“ по кръста, плешките, около линията на гръбнака и раменете. Премахването им с бръснене е краткотрайно, а с кола маска – болезнено, защото косъмът е дебел, а коренът му – дълбок. Мястото също е неудобно. Практически  няма човек да се справи сам и се нуждае от помощ. Господата обаче се притесняват да помолят за съдействие дамата до себе си. Именно в този случай лазерната епилация е не просто удобно, а и дълготрайно решение. Не просто няма да се налага да търсят помощта на други хора, а въобще няма да се занимават с тази дейност повече.

 

Епилация на гърди и корем за мъже

Това е друга изключително популярна зона; бихме могли дори да кажем, че е най-предпочитаната от господата които са наши клиенти. Близо 70% от нашите пациенти си правят лазерна епилация в тази част на тялото. Някои от тях избират гърдите, други – корема, а трети – и двете. Основните причини са, че се харесват повече с гладка кожа или пък искат мускулатурата им да изпъкне по-добре. Има и много случаи, в които при нас ги водят само практични мотиви. Господата искат да се разделят с раздразнението и сърбежа, които окосмяването в тази зона създава, особено в топлите месеци. В този случай мотивацията им е изцяло здравословна, но естетическите преимущества също им допадат. Тук е мястото да споменем, че с тези процедури може да се постигне не само окончателно премахване, но и разреждане на окосмяването. Много мъже целят точно това. То облекчава дискомфорта и подобрява самочувствието им, като се оказва балансирана алтернатива на цялостното обезкосмяване.

 

Лазерно премахване на косми по задната част на врата

Задната част на врата е мястото, на което космите растат с бързината на косата. Някои мъже минават тази зона с бръснача, докато дойде време за часа им при фризьора. Други също не го харесват, но се опитват да го прикрият по различни начини. Тези, които изпитват истинска неприязън към тези косми избират лазерната епилация като окончателно решение. Така си осигуряват свежо усещане между две подстригвания и си спестяват няколко допълнителни бръснения. Това им дава по-голяма увереност във външния им вид.

 

Под линията на челюстта и шията: епилация за мъже

Много господа се дразнят от плътното окосмяване под ръба на челюстта, което слиза към врата. Това е напълно разбираемо по естетически, но и здравословни причини. В тази зона космите често се обръщат и растат навътре, което причинява неприятни възпаления. Образуват се подутини, които наподобяват пъпки, а мястото е видимо и привлича вниманието. Много мъже обаче, дори да нямат проблеми с растежа на косъма, просто искат да подчертаят челюстта чрез линията на брадата. Затова редовни бръснат шията си, но това е твърде трудоемко, отнема време, а и не всеки е достатъчно прецизен, за да се справи сам. Само след няколко лазерни процедури космите изтъняват и растежът им се забавя. В резултат врастванията изчезват, а челюстта е по-изразителна, което придава стилен и елегантен вид.

 

Лазерна епилация на скулите при мъже

Понякога окосмяването на лицето е много силно и гъсто. То може да обхваща дори скулите по начин, който мнозина намират за прекомерен. Постоянното бръснене в тази зона дразни нежната кожа, води до обриви и пъпки с гноен връх или до влошаване на вече съществуващо акне. Това, което можем да препоръчаме в този случай, са няколко лазерни процедури. Те ще олекотят косъма. Когато той загуби част от плътността си, гореописаните проблеми няма да Ви притесняват. Някои мъже се подлагат на този тип епилация и за да дефинират по-категорично формата на брадата си. Това може да се направи в допълнение към подчертаването на челюстта, за което вече говорихме. Във всеки случай, посещенията при бръснар намаляват. Поддръжката на външния вид такъв, какъвто го искате, става много по-лесна.

