Премахването на окосмяване по лицето е деликатна тема при дамите. Косъмчетата над горната устна или прекомерното окосмяване на брадичката може сериозно да повлияят върху самочувствието ни. Но как да се отървем от тях? За щастие, съвременната естетична дерматология разполага с няколко решения на проблема. Единственото важно е тук е да изберем точния подход, който да отговаря на нуждите на лицето, спецификите на кожата и да осигурява дълготрайни ефекти. Особено когато става дума за отстраняването на мъхчета по лицето е изключително важно да подберем най-правилния метод, съобразявайки се с голямата чувствителност на зоната. Днес ще разгледаме най-често срещаните процедури за епилация, които се прилагат за премахване на ненужното окосмяване по лицето и също ще разберем какви са предимствата на една лазерна епилация на лицето пред останалите методики.

Съдържание:

Важни стъпки преди епилация

Епилирането на излишното окосмяване по лицето изисква нежна грижа и познаване на различните манипулации в детайли. В противен случай кола маската, електролизата или лазерите биха могли да оставят трайни белези и несъвършенства.

Епилацията на лицето винаги трябва да започне с дълбоко овлажняване на кожата, тъй като колкото по-мека и еластична е тя, толкова по-малко вероятно е да бъде възпалена или раздразнена при самата процедура за обезкосмяване. Ексфолирането веднъж или два пъти седмично също е особено важно, защото то премахва мъртвите кожни клетки от повърхността и предотвратява врастването на космите. Не трябва да забравяме, че след ексфолирането, задължително се нанася лосион или масло, за да се запази кожа хидратирана и защитена.

Независимо от това какъв тип премахване на окосмяване по лицето ще изберем, винаги трябва да следим как реагира епидермисът при всяка процедура. Ако се забележат набъбвания, враснали косми или повишена чувствителност, това вероятно означава, че методът не е подходящ за дадената кожа.

Бръсненето при окосмяване по лицето

Бръсненето е може би най-лесният и бърз начин за премахване на нежеланото окосмяване, както при мъжете, така и при много жени. Що се отнася до лицето обаче този метод има големи недостатъци за дамите.

Brusnene

Бръсненето е всъщност вид депилация – премахване на частта от косъма, която се намира над кожата, без да се отстранява косменият фоликул. При бръсненето кожата често може да се нарани и раздразни, което не е желателно особено по лицето. Също така ефектът от едно бръснене не е особено дълготраен и едва след ден до три, косъмчетата израстват отново. Друг недостатък на този метод е рискът от образуване на враснали косми, или косъмчета, които растат обратно в кожата, а не нагоре и навън. Както за всяка друга част от тялото, която бръснете, се препоръчва редовното ексфолиране на кожата поне два пъти седмично и често овлажняване и хидратиране, за да се предотврати врастването.

Кола маска и издърпване на мъхчета по лицето

Кола маската е друг често прилаган метод за справяне с нежеланото окосмяване по лицето. Една от зоните, където предимно се прилага, е в зоната на горната устна. Това обаче не се препоръчва от повечето дерматолози, защото тази процедура, също както бръсненето, води до враснали косми. Отскубването в тази зона също така засилва растежа на космите, огрубява ги и ги сгъстява. Кола маската е и по-болезнена от бръсненето и може да увреди чувствителната кожа на лицето.

Сравнена с бръсненето, тази процедура има по-дълготраен ефект (между една и три седмици), тъй като косъмът се отстранява изцяло, а не само частта на повърхността на кожата.

Лазерна епилация на лицето и предимствата на лазера

Другата ефективна, а и осигуряваща дълготрайни резултати процедура, е лазерната епилация. Ако имате по-светла кожа, може да се доверите на александритния лазер, независимо дали космите са фини или дебели. При всички типове кожа и дебели, тъмни косми най-добри резултати дават диодният и ND:Yag лазер. При по-сложните и необичайни комбинации – тип кожа/вид косъм, разчитаме на системите, които съчетават различни дължини на светлинната вълна. При първата консултация със специалист е важно той да ви насочи към подходящия вид лазер, а вие да прецените дали избраният от вас естетичен център разполага с оборудване, гарантиращо пълна безопасност за вашия фототип. Доверявайте се само на доказани естетични центрове с опитен екип от лекари и съвременна техника.

Lazrna epilaciya

При правилно избран лазер разреждането на окосмяването се забелязва след три сесии, а оптимални резултати се постигат след шест или осем процедури. Понеже манипулациите се извършат в непосредствена близост до очите, пациентът задължително трябва да носи очила, съобразени с настройките на конкретния лазер. Така зрението ще бъде предпазено от възможни увреждания.

Високата приложимост на една лазерна епилация за всички зони на лицето я правят предпочитан метод за справяне както с нежните мъхчета по брадичката или бузите, така и с косъмчетата по горната устна или бакенбардите.

При лазерна епилация на горна устна ефектът от процедурата се забелязва видимо още след втората сесия. Пациентите, които се подлагат на лазерна епилация на брадичка, могат да очакват перманентното премахване на 80-90 процента от космите. Малкото останали косъмчета обикновено растат по-бавно и са по-тънки, отколкото преди началото на процедурите.

Независимо къде се прилага, лазерната епилация на лицето е изключително бърза, ефективна и без рискове за пациента процедура.

Ако искате да се отървете дълготрайно от нежеланото окосмяване по лицето, запазете час за консултация с нашите специалисти в една от клиниките на DR—DENKOVA DERMATOLOGY. Тук разполагаме с опитен екип от лекари специалисти и най-съвременните лазерни технологии, които гарантират безупречни резултати без рискове.