С идването на лятото си задаваме този въпрос все по-често. Независимо дали вече сме започнали с процедурите за лазерно обезкосмяване или обмисляме този метод, излагането на слънце след лазерна епилация остава едно от основните ни притеснения. В морето от противоречива информация е трудно да се ориентираме къде свършват митовете и къде започват фактите.

Подходящи ли са процедурите за лазерна епилация през лятото? Как се отразява на кожата едно излагане на слънце след лазерна епилация? Има ли разлика при посещение на солариум? Днес ще отговорим на всички тези въпроси. Ще разгледаме как работят лазерите, какви са възможностите на последното поколение системи и кои са безопасните стъпки, за да се разделим с нежеланото окосмяване през най-горещия сезон.

Съдържание:

Технологиите и ефектът при лазерна епилация през лятото

Прецизирането на лъчението върху кожа дори със слаб загар е било изключително трудно за едни от първите лазерни системи. При тях, колкото по-тъмен е епидермисът, толкова по-трудно енергията таргетира меланинът в космения фоликул, а разрушаването му става по-неефективно.

Първото поколение лазери не е разпознавало добре космените фоликули в по-тъмната кожа, а едновременно с това често засяга и околните тъкани. Ето защо в зората и навлизането на процедурата в естетичната дерматология лазерна епилация се е извършвала през късната есен и зимата, когато епидермисът е светъл.

С развитието на технологиите и навлизането на новото поколение системи прецизирането на енергията рязко нараства, а извършването на лазерна епилация през лятото става възможно. Разбира се, при нея също е важно да се спазват някои важни условия.

Подходящи условия за лазерна епилация

За да се радвате на отлични резултати, не трупайте тен 1-2 седмици преди и след манипулацията. Това не се отнася единствено до ходенето на плаж, но и за дългото излагане на слънце по време на разходки, носенето на силно изрязани дрехи и т.н.

През лятото се налага да съобразяваме и дрехите си след сесия за лазерна епилация. Не забравяйте – нито един професионалист няма да се съгласи да извърши тази процедура по-малко от 72 часа след като сте се излагали активно под парещите лъчи, защото това крие риск от изгаряне. Когато и да решите да се подложите на лазерна епилация, кожата ви не трябва да е скоро подлагана на слънце с цел потъмняване.

Лазерна епилация през лятото

Опитният специалист винаги ще попита за навиците и намеренията ви. Също така ще прецени и състоянието на кожата в момента на консултацията. Важно е винаги да сте честни със своя естетичен специалист, защото в противен случай, процедурата може да крие рискове.

Полезно да запомним е, че резултатите от една лазерна епилация се запазват. Дори да отложите сесията за по-късен момент, няма да попречите на целите си за трайно обезкосмяване. Затова, ако е лято и искате да попиете възможно най-много слънчевите личи, спокойно може да насрочите следващата манипулация за периода, през който кожата ви ще е забравила за тена.

Лазерна епилация и солариум

Комбинацията между скорошен тен и лазерно обезкосмяване не е препоръчителна. Няма значение дали тенът е постигнат по стандартния път чрез излагане на слънчева светлина или чрез солариум. Тук важат абсолютно същите правила, както и при излагане на слънце след лазерна епилация или преди нея. Професионалистите отказват да провеждат процедури на клиенти, които са посещавали солариум в предходните две седмици. Две седмици след третиране с лазер също не трябва да посещавате соларното студио.

Другият популярен метод за придобиване на бронзов загар – автобронзантите, също трябва да се ползва предпазливо. Може да ги нанасяте между посещенията си в клиниката, но задължително ефектът следва да е отминал, когато дойдете за процедура.

Най-просто казано – за безопасното и ефективно провеждане на лазерна епилация през лятото, кожата ви трябва да бъде с естествения си цвят. Това е едно от най-важните условия за качеството на манипулацията.

Лазерната епилация върху тъмна кожа

Да предположим, че тенът ви избледнява бавно или по рождение имате по-тъмна кожа. Възможно ли е тогава подлагането на лазерна епилация през лятото или през друг сезон? Отговорът е „Да!“.

С модерното поколение системи като Inmode Triton и Duetto MT EVO се работи безопасно и върху по-тъмен епидермис, защото специалистът може да настрои правилното количество енергия (обикновено то е по-слабо при тъмната кожа в сравнение с това при светла или кожа без тен). Така напълно се избягват рисковете от хипер- или хипопигментации.

Проучете внимателно с какъв клас апарат разполага избраната от вас клиника и дали енергията, доставяна от него, може да се справи с окосмяване върху вашия цвят кожа. Най-ефективни и напълно безопасни са модерните системи с миксирано лъчение, които могат едновременно да работят като с дължина на вълната 1064nm, така и с 755 nm. Ако искате да разберете повече за лазерната епилация, прочетете и подробната ни статия с всички необходими детайли относно процедурата.

Lazerna epilaciya tamna koja 1130x600 1

Ключови стъпки при лазерна епилация през лятото

Като заключение уверено може да кажем, че една лазерна епилация през лятото е напълно възможна стига да спазват някои важни правила. Основните изисквания са: по време на процедурите да не събирате активно тен и да не се подлагате на процедури две седмици преди или след излагане зоната на третиране на слънце или солариум.

Друга важна стъпка е да се доверите на опитен специалист в доказана клиника с модерно оборудване. От естетичния специалист ще получите ценни съвети за третиране на зоната преди и след манипулацията, които задължително ще включват и използването на слънцезащита с висок фактор.

В клиниките на DR—DENKOVA DERMATOLOGY разполагаме не само с най-модерната техника за лазерна епилация, но и с екип от опитни естетични лекари, които ще ви помогнат да се отървете от нежеланото окосмяване успешно и без рискове. Така заедно ще постигнем мисия „Гладка кожа“.