Младото лице е емоция, красота и привлекателност, но също така е сложен и съвършен баланс между кожа, мастна тъкан, кости и лицеви мускули. С възрастта притегателната му сила и свежест постепенно намаляват, защото балансът между отделните структури се променя – те отслабват, изтъняват, разместват се и увисват.

В последните години естетичната дерматология се справя с овладяване на остаряването почти на всяко структурно ниво. Едва наскоро естетичните специалисти покориха една сложна „територия“, а именно – мускулите на лицето, които също се разтягат с възрастта и водят до отпуснат лицев контур.

Новият ефективен и интелигентен подход, който не само връща експресията на лицевите мускули, но и младежката емоция и симетрия на лицето, се нарича миомодулация.

Съдържание:

Какво е миомодулация и защо е важно да върнем тонуса на мускулите на лицето?

За смекчаването на мимически бръчки по челото и около очите много често се прилага инжектирането на ботулинов токсин. Нашите лицеви мускули обаче не винаги имат нужда само и единствено от блокиране с ботокс особено ако не са разположени в областта на челото и очите, а в други зони.

Тук на фокус излиза именно миомодулацията, с която можем да влияем върху тонуса на мускулите на лицето във всяка една зона. Тя се извършва с дермални филъри, които се инжектират в определени точки и зони на лицето. Така успешно се коригират не само естетичните несъвършенства, породени от напредването на възрастта, но и специфични проблеми, свързани с лицевата асиметрия.

Кога, как и защо се отпускат мускулите на лицето?

Мускулите поддържат познатата младежка позиция на лицето до 30-40 годишна възраст. Когато сме млади, елеваторът (мускулът, който дърпа тъканите нагоре) е по-силен от депресора, който действа в обратната посока.

Muskulite na

Дебалансиране

За съжаление при стопяването на мастния слой на лицето и изтъняването на подлежащите кости, мускулната активност се дебалансира. Останал без подкрепата на поддържащите го структури, елеваторът губи мощността си. От своя страна депресорът увеличава тонуса си и започва да дърпа лицевите структури надолу. Появява се отпуснат лицев контур без ясна структура и привлекателен обем.

Разтягане

Освен че с възрастта мускулите на лицето се дебалансират, те се и разтягат. Защо се случва това? Мускулът, най-елементарно казано – ту се свива, ту се връща в покой. Ако обаче той няма сухожилия и вложки в кожата, използва еластичността на кожата, за да се върне в покой. Лошото е, че при стареене кожата губи еластичност, т.е. тя вече не може да поддържа мускула в покой. Следователно той все по-трудно се връща към това състояние и постепенно се разтяга.

Кой е най-честият признак за отпускане мускулите на лицето?

Както може би всеки от нас е забелязал, един от маркерите на остаряването е промяната в усмивката. Когато ъгълчетата на устните сочат нагоре, ние инстинктивно възприемаме човека срещу нас като млад и жизнен. Когато обаче усмивката му стане хоризонтална или пък „увисне“, впечатлението ни за същия този човек рязко се променя. Но на какво се дължи промяната?

В младите ни години костта и мастната тъкан около скулите и очите е запазена, осигурявайки нещо като опора за големия зигоматичен мускул, който повдига ъглите на устата при усмивка. При перфектни условия мускулът има оптимална теглителна сила нагоре. При стареене обаче структурите под мускула се променят – орбиталната кост леко се стопява, мастните подложки в долния орбитален ръб изчезват и “мигрират” надолу, а кожата губи еластичност. Останал без сигурна опора, големият зигоматичен мускул постепенно губи способността си да повдига ъгълчетата на устните.
Miomodulaciya 1130x600 1

Как да се справим с отпускането на мускулите на лицето?

Миомодулацията е иновативен и ефективен метод за справяне с отпускането на мускулите на лицето. За да се извърши правилно обаче, трябва да се спазват определени условия от страна на естетичния специалист.

Първото условие е естетичният дерматолог не просто да познава перфектно мускулите на лицето, но и да разбира взаимодействията между тях. Също така трябва да знае отлично как тази лицева мускулатура се отнася към останалите структури (кожа, мастна тъкан, кости) и да ги разглежда като едно цяло. В противен случай всяка намеса може да доведе до неестествен резултат.

Третият изключително важен аспект от миомодулацията е прецизната техника. За да се подобри балансът на лицевите мускули, се влияе на тяхното съкращаване. С правилната техника не само връщаме експресията им, но и изпращаме важно емоционално послание: “Това лице е младо, защото неговото движение е младежко”.

В зависимост от целите на миомодулацията филърите се поставят под или над мускула, а инжектирането в определени зони може да постигне различен резултат – структуриране на долната част на лицето, дефиниране на средната част, повдигане ъгълчетата на устните или леко лифтиране на веждите, като едновременно с това се подобрява емоционалният израз и естественост при движение.

За постигането на подобен цялостен резултат се изискват огромни познания и дълъг практически опит. В клиниките на DR – DENKOVA DERMATOLOGY разполагаме с най-съвременните условия и специалисти с многогодишен опит в областта на естетичните процедури и моделирането на лицето. Запазете своя час за консултация и разберете точно от какво се нуждае вашето лице и кожа, за да изглежда младо, свежо и озарено от положителни емоции.