Лазерната епилация е ефективен и траен метод за справяне с неприятното и нежелано окосмяване по тялото и лицето. При нея се борави с високотехнологични апарати, които насочват лъчение към косъма и по този начин повлияват растежа му. Този начин на обезкосмяване има своите специфики. При него има редица изисквания както към специалиста, който провежда манипулацията, така и към клиента, който се подлага на нея. Всички те са основани на самата технология и нейния ефект върху човешкия организъм. Тук става дума за резултати на ниво естетика и здраве. Затова днес решихме да дадем повече яснота по отношение на разликите между фотоепилацията и лазерната епилация. Развенчаването на някои митове и изясняването на разликите между тези две технологии ще Ви помогне да вземете информирано решение за процедурите. Това решение засяга самите процедури, които ще предпочетете и клиниката или студиото, където да се подложите на тях.

 

Лазерна епилация и IPL апарати

Много често ни питат дали има разлика между лазерните и IPL апаратите. Да, разлика има и тя е съществена. Най-простото обяснение е, че тези технологии се различават по използваната светлина. Импулсът на лазера е силно концентрирана, мощна светлина с една единствена дължина на вълната. Тя е насочена в една посока и способна да се фокусира в малка точка. IPL е съкращение от Intense Pulsed Light (интензивна пулсираща светлина). Това е синонимно на фотоепилация. Тази апаратура от своя страна използва по-широк спектър от видима светлина с различни дължини на вълната. Разликите в самите технологии означава, че ефектът, който можем да очакваме от тях, е различен. Те не повлияват нито кожата, нито космите по еднакъв начин.

 

Какви точно са разликите

Нека първо уточним какво е общото. Сходството между двете технологии е, че използват лъчение, което таргетира меланина в косъма. IPL изпраща серия от лъчи с различна дължина. При него идеята е, че някои от тях ще бъдат точните за типа на окосмяването и кожата. Тук лъчите не са толкова силни и не проникват толкова дълбоко, колкото при лазера. Той от своя страна е много по-прецизен и концентриран, поради което е и по-ефективен. Преимуществото на фотоепилацията е, че на пазара има уреди, с които можете да се обезкосмявате в домашни условия. За съжаление обаче има редица студиа, които рекламират услугите си като лазерна епилация, а в действителност използват апаратура за фотоепилация. Съветваме Ви, когато избирате студио или клиника, където да се подложите на манипулациите, да се информирате добре за технологията, с която боравят. Не забравяйте, че лазерната епилация следва да се провежда от дерматолог, за да бъде безопасна и да даде най-бързи и добри резултати.

 

Важно: Повече информация за това защо трябва да се доверите на дерматолог или медицински козметик за своята лазерна епилация

 

Видове лазери: Александритен, Диоден и Nd:YAG

Разлики има не само между фотоепилацията и лазера. Видовете лазер също имат своите специфики. Те биват три вида: Александритен, Диоден и Nd:YAG. Базовата разлика между тях е в дължината на светлинната вълна, която се измерва в нанометри. Александритният е с дължина на вълната 755nm и е подходящ за третиране на светла кожа. Диодният (810 nm) работи отлично върху светла до средно тъмна кожа, а Nd:YAG (1064nm) – върху тъмна кожа. Някои от тях се справят по-добре с фините косми, а други – с дебелите. Едни таргетират пигмента по-добре, други проникват по-дълбоко.

 

Предимства на най-модерните технологии

Ние в клиника Д-р Денкова използваме две системи за лазерна епилация. Това са Duetto MT EVO и Inmode TRITON. Duetto MT EVO е сложна система, която миксира две мощни, доказано работещи лъчения, тези на Александритния лазер (755nm) и на Nd:YAG (1064nm). Заедно те действат в изящен дует и дават двойно по-добър ефект от системите, използващи лъч с една дължина на вълната. Inmode TRITON e другият апарат, с който работим в клиниките ни. Той елегантно комбинира диоден и александритен лазер, като миксира едновременно дължини на вълната. Така TRITON действа с висока сила при нулев риск върху тъмна кожа. Фотоепилацията не може да се конкурира с нито една от двете системи.

 

Подходяща лазерна епилация според типа кожа и окосмяване

За клиента е трудно да се ориентира не само в разликата между отделните лазери, но също да избере между различните брандове и производители. Това, което можете да направите, е да се информирате подробно какво представляват манипулациите; да се поинтересувате с апарат от какво поколение разполага избрания от Вас дерматологичен (не козметичен) център и да зададете на специалиста всички въпроси, които Ви вълнуват. Нивото на компетентност при отговорите ще Ви ориентира дали сте избрали правилното място. Разбира се, ако изберете фотоепилация, също следва да държите на високи стандарти при избора на студио. Имайте предвид, че броят на процедурите варира в зависимост от типа кожа и окосмяване. Вижте статията ни на тема “Колко процедури с лазерна епилация са необходими?”

 

Лазерна епилация при светли косми

Много хора още вярват, че перфектни резултати се постигат само при комбинацията между светла кожа и тъмно окосмяване. В зората на лазерната епилация това съчетание беше нещо като мантра. Причината беше, че светлата кожа съдържа малко меланин, тъмният косъм – много, а лъчът „улучва“ целта безпогрешно. С новото поколение апаратура и възможностите за прецизни настройки, вече можем да обработваме различен цвят кожа, а също различен цвят и плътност на косъма. Това означава, че могат да се третират дори тънки руси косъмчета, защото те също съдържат меланин. Достатъчно е дерматологичният център да разполага с лазер за този тип окосмяване, а операторът да избере точните настройки. За съжаление все още няма единствено лазер, който третира бели косми. Фотоепилацията също не работи при тях.

В днешната статия се спряхме на разликите между фотоепилацията и лазера. Ние от екипа на д-р Денкова сме подготвили секция в нашия блог, която засяга въпросите, свързани с лазерната епилация. Посетете я, за да прочетете всичко, което искате да знаете. Това ще Ви помогне да вземете най-доброто решение за себе си и начина, по който искате да се справите с нежеланото окосмяване. Ще научите как да изберете клиника, кои зони можете да третирате и как да се подготвите. Подготвили сме материали на още редица важни теми по въпроса. Ако имате въпроси, винаги можете да се обърнете към нас.

DR-DENKOVA DERMATOLOGY e клиника по естетична и клинична дерматология, създадена от д-р Радина Денкова. За да получите консултация за лазерна епилация с дерматолог или медицински козметик, свържете се с нас на тел. 0700 11 800