Портрет на щастлива жена, гледаща през прозореца

В тази статия обаче ще се запознаем с опасните бенки – как изглеждат, от какво се появяват и как да се научим да ги разпознаваме. Това е изключително важно както за здравето, така и за спокойствието. Подробно сме разглеждали видовете бенки, техните разновидности и евентуалните начини за премахване в тази статия. Можете да се запознаете по-подробно с бенките по главата тук, а с бенките по различните части от тялото тук.

Как изглеждат опасните бенки

Злокачествените бенки се наричат меланоми, а тяхното разпознаване с просто око е наистина доста трудно. Затова е препоръчително да посещавате дерматолог поне един път годишно. С помощта на дерматоскоп – уред, който увеличава кожните структури, лекарят може да прецени дали дадената бенка е опасна за здравето ви или не.

Освен задължителното посещение при дерматолог е хубаво да можете да следите състоянието на бенките си сами. Колкото по-рано забележите наличието на проблем, за решението на който да се обърнете към специалист, толкова по-голям е шансът да го преодолеете, защото раковите образувания може все още да са в началната фаза и да не са се разпространили из тялото. Така, в случай, че се наложи хирургично отстраняване на възпалената тъкан, шансът да се предпазите от развитието на онкологично заболяване е много по-голям.
При проверка за опасни бенки е добре да се водите от правилото ABCDE, където:

 • A е първата буква в asymmetry (асиметрия) – обикновената бенка е симетрична, с формата на кръг или овал. Когато прокарате мислена линия през средата ѝ, трябва двете образувани части да са сравнително еднакви (равни). Ако това не е така, то е препоръчително да посетите дерматолог;
 • B в borders (граници) – втората точка от правилото е подобна на първата, но тук гледате ясните, добре изразени граници при доброкачествените бенки и разлетите и недобре изразени на злокачествените;
 • C в color (цвят) – цветът на обикновената бенка трябва да е равномерен, обикновено светло или тъмно кафяв. Ако невусът е или стане синкав, зеленикав, черен, то това означава, че дълбочината му се увеличава и е възможно да става дума за меланом. Тук е важно да подчертаем, че не всяко образувание по кожата е бенка. Съществуват и червени издутини, които всъщност се наричат чери ангиоми, те са доброкачествени образувания и обикновено се разглеждат като признак за стареене на кожата. Много хора имат и издутини с телесен цвят, които в повечето случаи са безвредни. Въпреки това правилото ABCDE може да се прилага и спрямо червените и телесните издутини тъй като наблюдението и сигурността, никога не са излишни;
 • D в diameter (диаметър) – обикновено бенките са с диаметър не по-голям от 5-6 мм. При по-голям размер е добре да посетим дерматолог;
 • E в evolving (развитие) – в случай че бенката започне да се променя, да се издува или уголемява, това е сигурен признак за наличието на активен процес. Необходимо е този процес да бъде изследван от кожен специалист.

Важно е да се научите да следите състоянието на бенките по кожата си. По този начин можете да предотвратите възникнал проблем в началния му стадии, а и ще се чувствате по-спокойни, когато знаете, че всичко със здравето ви е наред.

Кога бенките стават опасни и какво могат да причинят

Дерматолог разглежда бенка на пациентка с лупа в клиниката

Невусите могат да се превърнат в опасни образувания, когато започнат да се променят по форма и големина или са с цвят, различен от кафявия.

Злокачествените меланоми могат да причинят рак на кожата. Раковите (злокачествените) бенки се различават по външен вид. Някои от тях могат да показват всички по-горе изброени симптоми, други може да имат само един или два симптома. Важно е да запомните, че дори при появата на най-малкото съмнение, е препоръчително да се свържете с дерматолог, който да оцени опасността на бенката.

Посещението при дерматолог е задължително при следните симптоми :

 • възпаление, което не минава;
 • сърбеж, болка, напрежение в областта на бенката;
 • разпространение на пигментацията;
 • подуване или зачервяване в областта и около бенката;
 • лющене, кървене на невуса;
 • поява на възловидно образувание.

На какво се дължи появата на бенките

Основните фактори, които предизвикват появата на бенки по тялото са два. Единият фактор е генетичният, тоест това, което сме наследили от родителите си, а другият е прекомерното излагане на слънце,особено по време на детството.

Бенките са по-често срещани при хората, които са предразположени към лунички или имат такива. Луничките са винаги плоски, но бенките могат да бъдат както плоски, така и да изпъкват над кожата. Появата им се дължи на увеличеното количество тъмен пигмент, наречен меланин. Те се образуват, когато клетките в кожата (меланоцити) растат в клъстери или бучки.

Невуси се наблюдават сред хора от всички раси – европеидна, азиатска, африканска, но най-често срещани са сред хората, притежаващи светла кожа, руса или червена коса, както и при хора със зелени или сини очи. При тях рискът от образуване на меланоми е най-голям, затова се налага задължителното използване на продукти с висок слънцезащитен фактор, както и редовни прегледи при дерматолог.

Също така, бенки могат да се появят и по-късно през годините, в резултат на външни фактори. Най-вече след прекомерното излагане на слънце. Не всички новопоявили се бенки са опасни или имат потенциал да се превърнат в такива, но за да сте спокойни е хубаво да потърсите специалист за консултация за новопоявили се бенки.

