Разговор с д-р Радина Денкова за спецификите при поставяне на хиалуронови филъри в устните и какви естетични проблеми биха могли да се коригират. 

Какво трябва да знаем, преди да предприемем моделиране на устните си с хиалуронов филър?

Когато една жена влезе в кабинета на естетичния дерматолог и поиска уголемяване на устните, лекарят трябва да изслуша внимателно желанията й, да прецени и съобрази желаният резултат с възрастта й, да прецени как да подходи спрямо формата и анатомичните особености на цялото лице. Съобразяването на всички тези фактори е висшият пилотаж в нашата работа.

При младите момичета процедурата е по-лесна, защото се работи само върху устните, а не и върху околните тъкани. При жените след 45-годишна възраст се появят и други фактори, които оказват влияние върху процедурата и я правят значително по-сложна. След като навлезем в зрелостта, разстоянието между носа и горната устна започва да се отпуска и става по-голямо. В резултат горната повърхност на устните става по-плоска. Междувременно подкожната мазнина също намалява. Когато “подплатата” изтънее и вече няма какво да отделя добре мускула от кожата, той започва да се изразява с появата на радиерни (т.нар. ‘‘пушачески”) бръчки около самата устна. Понякога те са по-видими при хора, чиято професия е свързана с много говорене или пък при пациенти с генетично силни мускули, които рязко свиват и отпускат устните.

При жени в зряла възраст, ако първо не подсилим тъканите около устните, каквото и да правим със самите устни, крайният резултат няма да бъде удовлетворяващ. Още по време на консултацията естетичният дерматолог трябва да прецени дали има намаляване на обема около устата и, ако е така, да предложи на пациентката си първо да бъде подплътена тази зона, а едва след това да се пристъпи към съществената процедура и да бъде направен лек обем на устните. В противен случай крайният резултат ще е гротесков – силно издадени напред устни, поради хлътнала навътре заобикаляща ги зона.

Има ли нещо, което не може да бъде променено с помощта на инжекционна процедура?

Понякога при нас идват пациенти, които имат естествено паднали или хоризонтални ъгълчета на устата, а желанието им е ъгълчета им да сочат нагоре. За съжаление, тази промяна не е възможна със средствата и възможностите на естетичната дерматология.

Кои са най-желаните устни като обем и форма?

Едва ли ще ви изненадам: обемните и пухкави устни, които има актрисата Анджелина Джоли. При мен идват и пациентки, които искат устните на Блек Лайвли или Дженифър Лоурънс. Колкото и техники да владеем обаче, не е възможно да придадем подобна форма на устните на всяко едно момиче, особено, ако по рождение те са тънки.

Естетичният дерматолог трябва внимателно да обясни на пациента с какво се характеризират устните му и какви резултати могат да бъдат постигнати спрямо тези особености. Прилагаме различна техника на инжектиране според различните форми и анатомични дадености. Преди да решим как ще подходим, оценяваме особеностите на устните в покой и в движение. Отчитаме как мускулите обръщат устните, когато пациентът се усмихва – дали това става нагоре или навътре, или напред. Винаги мислим за устните не като за отделен елемент от лицето, а като за част от периоралната зона, която обхваща от назолабиалните гънки, през устата и марионетните линии, до брадичката.

 

dr denkova modelirane na ustni s filari

 

Възможно ли е с помощта на хиалуронов филър да се скрие т.нар. gummies smile или венечна усмивка?

При Gummies smile мускулите повдигат устната прекалено много и това е причината да се разкрива голяма част от венеца. Когато това притеснява пациента, трябва да се приложи моделиращото действие на филърите върху мускулите. Процедурата е сложна и не всеки естетичен дерматолог е в състояние да я изпълни прецизно. Единици са специалистите, които могат да влязат с канюла в конкретния мускул, който повдига горната устна и да инжектират филъра така, че той да отпусне въпросния мускул. Целта на интервенцията е горната устна леко да “падне”. Така, когато пациентът се усмихва, частта между между сухата и влажната част на устната се смъква леко надолу и покрива венеца. Респективно усмивката става по-красива. Но ако при една стандартна устна използваме същата инжекционна техника както при наличието на gummies smile, тя ще падне прекалено много и ще изглежда, меко казано, неестетично.

Какви са рисковете да се подложим на процедурата при неопитен инжектор?

