Децата и лазерната епилация

Ще Ви разкажа две случки, наскро синът ми разговаря с дъщерята на известен шеф-готвач. Много мило и умно момиченце на възраст от 10 години. Тя му споделя: “Знаеш ли защо съм с дълги ръкави? Защото не искам никой да вижда космите по ръцете ми. Искам да порасна и да си направя лазер, и всичко това да изчезне, за да не ми се подиграват момчетата.” Преди две седмици и аз получих писмо от дъщерята на моя пациентка, което дори още не е тийнейджър. Момичето намерило визитната ми картичка и решило да се посъветва. Пита ме кога най- рано може да си епилира тялото. Момичето е на 12 годинки. Споделило с майка си, а тя ѝ казала, че трябва да изчака. Притеснено е, не се чувства добре, страхува се да не стане обект на присмех в училище.

Замислям се над тези два случая. В последно време децата израстват по-бързо и т.н. акселерация ги развива твърде рано. Повечето момичета на възраст между 9 и 15 години емоционално и психически се притесняват от окосмяването си. В същото време майки на такива деца споделят с мен и ме питат дали не е твърде рано да започват да премахват нежеланото окосмяване. Осъзнавам, че това е проблем и за тийнейджърките, и за техните майки. Затова ще се опитам да изясня медицински ситуацията.

 

От колко години може да се прави лазерна епилация?

Ако дъщеря Ви не се чувства добре с окосмяването си в ранна възраст, сподели го с вас, не бързайте да махате с ръка. Като неин родител, но и като неин съветник и приятел поговорете спокойно с нея и ако тя настоява, можете да предприемете лазерна епилация. В този случай на родителя се пада отговорността да проучи пазара, да избере място с качествена апаратура и консултация с терапевт дерматолог. Като правило няма възраст за начало на този тип обезкосмяване. Това зависи от усещането и толерантността на пациента за болка и от решението на родителите дали да предприемат процедурата. Тези манипулации няма да повлияят на хормоналното развитие на детето, нито би могла да бъде причина за системни ефекти. Има 11 годишни момичета, които могат да разберат защо им е нужна процедурата, независимо, че ще изпитват определена доза дискомфорт.

 

Лазерна епилация при тийнейджъри

Съветът ни от медицинска перспектива е преди първият месечен цикъл не е добра идея да се започва лазерна епилация, защото хормоните все още са с нестабилни нива. Нови данни сочат, че първите по-плътни косъмчета при момичетата се появяват в областта на мишниците и пубиса между 8 и 14 години. Между 9 и 15 години започват да се уплътняват косъмчетата в областта на ръцете, краката и над горната устна. Макар че няма противопоказания и за по-ранно приложение, от лекарска гледна точка подходяща възраст за лазерна епилация е след 14 години. Тогава тийнейджърите много добре могат да се мотивират, а и биха понесли неудобството или болката по-добре. Понякога ниският праг на болка може да доведе до мърдане на детето, а оттам до нежелани странични реакции като изгаряне. Ако се питате какво е усещането, вижте статията “Боли ли лазерната епилация”.

 

Лазерна епилация като първи метод на обезкосмяване

Преди броени дни Quanta System – създателите на революционната система Duetto, с която работим в клиниката ни, публикуваха снимки на най-младия пациент в историята на лазерите, момиче на 11 години. Разбира се, в този случай е било налице нформирано съгласие от родителите. С иновативния Kidepil протокол на Quanta днес дори най-младите пациенти могат да се справят с нежеланото окосмяване. Миксираното действие на Александритен и Nd:Yag лазер, изборът на подходяща дължина на вълната и непрекъснатото крио-охлаждане позволява да се работи при пълен комфорт и безопасност на пациента. Ето какво споделя единайсетгодишното момиченце: “Страхувах се, че другите ще видят космите ми на плажа тази година. Не бях убедена, че искам да си направя кола маска, дори и процедура с лазер след като майка ми беше разказвала как други апарати могат да са болезнени. Но сега се чувствах много комфортно с лазерът на Quanta.”

 

Надеждни клиники за процедури при тийнейджъри

Знаете, че в много козметични студия днес се предлага всякакъв род лазерна и фотоепилация, подходяща и за тийнейджъри. Но козметиците не са лекари. Те не могат да Ви дадат медицински съвет по този въпрос. Затова преди всичко е изключително важно майката и детето да се консултират с лекар дерматолог. Не става дума само емоционалния и психологически момент, а да бъде спазен основния принцип в медицината “Primum non nocere” или “Първо да не вредим”. След основна оценка на състоянието на пациента (заболявания, наличие или отсъствие на месечен цикъл) лекарят ще предложи най-сигурния начин за премахване на нежеланото окосмяване. Подготвили сме статия на тема “Защо да изберете лазерна епилация при дерматолог?

 

Разбиране как работи лазерната епилация

Много е важно самите пациенти да разберат естеството на процедурата, какво да очакват от нея. Без значение от възрастта на човека, който се подлага, добре е той да бъде наясно колко дълъг ще е пътят до крайния резултат. В случая тийнейджърите ще знаят дали да очакват напълно и окончателно премахване на косъмчетата. Те сами могат да решат дали искат това за себе си или целта им е оредяване и изсветляване. Много е важна и мотивацията на самите момичета на тази възраст. Категорични сме, че консултацията с лекар е необходима и поради факта, че по време на срещата с майката и детето лекарят ще документира състоянието и нуждите на младия пациент и ще следи през цялото време резултатите. Така и родителите могат да бъдат спокойни.

Вижте блог секцията ни, свързана с епилацията с лазер. Там ще намерите конкретни отговори по темите, които Ви вълнуват. Там споделяме опита си и даваме ценни съвети по отношение на подготовката и протичането на манипулациите. Колкото по-добре информирани сте, толкова по-реалистични ще бъдат очакванията Ви.

 

DR-DENKOVA DERMATOLOGY e клиника по естетична и клинична дерматология, създадена от д-р Радина Денкова. За да получите консултация за лазерна епилация с дерматолог или медицински козметик, свържете се с нас на тел. 0700 11 800!