Фактори, които увеличават риска от появата на меланоми

Млада жена с бенки по лицето

Има някои хора, които са по-предразположени към това да развият меланоми, като зад това стоят следните фактори.

Първият фактор е, ако сте се родили с големи бенки. Тези видове бенки се наричат ​​вродени невуси. При кърмачетата тези бенки се определят като големи, ако са с диаметър повече от 5 сантиметра.

Хората, които имат необичайни бенки, също са по-податливи към развитието на меланом. Необичайните бенки са по-големи от обикновените и имат неправилна форма. Известни са като като атипични (диспластични) невуси. В повечето случаи са наследствени и често имат тъмнокафяви центрове с по-светли и неравномерни граници.

Броят на вашите бенки предсказва риска от развитие на рак на кожата. Проучвания показват, че наличието на много бенки, по-точно наличието на повече от 50 обикновени бенки, е фактор, който увеличава риска от меланом. Хората под 50 години, които имат 20 или повече бенки на ръцете си, също са изложени на повишен риск от меланом. Ако имате член на вашето семейството, който е имал меланом, шансът и вие да развиете е по-голям. Това може да се дължи на факта, че някои видове необичайни бенки водят до генетична форма на меланом, тоест предават се и наследствено.

Kак да защитите кожата си

За да предотвратите появата на нови бенки и развитието на меланоми, е необходимо да предпазвате кожата си. Трябва да вземете мерки срещу ултравиолетовото (UV) лъчение, причинено от слънцето, тъй като то е свързано с повишен риск от меланом. Особено важно е да се предпазват децата, защото тези, които не са били защитени от прекомерното излагане на слънце, са склонни да развиват повече бенки.

Нанасяйте слънцезащитен крем целогодишно.

Нанасянето трябва да става около 30 минути преди да излезете навън, дори и в облачните дни. Разнасяйте го обилно и прилагайте отново на всеки два часа. Ако плувате или пък се потите повече, използвайте слънцезащита по-често. Хубаво е да използвате лосион с по-голям фактор на слънцезащита (SPF), например SPF 50, а ако кожата ви е твърде светла, е задължително да изберете по-висок от този фактор.

Препоръчително е да носите слънчеви очила, шапки с широка периферия или шапки с козирка и дълги ръкави, когато това е възможно. Съществуват и дрехи, които могат да ви помогнат да избегнете увреждане от UV лъчите. Има облекло, което е изработено от плат, специално обработен за блокиране на UV лъчението. Съветваме ви да избягвате солариума, тъй като лампите излъчват UV лъчи, които могат да увеличат риска от рак на кожата.

Кога трябва да потърсите специалист

млада жена, която събира тен на плажа със слънцезащитен крем във формата на слънце на рамото

Препоръчително е поне веднъж годишно да посещавате дерматологична клиника, където специалист да извърши необходимите рутинни прегледи на вашата кожа и бенки. Не експериментирайте с различни мехлеми, които сте видели на реклама. Ако вашето състояние налага лечение, то е строго индивидуално и предписано от дерматолога само за вас.

Трябва да потърсите специалист, веднага щом забележите промяна в състоянието на някоя от вашите бенки или забележите, че имате новопоявили се бенки. Ако се чувствате притеснени относно невусите по тялото ви, то непременно се свържете с дерматолог. С помощта на дерматоскоп, той ще оцени състоянието на вашите бенки и ще ви даде най-правилните съвети или ще назначи необходимо лечение.

Опитайте да следите за промени, които могат да сигнализират за меланом. Запознайте се с местоположението и вида на вашите бенки. Редовно преглеждайте кожата си. С помощта на огледало можете да направете проверка от главата до петите, включително скалпа, дланите и ноктите, подмишниците, гърдите, краката и стъпалата ви. Също така проверете и гениталната си област. Ако изпитвате известни притеснения, говорете с вашия лекар за рисковите фактори за меланома и колко често е добре да правите рутинен професионален преглед на кожата.

Консултация със специалист от DR Denkova Dermatology относно опасните бенки

Чернокожа жена на дерматологичен преглед

Ако сте забелязали нещо съмнително или изпитвате притеснение относно опасните бенки, можете да се доверите на екипа от специалисти в клиника DR Denkova Dermatology. Премахването на рискова бенка може да ви спаси от сериозен здравословен проблем, затова не бива да се колебаете и да отлагате консултация.
Можете да запазите час за преглед в клиниката и да се запознаете подробно с процеса по премахване на бенки и образувания.
Ако изпитвате притеснение относно естетическия вид на дадена бенка и се колебаете за нейното премахване, специалистът ще ви прегледа обстойно и ще прецени дали това е препоръчително за вашия случай и какви са вариантите за премахване на бенки от тялото.
Запознахме се подробно с опасните бенки, как изглеждат, как се образуват и начините, по които можете да се предпазите от тях. Не забравяйте, че трябва да си обръщате достатъчно внимание, защото здравето и естетичния вид на вашите бенки са на първо място. Навременния преглед и лечение може да ви предпазят от сериозен здравословен проблем. Грижете се за кожата си, защото тя е най-големият и най-важният сетивен орган в човешкото тяло.
В случай, че имате въпроси, не се колебайте да се свържете с клиника DR Denkova Dermatology за консултация и преглед.