Не е тайна, че с възрастта горните клепачи започват да се отпускат и постепенно да увисват. Това най-често се дължи на загуба на еластин и колаген в кожата. Но когато е налице един по-паднал от другия клепач, това може да е сигнал за развиване на птоза. Това състояние не само нарушава естетически симетрията на лицето, но може и да доведе със себе си редица очни проблеми.
Ако имате съмнения дали сте развили птоза или не нашата статия ще ви е полезна. В нея ще ви дадем подробна информация какво представлява птозата, какви видове съществуват и как може да се преодолее този неприятен проблем.

Какво представлява падналият клепач

Птозата, по-позната като паднал клепач, е състояние, което се характеризира с необичайно ниска позиция на горния клепач – нормално той покрива около 1 мм от роговицата, но може да е паднал толкова много, че да покрие зеницата. Птозата може да ограничи или дори напълно да блокира нормалното зрение, като предизвиква различни други болестни състояния, свързани със зрението. За щастие, това състояние може да се лекува, за да се подобри както зрението, така и външния вид.

Видове птоза (паднал клепач)

Както се досещате, птозата има различен вид и произход, но по своето същество тя е едно и също състояние. Може да бъде вродена или придобита вследствие на различни причини. Нека ви запознаем с подробностите в детайли:

Птоза при деца

Децата, родени с това състояние, са носители на вродена птоза. Това най-често може да бъде причинено от проблеми с повдигащия мускул. Когато едно дете има паднал клепач, то може често да накланя главата си назад, да повдига брадичката или с веждите си, за да се опита да види по-добре. С течение на времето тези движения могат да причинят проблеми с главата и шията.
Понякога падналият клепач може да е сигнал и за други проблеми при детето, свързани с очите. Те могат да включват неправилно движение на очите, заболяване на очните мускули, тумори (на клепача или другаде) и други. Наличието на птоза излага детето на риск от проблеми със зрението. Ако клепачът на детето увисне толкова много, че зрението да се блокира, може да се развие амблиопия, позната още като мързеливо око – единият зрителен орган предоставя по-влошено зрение в сравнение с другия. Дете, което има вроден паднал клепач, също така може да развие астигматизъм, когато наблюдава замъглени изображения, а освен това и да получи неправилно позиционирани (кръстосани) очи.

Птоза при възрастни

Инволюционната или придобитата птоза е тази, която може да се придобие на по-късен етап от живота, или когато вече не сме деца. Възрастните могат да развият това състояние, когато повдигащият мускул се е разтегнал перманентно или се е отделил от клепача. Това може да бъде причинено от стареене или нараняване на окото. Понякога птозата се случва дори като страничен ефект след определена очна операция. Рядко заболявания или туморни образувания могат да засегнат мускула на клепачите до такава степен, че да причинят състоянието на паднал клепач.

Неоперативни корекции за стагяне на клепачите и веждите

Как може да се лекува птозата или падналия клепач

За щастие, това неприятно и влошаващо зрението състояние има лечение. То е най-често по хирургичен път, но все пак възрастта отново е от значение. Нека проследим различните методи на лечение и други важни подробности, които трябва да знаете:

Лечение на птоза при деца

Офталмолозите вземат предвид следните фактори, когато решават най-добрия начин за лечение на птоза при деца:

  • Възрастта на детето;
  • Дали са засегнати единият или двата клепача;
  • Височината на клепачите;
  • Силата на мускула на клепача;
  • Движенията на очите.

В повечето случаи офталмолозите препоръчват операция за лечение на падналия клепач при деца. Това е или за стягане на повдигащия мускул или за прикрепяне кожата на клепача към други мускули, които могат да помогнат за повдигане на клепача. Целта е подобряване на зрението. Ако детето има и амблиопия, тя също трябва да се лекува. Това състояние може да се подобри чрез носене на превръзка за очи, специални очила или използване на определени капки за очи за укрепване на по-слабото око.
Всички деца, страдащи от паднал клепач, независимо дали са претърпели операция или не, трябва редовно да посещават своя офталмолог за очни прегледи. Тъй като детските очи растат и променят формата си, те трябва да бъдат редовно проверявани за амблиопия, рефракционни нарушения и други проблеми с очите. Най-добре е лекаря да определи колко често са необходими прегледи на вашето дете.

Медикаментозно лечение на птоза при възрастни

Съществуват капки за очи за възрастни, които се предписват от офталмолог и съответно могат да бъдат закупени само с рецепта. Лекарството – оксиметазолин – действа на мускула, който повдига клепача. При някои хора с придобита птоза лекарствените капки действат така, че клепачът започва да се отваря по-широко след използване на капките. Нужно е обаче да се поставят всеки ден, за да продължат да работят.
Оксиметазолинът не действа при определени видове паднал клепач, например, като тези, които възникват от нараняване или от неврологично заболяване. Затова попитайте вашия офталмолог дали е подходящ за вас.

Хирургичен метод за отстраняване на падналия клепач при възрастни

Повдигане на клепача с методите на естетичната медицинаОперирането на птоза обикновено се извършва като стандартна амбулаторна процедура, което означава, че можете да се приберете вкъщи в същия ден, в който ще се случи самата манипулация. Използва се локална анестезия, за да изтръпне окото и областта около него. Понякога хирургът нанася незначителна корекция на повдигащия мускул на клепача. За по-тежка птоза може да се наложи повдигащият мускул да бъде прикрепен отново към клепача. Както при всеки вид хирургична намеса, има възможни рискове и усложнения при възстановяване от операция на птоза.
Преди операцията на паднал клепач не забравяйте да споменете за всички лекарства, които приемате. Включете всички лекарства, отпускани с рецепта или без, но също така и всякакви витамини и добавки. Важно е специалистът, който ще извърши операцията, да знае дали приемате аспирин (или лекарства, съдържащи аспирин), разредители на кръвта или имате проблем с кървенето.
Вече сте запознати със състоянието птоза, какво го причинява и как може да го отстраните. Не забравяйте да се консултирате с офталмолог преди да предприемете първи стъпки в разрешаването на проблема.

Иновативен нехирургичен метод за премахване на паднал клепач от D-r Denkova Dermatology

Ако имате притеснения относно протичането на хирургичната операция за премахване на птозата, в клиниката на д-р Денкова сме разработили иновативен нехирургичен начин. Стягането, изглаждането и повдигането в зоната на веждите и клепачите вече може да се направи и с минимално инвазивна процедура, точно толкова ефективна, колкото и традиционния фейс- или браулифтинг. AccuTite опъва и уплътнява кожата по начин, който дълго беше възможен единствено чрез прецизни хирургичните методи. А резултатите са впечатляващи. Не губете време, а направете своята консултация с нашите специалисти.