Най-големият риск носи слабото познаване на анатомията на цялата периорална зона. В нея са разположени две артерии, разклонения на фациалната артерия – супралабиална и инфралабиална. Когато лекарят не знае на каква дълбочина да инжектира устната, може да достигне до тези разклонения, да ги запуши и да предизвика некроза на тъканите. А това е много тежко усложнение. Също така, при използването на много плътен продукт в меки устни понякога се получават топчета и бучки. Когато този тип филър се ползва неправилно и се инжектира повърхостно, топчетата придобиват бял цвят и стават видими.

Втората грешка е използването на неподходящ продукт. Има дерматолози, които избират много плътен филър, който е с по-висока трайност, но така правят компромис с естетиката. По-високата трайност почти винаги е за сметка на допълнителен, нежелан обем, твърда повърхност и невъзможност за сгъване на устните. Всички тези ефекти са предпоставка за притискане на съдовете от плътността на продукта или за т.н. васкуларни инциденти. В някои случай е възможно да се получи и некроза на тъканите.

Много от младите специалисти не могат да направят прецизна оценка на цялото лице и обикновено директно започват да работят върху устните. Също така често използват една и съща техника, без да отчитат анатомичните особености на устните и без да се съобразят с тях. По време на обученията ми не спирам да повтарям на младите специалисти колко е важно да съобразят формата, която искат да придадат на устните, със статуса или професията на пациента. Подобно разминаване не бива да има, защото нашият външен вид говори за положението ни в обществото, за вкуса и ценностите ни.

Как преценявате продукт с каква плътност ще използвате при различните пациенти?

Филърите за устни са с два вида плътност. Единият е много лек и се използва, когато искаме да придадем деликатен обем. Другият е естествен, средно плътен филър, който подхожда на плътността на самата устна. След като премине първоначалният лек оток от инжектирането му, резултатът е много естествен.

 

dr denkova filari ustni

 

Какви са спецификите при контурирането на устните?

Не всички устни са подходящи за контуриране. Ако липсва естествен контур резултатите след намесата няма как да са много добри. Друга важна предпоставка за доброто контуриране е използването на много фин продукт, който само да подчертае естествената форма. Плътния филър дава груб контур и оформя т.нар. патешки или рибешки устни.

Когато пациентът не иска да му бъде направен контур или когато самият контур е разлят и няма как да бъде подчертан, работим само върху хармоничен обем. В случай, че пациентката е в по-зряла възраст, и идва при нас, за да премахнем радиерните й бръчки (т.нар. пушачески бръчки), тогава задължително правим контур и се придвижваме перпендикулярно по бръчките, за да може кожата да се изглади. Използваме много фин и елегантен продукт. Целта ни не е да постигнем обем, а да заличим онова, което притеснява пациентката. 

Възможно ли е да подобрите пропорциите на лицето като промените обема и формата на устните?

Това също е висш пилотаж в нашата професия. Ако носът е по-голям, работим върху устните и брадичката. Когато дадем малка предна проекция на тези две зони, тогава пропорциите се изравняват и носът чисто оптически вече не изглежда толкова доминиращ. По отношение на устните, една от опциите ни е много фино и елегантно да им направим предна проекция така, че ако пуснем мислено вертикална правата линия от върха на носа, върхът на брадата да опира в нея. При брадичката – тук искам да уточня, че в много случаи, когато носът е много голям, тя “влиза” навътре, можем да направим проекция от 0, 5 до 1 см с филър. Ако обаче се налага тя да бъде изнесена с повече от 1 см, трябва да се намеси хирургията.

Какви други естетични проблеми, освен венечната усмивка, се решават с поставяне на хиалуронов филър в устните?  

При пациенти, които са преживели операции или инциденти, работата върху устните вече е  реконструктивна. Помагаме на хората, преживели травма, да се почувстват психологически по-добре. Много пъти съм възстановявала симетрията след операция на т.нар. заешка устна. Всеки път предизвикателството е голямо. В момента имам пациент, които е опериран още като дете. С напредването на възрастта – в момента мъжът е на около 45 години, устната започва да слиза навътре и да става плоска, а шевовете от някогашната интервенция се виждат все повече. В този случай целта ми е леко да издам устната напред, за да върна естетичния й вид. При друга моя пациентка, която страдаше от същото състояние, разликата между двете страни на устните беше много голяма и видима. В този случай възстанових симетрията, за да може жената да се чувства максимално комфортно. При сериозни белези или частична липса на тъкан също може да се направи корекция. При мен дойде жена, която беше захапана от куче и почти половина от устната й беше откъсната. Постепенно възстанових обема така, че двете страни отново да се изравнят и съответно психологическият дискомфорт да намалее.

 

dr denkova filari ustni promodni