Премахването на нежеланото окосмяване е една от най-често дискутираните теми в естетичната дерматология. Това от своя страна подтиква развитието и въвеждането на все по-нови технологии и апарати както за професионално, така и за домашно приложение. Двете най-бързо развиващи се направления са именно за лазерна епилация и фотоепилация. Затова днес решихме да дадем повече яснота по отношение на разликата между лазерна и фотоепилация. Развенчаването на някои митове и изясняването на същността на тези две технологии ще помогне при вземането на информирано решение за процедурите и избора на подходящ метод за обезкосмяване. Освен избора на процедура изключително важно е да се подбере доказана естетична клиника с квалифициран лекарски състав и съвременна апаратура, за да се гарантира здравето, сигурността и безупречният ефект от процедурата.

Съдържание:

Същност на лазерната технология и IPL апаратите

Един от най-често задаваните въпроси е дали има разлика между лазерните и IPL апаратите. Отговорът е да – разлика има и тя е съществена. Най-простото обяснение е, че тези технологии се различават по използваната светлина. Импулсът на лазера е силно концентрирана, мощна светлина. Тя е насочена в една посока и е способна да се фокусира в малка точка. IPL е съкращение от Intense Pulsed Light (интензивна пулсираща светлина). То се използва синонимно на фотоепилация, но често се прилага и при други видове естетични процедури. Тази апаратура от своя страна използва по-широк спектър от видима светлина с различни дължини на вълната.

Разликите в самите технологии означава, че ефектът, който може да се очаква от тях, е различен. Те не влияят нито на кожата, нито на космите по еднакъв начин.

Разлика между лазерна и фотоепилация

Сходството между двете технологии е, че използват лъчение, което таргетира меланина в косъма. IPL обаче изпраща серия от лъчи с различна дължина. При една фотоепилация идеята е, че някои от тези лъчи ще бъдат точните за типа на окосмяването и кожата. Тук лъчите не са толкова силни и не проникват толкова дълбоко, колкото при лазера.

Преимуществото на фотоепилацията е, че на пазара има уреди, с които можете да се обезкосмявате в домашни условия. За съжаление обаче има редица студиа, които рекламират услугите си като лазерна епилация, а в действителност използват апаратура за фотоепилация. Затова е важно при избора на студио или клиника, където да се подложим на лазерна епилация или фотоепилация, да се информираме добре за технологията, с която боравят. Друг ключов момент е, че една лазерна епилация следва да се провежда от медицински специалист, за да бъде безопасна и да даде най-бързи и добри резултати.

Лазерна епилация и видове лазери

Лазерната епилация е ефективен и траен метод за справяне с неприятното и нежелано окосмяване по тялото и лицето. При нея се борави с високотехнологични апарати, които насочват лъчение към косъма и по този начин повлияват растежа му. Този начин на обезкосмяване има своите специфики.

Lazetna epiciya

Видовете лазер са една от тях. Те биват три вида: Александритен, диоден и Nd:YAG. Базовата разлика между тях е в дължината на светлинната вълна, която се измерва в нанометри. Александритният е с дължина на вълната 755nm и е подходящ за третиране на светла кожа. Диодният (810 nm) работи отлично върху светла до средно тъмна кожа, а Nd:YAG (1064nm) – върху тъмна кожа. Някои от тях се справят по-добре с фините косми, а други – с дебелите. Едни таргетират пигмента по-добре, други проникват по-дълбоко.

Предимствата на една лазерна епилация

В клиниките на DR—DENKOVA DERMATOLOGY се използват две от най-модерните лазерни технологии за премахване на окосмяването. Това са Duetto MT EVO и Inmode TRITON. Duetto MT EVO е сложна система, която миксира две мощни, доказано работещи лъчения, тези на Александритния лазер (755nm) и на Nd:YAG (1064nm). Заедно те действат в синхрон и дават двойно по-добър ефект от системите, използващи лъч с една дължина на вълната.

Inmode TRITON e другият апарат, с който работим в клиниките ни. Той елегантно комбинира диоден и Александритен лазер, като миксира едновременно съответните дължини на вълната. Така TRITON действа с висока сила при нулев риск върху тъмна кожа.

Това са прецизни и същевременно мощни технологии, които ефективно и дълготрайно отстраняват нежелано окосмяване без риск за кожата при правилното им приложение.

Подходяща лазерна епилация според типа кожа и окосмяване

Много хора още вярват, че перфектни резултати се постигат само при комбинацията между светла кожа и тъмно окосмяване. В зората на лазерната епилация това съчетание беше нещо като мантра. Причината е, че светлата кожа съдържа малко меланин, тъмният косъм – много, а лъчът „улучва“ целта безпогрешно.

С новото поколение апаратура и възможностите за прецизни настройки вече може да се обработва различен цвят кожа, а също различен цвят и плътност на косъма. Това означава, че могат да се третират дори тънки руси косъмчета, защото те също съдържат меланин. Достатъчно е дерматологичният център да разполага с лазер за този тип окосмяване, а операторът да избере точните настройки.

Lazerna

Понякога е трудно да се ориентираме не само в разликата между отделните лазери, но също да изберем между различните брандове и производители. Подробната информация относно манипулациите, апаратите – от какво поколение са те и как работят, както и компетентността на специалистите в естетичната клиника, са ключът към правилното място за извършване на лазерна епилация. Разбира се, ако изберете фотоепилация, също следва да държите на високи стандарти при избора на студио. Имайте предвид, че броят на процедурите варира в зависимост от типа кожа и окосмяване.

Ако искате да се отървете от нежелано окосмяване дълготрайно и ефективно, доверете се на професионалния екип в клиниките на DR—DENKOVA DERMATOLOGY. Запазете час за консултация и нашите специалисти ще ви помогнат да изберете и планувате вашите лазерни процедури, съобразени с индивидуалните нужди на вашата кожа.