Естетичната дерматология и изящните изкуства си приличат. Много често повтаряме тези думи, защото наистина вярваме в тях. С колегите ни неведнъж сме си говорили, че точно като скулпторите и художниците ние разделяме мислено лицето на части. „Рисуваме“ хоризонтална линия през средата му, която минава под очите и над върха на носа. Внимателно изследваме и извайваме горната половина – естетичният център, който издава както възрастта, така и емоционалното състояние на пациентите ни.

Защо околоочният контур остарява най-бързо и най-видимо?

Обяснението е сравнително просто, но решението на проблема е комплексно, изисква блестящи познания по анатомия и лека, тренирана ръка.

Първо, кожата в горната част на лицето е по-тънка от тази в долната му част, като най-тънка е върху клепачите, под очите и в близката до тях част на носа, а най-плътна – по брадичката, по бузите и върха на носа. Ето защо с възрастта състоянието на епидермиса и дермата първо се влошава в периорбиталната зона (т.е. непосредствено около очите).

Второ, в горната част на лицето са съсредоточени много и основни мимики. Често казваме: „Очите говорят“, но всъщност говорят не те, а околните мускули. Един от тях отваря клепача, друг го затваря. Близките мускули (над веждите и между тях, по слепоочията и под окото) също индиректно товарят периорбиталната зона и предизвикват появата на динамични бръчки, включително т.нар. пачи крак.

Третият проблем идва от загубата на обем и от преразпределянето на подкожните мазнини. Резултатът са хлътвания или торбички в окооочната зона. Лицето започва да изглежда още по-уморено и заради успоредното стопяване на подкожните структури в близкост – около слепоочията и скулите.

Какво може да се направи?

  • Когато работим в периорбиталната зона, в клиниките ни първо оценяваме цялата горна част на лицето както при мимика, така и в покой.
  • Отчитаме позицията и подвижността на веждите, функционирането на клепача, динамичните и статичните бръчки, излишъка от кожа.
  • Изследваме загубата на обем около очите и в свързаните с тях сектори.
  • Представяме си промените в костната структура, които настъпват с възрастта (с времето костта около орбитите се стопява, като този процес е по-силно изразен в долната им част и по-слабо, в долната).
  • Правим план. Решаваме дали ще работим само около очите или ще разширим зоната си на действие (съответно към скулите и веждите), за да постигнем по-видими и дълготрайни резултати.

Едва след това разпределяме усилията си в няколко посоки:

  1. Подобряваме плътността на кожата в околоочната зона (чрез различни лазерни или радиочестотни процедури, стимулиращи образуването на колаген).
  2. Възстановяваме изгубения обем (чрез филъри, подходящи за този деликатен сектор от лицето, които поставяме на точно определена дълбочина).
  3. Фино регулираме мимиката, която предизвиква нежелани бръчки (чрез поставяне на мускулен релаксант).

Обикновено комбинираме различни процедури, защото зад един и същи на пръв поглед проблем често се крият различни причини. Появата на т.нар. слъзна долина, която ни придава уморен вид, може да се дължи както на загуба на обем, така и на отпускане на кожата. Тъмните кръгове пък може да са резултат както от изтъняване на епидермиса и дермата, така и на пигментация или на лошо кръвоснабдяване. Работата в зоната около очите е изключително специфична, а добрият резултат зависи от много фактори – като се започне от умението на специалиста да мисли комплексно и се стигне до владеенето на изключително прецизни техники.