 

Неприятна ли е лазерната епилация

Важно е да знаете също, че дискомфортът от лазерната епилация е минимален. Импулсът напомня леко „парване“ с ластик. За да се чувствате максимално спокойни, при нужда прилагаме и локален анестетик. Не забравяйте, че преди процедурата космите в желаната от Вас зона трябва да бъдат избръснати и да не сте излагали тялото си на слънце в продължение на две седмици. За останалото можете да се доверите на нас. Ако се интересувате колко процедури лазерна епилация са необходими, вижте статията ни на тази тема. Разгледайте и секцията на блога ни, ориентирана към обезкосмяването с лазер, за да научите всичко, което Ви вълнува и да сте подготвени за първото си посещение в клиниката.

 

Бонус:

5 причини мъжете да изберат лазерна епилация

Все повече мъже се подлагат на лазерна епилация. Но има и такива, които все още се чудят дали тази процедура наистина е подходяща за тях и какви ползи би им донесла. Те обаче рядко ми задават този въпрос директно – най-често го виждам в скептичния им поглед или в леката нервност, с която очакват първото си лазерно обезкосмяване. Скъпи момчета и мъже, разбирам чудесно вашите колебания. Все пак само допреди няколко години този тип епилация беше запазена територия за вашите съпруги, приятелки и дъщери, а предложението да опитате и вие никак не ви привличаше – обикновено го отхвърляхте с твърдението, че „това нещо“ е само за атлетите, плувците, бодибилдърите или моделите.

Радвам се обаче, че тази нагласа постепенно се променя, а перманентното обезкосмяване се превръща в рутинна грижа за вас – независимо дали е лято и сте на плажа или сте в града и тичате по задачи. B нашата клиника все по-често посрещаме мъже, които искат да си направят тази процедура или пък вече са я изпробвали и са останали доволни. Попитах трима от тях защо харесват лазерната епилация. Надявам се, че отговорите им ще ви бъдат полезни.

 

Защото може да се прави на цялото тяло

„Гръб, гърди, корем, врат…Мога да си направя лазерна епилация навсякъде, където поискам.” – казва Васил, IT специалист. Неговият проблем беше силното окосмяване на гърба. Не очакваше, че толкова голяма зона може да бъде обработена толкова бързо. А беше важно за него, защото както сам каза „нямам време за губене.“

 

Защото е по-безболезнена от кола маска

Онези мъже, които са използвали други методи за епилация, също оценяват предимствата на лазерното обезкосмяване. Бръсненето е бързо, но само два-три дни по-късно отново сте в изходна позиция. „А за кола маската не искам да си спомням. Представи си как се изстръгва огромно количество дебели косми с дълбок корен. Боли!“ сподели ми Мартин. Действително в сравнение с тези методи лазерната епилация е и по-дълготрайна, и много по-щадяща. А също така премахва врастналите косми и съпътстващите ги раздразнения.

 

Защото подчертава атлетичната физика

„След дългите часове във фитнеса това е най-голямата награда“, продължава Мартин. Всъщност е точно така – когато окосмяването отпадне, постигнатият с много труд релеф на гърдите, корема, ръцете или гръба, се вижда в пълния му блясък.

 

Защото намалява раздразненията и сърбежа

Лазерната епилация дава на мъжете и приятно усещане за свежест. „Окосмяването, особено през лятото, е страшен дразнител – кожата те сърби, често е раздразнена, зачервена..“, споделя друг наш пациент. Когато е на по-големи площи, окосмяването причинява още по-голямо загряване и изпотяване, и задържа телесната миризма. Лазерната епилация нанася двоен удар върху тези проблеми.

 

Защото е секси (и на жените им харесва)

В края на моята импровизирана анкета и тримата мъже, с които говорих, признаха, че си правят лазерна епилация по още една причина – за да доставят удоволствие на любимите им жени, които харесват усещането за гладка кожа и го намират за много секси. А това също е важен аргумент, нали?

 

DR-DENKOVA DERMATOLOGY e клиника по естетична и клинична дерматология, създадена от д-р Радина Денкова. За да получите консултация за лазерна епилация със специалист, свържете се с нас на тел. 0700 11 800 или онлайн.