“Да си направя ли лазерна епилация през лятото?“

С идването на лятото чувам този въпрос все по-често както от дългогодишните пациенти на клиниката, така и от новодошлите. Някои от тях са напълно убедени, че тази процедура не се извършва в топлите месеци. Други бързат да си запишат час, защото са чули или прочели точно обратното. В океана от противоречива информация вероятно е трудно да се ориентирате къде свършват митовете и къде започват фактите. Затова бих искала да Ви разкажа как работят лазерите, какви са възможностите на последното поколение системи и кои са безопасните стъпки, за да се разделите нежеланото окосмяване през най-горещия сезон.

 

Лазерната епилация през лятото: възможно ли е?

Само допреди няколко години това не беше мит, а реалност. С първите лазерни системи беше трудно да се прецизира лъчението върху кожа дори със слаб загар – колкото по-тъмен беше епидермисът, толкова по-трудно енергията таргетираше меланина в космения фоликул. Оттам и разрушаването му ставаше по-неефективно. Ще Ви дам пример. Представете си бял лист с малки сиви точки. Лесно е да ги посочите, нали? Ако обаче листът хартия и точките имат един и същи цвят? Тогава задачата става почти невъзможна, също както и успешните сесии през лятото.

По същия начин първото поколение лазери не разпознаваше добре космените фоликули в по-тъмната кожа, а едновременно с това често засягаше и околните тъкани. Ето защо ние, дерматолозите, настоявахме епилацията да се извършва през късната есен и зимата, когато епидермисът е светъл. Само тогава крайният резултатът беше добър. С развитието на технологиите и навлизането на новото поколение системи възможностите за прецизиране на енергията рязко нарастна, а процедурите с лазер през лятото станаха възможни. Разбира се, при нея също е важно е да се спазват някои условия.

 

Кога да си направя лазерна епилация?

За да се радвате на отлични резултати, не трупайте тен 1-2 седмици преди и 1-2 седмици след манипулацията. Тук не става дума единствено за ходене на плаж. През лятото се налага да съобразяваме и дрехите си след сесия за обезкосмяване. И не забравяйте: нито един професионалист няма да се съгласи да извърши тази процедура по-малко от 72 часа след като сте се излагали активно под парещите лъчи, защото това крие риск от изгаряне. Когато и да решите да се подложите на лазерна епилация, кожата Ви не трябва да е скоро подлагана на слънце с цел потъмняване. Със сигурност дерматологът ще Ви попита за навиците и намеренията Ви. Той ще прецени и състоянието на кожата Ви в момента. Имали сме случаи, в които клиентите се опитват да ни подведат, за да се съгласим да проведем сесията. Това е много опасно. Напомняме Ви, че резултатите от тези манипулации се запазват. Дори да отложите сесията за по-късен момент, няма да попречите на целите си. Затова, ако е лято, спокойно можете да насрочите следващата манипулация за периода, през който кожата Ви ще е забравила за тена.

 

Лазерна епилация след солариум

Комбинацията между скорошен тен и обезкосмяване с лазер просто не е препоръчителна. Няма значение дали тенът е постигнат по стандартния път чрез излагане на слънчева светлина или чрез солариум. Тук важат абсолютно същите правила, както и в горния случай. Професионалистите отказват да провеждат процедури на клиенти, които са посещавали солариум в предходните две седмици. Две седмици след третиране с лазер също не трябва да посещавате соларното студио. Другият популярен метод за придобиване на бронзов загар, автобронзантите, също трябва да се ползват предпазливо. Можете да ги нанасяте между посещенията си в клиниката, но задължително ефектът следва да е отминал, когато дойдете за процедура. Най-просто казано, за безопасното и ефективно провеждане на лазерна епилация дори през лятото, кожата Ви трябва да бъде с естествения си цвят. Това е едно от най-важните условия за качеството на терапията.

 

Лазерната епилация върху тъмна кожа

Да предположим, че тенът Ви избледнява бавно или по рождение имате по-тъмна кожа. Възможно ли е тогава да се подложите на лазерна епилация през лятото или през друг сезон?

Отговорът ми отново е „Да!“.

С модерното поколение системи като Inmode Triton и Duetto MT EVO се работи безопасно и върху по-тъмен епидермис, защото дерматологът може да настрои правилното количество енергия (обикновено то е по-слабо в сравнение с това при светла кожа или кожа без тен). Така напълно се избягват рисковете от хипер- или хипопигментации.

Проучете внимателно с какъв клас апарат разполага избраната от вас клиника и дали енергията, доставяна от него, може да се справи с окосмяване върху вашия цвят кожа. За мен най-ефективни и напълно безопасни са супермодерните системи с миксирано лъчение, които могат едновременно да работят като с дължина на вълната 1064nm, така и с 755 nm. С тях, също така, може да се отстранява окосмяване с различна дебелина и цвят.

 

В заключение уверено мога да кажа, лазерната епилация през лятото е напълно възможна

Основните изисквания са по време на процедурите да не събирате активно тен и да се доверите на опитен лекар. Той ще да избере доказано работещ за нуждите Ви апарат, както и правилните настройки. От специалиста ще получите и ценни съвети за третиране на зоната преди и след манипулацията, които да следвате. Те от своя страна със сигурност ще включват и насока да използване на слънцезащита с висок фактор. Само тогава мисия „Гладка кожа“ ще бъде успешна. Ако се интересувате дали има рискове от лазерната епилация, вижте стаята по темата.

Ще намерите и много полезна информация и отговори на въпроси относно този тип обезкосмяване. Ще научите как да изберете надежден специалист и място, дали има дискомфорт и какво всъщност да очаквате.

DR-DENKOVA DERMATOLOGY e клиника по естетична и клинична дерматология с клонове в София и Варна, създадена от д-р Радина Денкова. За да планирате своята консултация и диагностика за лазерна епилация с дерматолог или медицински козметик, свържете се с нас на тел. 0700 11 800 или на страницата ни за лазерна диагностика.