Същност и анатомия на мимическите бръчки

За да се третират правилно и максимално ефективно, бръчките по лицето трябва да се разграничават на база не само разположението им, но и анатомичната им специфика. Някои са статични, а други динамични или още познати като мимически.

Anatomiya mimicheski

Динамичните бръчки, които познаваме и като мимически, са продължение на нашия емоционален живот. Образуват се предимно в областта на челото, между веждите и около очите. Всеки човек се характеризира с различна изразеност на мимиката, което е определящо за дълбочината на линиите.

Статичните бръчки често се дължат на генетична предразположеност и са резултат от естествения процес на остаряване, съпроводен с бавната, но неизбежна загуба на колаген и еластин. Върху формирането им влияе също околната среда (климат, замърсяване, ултравиолетови лъчи) и начинът на живот (хранене, тютюнопушене, употреба на алкохол).

Видовете мимически или динамични бръчки се определят от позицията им и съответно мускулът, който се съкращава.

  • Точно между веждите е разположен procerus – мускулът, който придвижва кожата надолу и така предизвиква както вертикални, така и хоризонтални бръчки в тази област.
  • Corrugator supercilii се намира над всяка вежда, а работата му е да снишава веждите и да ги движи по хоризонталата. Отговорен е за т.нар. гневна бръчка, за образуването на която допринасят също вече споменатият procerus и малкият depressor supercilii (намиращ се отстрани на носа, между веждата и окото).
  • Хоризонталните линии по челото се дължат най-вече на съкращаването на frontalis – мускулът, заемащ голяма част от фронталния лоб и повдигащ веждитe.
  • Да не забравяме и orbicularis oculi – мускулът, който затваря клепачите и предизвиква появата на бръчките „пачи крак“ в ъгълчетата на очите.

Процедури за третиране на мимически и статични бръчки

Когато говорим за бръчки, породени от съкращаването на лицевите мускули, съвсем естествено е да таргетираме проблема с мускулен релаксант, познат под името ботулинов токсин или ботокс. Но когато търсим цялостен ефект и искаме видимо освежаване на лицето, статичните и динамичните бръчки трябва да се третират едновременно.

Mimicheski brachki

Програма за справяне с мимическите бръчки

Специалистите в DR—DENKOVA DERMATOLOGY могат да изготвят цялостна терапевтична програма за справяне с мимическите бръчки. Тя се изготвя на база индивидуалните специфики на вашата кожа, както и нейните нужди.

условия

ПРЕГЛЕД И КОНСУЛТАЦИЯ

Преглед от експерт, назначаване на изследвания и анализ на състоянието.

график

ПРОГРАМА ЗА ЛЕЧЕНИЕ

Създаване на конкретни стъпки, избор на терапии и създаване на цялостен план.

грижа

ДОМАШНА ГРИЖА

Определяне на най-подходящите продукти за поддръжка и грижа в домашни условия.

терапия

ПРЕВЕНЦИЯ

Проследяване на състоянието и изграждане на стратегия за запазване на резултатите.

Първата стъпка е важна

Планирайте своя годишен скинчек и консултация в една от клиниките на
DR—DENKOVA DERMATOLOGY.

Запазете час

    Искам час за следната процедура: