Д-р Радина Денковаа

Целулит - Pillar страница

Какво представлява целулитът?

Целулитът е естетичен проблем, при който кожата изглежда неравна и покрита със своеобразни подутини и вдлъбнатини. Той може да засегне почти всички части на тялото, но най-често се появява по бедрата и седалището, както и по ръцете, коремната област и дори по гърба. Дължи се на мастните натрупвания под кожата, които притискат съединителната тъкан и нарушават гладкия вид. Най-характерно за този проблем е, че се маха изключително трудно и се задълбочава бързо, с което силно влияе на самочувствието.

Skin? Checked.

Научното название на това състояние е гиноидна липодистрофия. Виновниците за него са структурните изменения в мастните клетки и съединителната тъкан, която се намира под повърхността на кожата. Мастните клетки се уголемяват прекомерно, с което избутват тъканите над себе си. Резултатът са добре познатите ни вдлъбнатини и издатини, които напомнят на текстурата на портокалова кора.

Има редица фактори, които влияят на появата на този проблем, но е факт, че той почти не се среща при мъжете, докато при жените е силно разпространен и засяга над 90% от тях. Най-сериозната предпоставка е свързана с наследственост или т. нар. гени. Ако дамите в семейството ни имат целулит, е много по-вероятно и при нас да се появи в даден момент.

Има три основни вида целулит. Всеки от тях може да се появи в различна степен, т.е. видът не се определя от степента, а от структурните особености. Трите вида са:

 • Мек

Мекият целулит на вид прилича на отпусната кожа. Основните причини за появата са липсата на редовно движение и напълняването. Ако сте засегнати в малка или умерена степен, можете да се предпазите от задълбочаване с упражнения и хранителен режим.

 • Твърд

Твърдият целулит се среща и при дами, които спортуват усилено и се хранят правилно. Истинско предизвикателство е сами да се справим с този тип портокалова кожа, тъй като усилията на ежедневно ниво дават минимални резултати. Има редица дами със стегнато и добре оформено тяло, при които все пак се забелязват характерните вдлъбнатини.

 • Ендематозен

Ендометозният тип се дължи най-вече на лошо кръвообращение и задържане на течности. Той най-често се появява по бедрата и коленете, като се разпростира и към прасците и глезените. Краката се подуват и пациентите често усещат болка при допир. Първата стъпка към премахването му е възстановяването на доброто кръвообращение в засегнатите зони и извеждането на задържаните течности.

Твоята кожа към какъв тип целулит е податлива?

Научи всичко за кожата си като заявиш своя годишен скинчек при DR—DENKOVA DERMATOLOGY!

Запазете час

Кои са причините за появата на целулит?

Кои са основните причини за появата на “портокаловата кожа”?

Skin? Checked.

Самите промени в мастните клетки се случват заради някои хормонални процеси в организма. Учените смятат, че хормоните, свързани с образуването на мастна тъкан, имат пряка роля в образуването на портокалова кожа. Тъй като това състояние се среща най-вече при жените, се смята, че естрогенът също го повлиява.

Лошото кръвообращение е водеща предпоставка за поява на целулит. Дългите часове в седнало положение, липсата на движение и притискането на кръвоносните съдове оказва сериозно влияние върху състоянието на кожата. Нездравословното хранене също задълбочава проблема, тъй като не успяваме да изразходим всички калории, които приемаме, и организмът ги превръща в мазнини.

Дехидратацията видимо влошава състоянието на кожата не само по отношение на целулита, а цялостно. Когато не пием достатъчно вода, външните слоеве на кожата изтъняват, което прави несъвършенствата става много по-видими от обичайно. Кръвоносните съдове, стриите и целулитът си личат много повече, когато сме дехидратирани.

Не всички течности обаче са добре дошли. Алкохолът влошава състоянието на кръвоносните съдове, подсладените напитки лесно се превръщат в мастни натрупвания, а млякото е богато на мазнини и е източник на естроген. Така че когато специалистите призовават към обилна хидратация, имат предвид единствено вода.

Макар че целулитът се среща при хора с всякакво тегло и структура на тялото, факт е, че е по-вероятно да се появи, когато се натрупат и излишни килограми. Тъй като те често са свързани с недостатъчно движение, връзката между теглото и състоянието на кожата определено съществува.

Как се премахва целулитът?

Целулитът е изключително упорит и лечението му изисква сериозни усилия и постоянство.

Премахване на целулит

Няма универсално правилен подход за справянето с него, тъй като, както казахме, факторите, които му влияят, са много на брой и при всеки човек са индивидуални. Най-лесно можем да разделим начините за третиране на проблемните зони на домашни и професионални. Домашното лечение е свързано с начина на живот, храненето, спорта и козметиката, която нанасяме с цел да намалим портокаловия вид на кожата. Професионалните са свързани с определени специализирани терапии, за които следва да се обърнем към дерматолог.

Skin? Checked.

Терапия против целулит с шокови вълни

Високотехнологичната терапия D-actor Masterpuls изглажда портокаловата кожа.

Към процедурата

Какви са методите за справяне с целулита?

Кои са най-познатите методи за справяне с целулита?

Козметика

Козметиката против целулит е в изобилие. Тя е под формата на лосиони, кремове и олиа, които целят да подобрят кръвообращението, да подпомогнат стопяването на мазнините или направо да прикрият несъвършенствата. Козметичните продукти обаче сами по себе си не са достатъчни, за да предизвикат значителен и дълготраен ефект. Евентуалните резултати се дължат на факта, че обикновено нанасяме кремовете с масажни движения, които имат известна полза в случая.

Skin? Checked.

Спорт и движение

Спортът помага да задържим добрите резултати, които сме постигнали, но в повечето случаи не е достатъчен, за да премахне изцяло портокаловата кожа. Движението има огромен принос към доброто кръвообращение и компенсирането на вредите от многобройните часове в седнало положение. Въпреки това има много дами, които спортуват усилено и все пак не се радват на перфектно гладка кожа. Това е показателно за упоритостта на проблема и нуждата от професионална помощ, за да се справим.

Масажи

Масажите са популярен начин за намаляване на целулита. Те обаче, дори когато се комбинират с подходяща козметика, имат ограничено действие. Масажът подпомага движението на лимфата, с което разсейва натрупаните токсини, което от своя страна позволява по-бързото разграждане на мазнините.

Има обаче известни опасности, свързани с масажирането на засегнатите зони. Ако движенията са твърде резки и агресивни, рискуваме да увредим връзките на съединителната тъкан, с което единствено да влошим проблема, вместо да си помогнем. Въпреки това редовните и внимателни масажи се препоръчват не толкова за постигане на резултати, колкото за поддържането им.

Кои процедури се борят с целулита?

Skin? Checked.

Процедури против целулит

Процедурите против целулит са различни по вид и технология. Някои от най-ефективните използват лазер, вакуум, радиочестотна енергия, шокови и акустични вълни. Вакуумът позволява добър дренаж и извеждане на задържаните течности, което намалява обема на подутините. Радиочестотната енергия и акустичните вълни повлияват всички типове на състоянието и подобряват еластичността на дермата, като спомагат за изхвърлянето на метаболитните отпадъци. Шоковата терапия подобрява метаболизма и подпомага разпределението на мазнините.

Различните процедури имат различна продължителност и изискват различен брой посещения. Степента на проблема също е определяща за правилното лечение. Правилната манипулация е решение, което дерматологът и пациентът вземат заедно. Тя трябва да съответства както на нуждите и особеностите на тялото, така и на индивидуалната чувствителност. Някои от терапиите предизвикват по-високо ниво на дискомфорт от други, така че няма универсален правилен избор.

Към кого да се обърнем за антицелулитна терапия?

Коя антицелулитна процедура е подходяща за вас?

Обърнете се към висококвалифициран и опитен дерматолог, който ще прецени състоянието ви и ще ви насочи към правилния курс на лечение. Специалистът ще прецени какви манипулации ще подействат най-добре във вашия случай. Той също така ще определи интервала между посещенията и техния брой за оптимални резултати. Имайте предвид, че процедурите са свързани с работа с високотехнологична апаратура, която изисква познания и опит. Не правете компромиси със здравето и красотата си. Запишете си час в DR—DENKOVA DERMATOLOGY, за да се радвате на гладка и стегната кожа без целулит.

Skin? Checked.

Запишете час в DR—DENKOVA DERMATOLOGY!

Планирайте своя годишен скинчек и консултация в клиниките ни. Започнете днес, като запазите час за консултация с експерт.

Запазете час


Д-р Радина Денковаа

Бръчки - Pillar страница

Бръчките са неизбежнен проблем, който застига хората в различна възраст. Гените и начинът на живот влияят на младежкия вид. Въпреки това с правилна нагласа и безупречна грижа, можем да се противопоставим на времето и да се радваме на гладка кожа и сияйно излъчване.

Какво представляват бръчките?

Бръчките са естествени гънки в структурата на кожата. С възрастта организмът произвежда все по-малко колаген и еластин, а дермата изтънява и става по-податлива на увреждане. Първите линии обикновено се появяват около 25-годишна възраст и при жените, и при мъжете. Грижата и превенцията обаче следва да започнат преди това.

Skin? Checked.

Факторите, които влияят на образуването на фини и дълбоки линии, са най-общо механични, химични и физиологични, но всички те са тясно свързани. Механичните са свързани с разтягането и свиването на дадена зона, което структурно променя дермата. Така се образуват мимически бръчици, които са индивидуални за всяко лице.

Химичните фактори идват от нездравословния начин на живот, излагането на замърсяване и употребата на неподходяща козметика, като задълбочават проблемите. Физиологичните са свързани с наследствената предразположеност, производството на колаген и типа кожа. Доскоро нямаше как да повлияем на повечето от факторите, но иновативните технологии сега ни дават възможност да съхраним вида си въпреки предизвикателствата на времето.

Те се появяват първи. Образуват се на местата, където дермата се разтяга или прегъва при определени физиономии.

Започват отстрани на носа и се спускат покрай устата. Макар че се образуват от широки усмивки, всички предпочитаме да ги няма.

Това са вертикалните линии над горната устна. Наричат се още баркод и могат да се появят при всеки човек.

Изглежда като числото 11, изписано между веждите. Появява се при стрес, напрежение и неудовлетворение, които карат човек да включва вежди, с което травмира дермата в областта.

Имате назолабиални бръчки?

Прочетете всичко, което трябва да знаете за тях и как да се справите!

Виж повече

Митове и факти за бръчките

Вижте кои са най-разпространените погрешни представи за бръчките.

Skin? Checked.

Мит №3: Един крем ще ни свърши работа

Един единствен продукт и то случайно избран няма да има ефект нито на превенция, нито на лечение. Anti-age козметиката следва да бъде съобразена с типа кожа, индивидуалните особености, климата и дори начина на живот. Разбира се, освен да изберем правилен крем против бръчки, трябва също и да го нанасяме редовно.

Заличете бръчките! Запишете консултация с дерматолог.

Планирайте своя годишен скинчек и консултация в DR—DENKOVA DERMATOLOGY. Опознайте кожата си и разберете какво може да се направи във вашия случай, за да изчезнат остатъчните несъвършенства.

Запазете час

Има ли рискове при премахване на бръчки?

Рисковете при премахване на бръчки са свързани основно с подлагане на процедури при неспециалисти. Единствено дерматологът може да анализира състоянието ви и да прецени от какво реално се нуждаете и какво ще работи при вас. Извършването на самите процедури също са свързани висока квалификация и опит. Апаратурата и технологиите, които лекарите използват, изискват задълбочени познания. Винаги се обръщайте към утвърдени дерматолози, за да сте спокойни за здравето и красотата си и да се радвате на отлични резултати.

Skin? Checked.

Разберете, коя е най-подходящата за вас процедура!

Планирайте своя годишен скинчек и консултация в DR—DENKOVA DERMATOLOGY! Започнете днес, като запазите час за консултация с експерт.

Запазете час

Вашите данни за контакт:Лазерна епилация през лятото: какво трябва да знаем?

Лазерна епилация

Лазерната епилация е тип обезкосмяване, което, както името показва, използва лазер за отстраняване на космите. С този метод се постигат перманентни резултати. За разлика от останалите начини на премахване на нежеланото окосмяване по лицето и тялото, процедурите с лазер имат траен и необратим ефект.

Какво представлява лазерната епилация?

Специализирана апаратура таргетира космения фоликул със светлинни лъчи. Те преминават през кожата и пигмента в косъма ги абсорбира. Това позволява унищожаване на космите, без вредни последици за тъканите покрай тях.

Какво представлява лазерната епилация

Видовете лазер, които се използват, са александритен, рубинен, ND:YAG и диоден. В клиника Д-р Денкова работим със системите Duetto MT EVO и TRITON. Duetto MT EVO съчетава александритния лазер и ND:YAG. TRITON миксира александритна с диодна технология. Тези системи позволяват прецизно и ефективно третиране, както и по-бърза работа. Това не само дава отлични резултати, а и намалява броя на необходимите процедури. Системите съчетават унищожаването на космените фоликули с охлаждане, което свежда евентуалния дискомфорт до минимум.

Първата лазерна система, която комбинира най-ефективните дължини на енергийната вълна във високорезултатен, индивидуален микс за всеки пациент.

Признат стандарт в лазерната епилация, диодният лазер може да се използва върху различни типове кожа (от светла до тъмна) и да се прилага безопасно през цялата година.

Повече за диодната лазерна епилация тук

Първата лазерна система, която комбинира най-ефективните дължини на енергийната вълна във високорезултатен, индивидуален микс за всеки пациент.

Повече информация за InMode Triton тук

Съвършено гладката кожа е важна за всички – и за жените, и за мъжете, затова търсим най-подходящия и сигурен начин за премахване на нежеланото окосмяване.

Повече за IPL Фотоепилация тук

Диоден, NdYAg или Александритен лазер?

Научи кой е подходящият за теб с първата диагностика за лазерни процедури в клиниката на д-р Денкова

Виж повече

Твоята първа лазерна епилация

Как да се подготвиш, колко процедури трябва да направиш и какъв ефект можеш да очакваш?

Твоята първа лазерна епилация

Нека да започнем с уточнението, че светлинният лъч е насочен към пигмента в косъма, а не в кожата. Затова, колкото по-голям е контрастът между цветовете на кожата и космите, толкова по-успешна е процедурата. С напредването на технологиите се появиха и много повече възможности за качествена и безопасна лазерна епилация при тъмна кожа, тъй като апаратурата е много по-прецизна. Въпреки това, тази манипулация не се извършва скоро след активно излагане на слънце. Съветваме клиентите си да не трупат тен две седмици преди процедурата, както и след нея. Също така, когато дойдете при нас, космите трябва да бъдат отстранени с бръснене, а не отскубнати. Дейността е насочена към самия корен и не трябва да го отстранявате, за да има ефект.

Броят на процедурите зависи от много фактори. Както казахме, всеки човек е различен и се нуждае от различен брой посещения. При отделните части на тялото също има разлики. По принцип, дебелината и цвета на окосмяването са решаващи. Колкото по-плътни и тъмни са косъмчетата, толкова по-малко сесии са нужни, за да изчезнат. Затова зоните като подмишници, интимни части и краката до коляното се обработват най-лесно.

Разбира се, изборът на метод за обезкосмяване е свързан най-вече с резултатите. При лазерната епилация те са трайни. Това обаче зависи от качеството на апаратурата и избора на правилни настройки. Човешкият организъм е индивидуален и при всеки резултатите са различни. Те варират според цвета на кожата, дебелината на космите и хормоналните нива. Този тип обезкосмяване цели да увреди фоликулите, така че космите повече да не израснат. Това се постига без негативни ефекти за кожата, тъй като лъчите преминават през нея, но не се абсорбират от тъканите около косъма.

Къде да си направя лазерна епилация

Както вече споменахме, успешните резултати зависят както от организма, така и от качеството на апаратурата и уменията на специалиста, който работи с нея. Това е причината да държите процедурата да бъде извършена от лекар.

Къде да си направя лазерна епилация

ЗАЩО ДА ИЗБЕРА ЛАЗЕРНА ЕПИЛАЦИЯ ПРИ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТ?

Тук става дума за манипулация, която касае Вашата кожа. Дерматологът ще определи настройките на уреда спрямо особеностите на Вашето тяло и състоянието на кожата Ви. Това означава, че обезкосмяването ще бъде не само ефективно, но и безопасно. Също така, дерматологичните клиники са обект на изключително строг контрол. Затова в тях можете да бъдете спокойни за правилните условия, в които се провежда дейността.

Вижте статията ни “Защо да изберем лазерна епилация в дерматологична клиника”, за да научите още по този въпрос.

Лазерна епилация със супервизия от дерматолог?

Виж още причини да избереш трайно обезкосмяване при медицински специалисти

Прочети статията

Обезкосмяване с лазер
в отделни зони

Кои са най-предпочитаните зони за епилация и има ли разлика между жените и мъжете при избора им?

Всяка зона на тялото се нуждае от различен подход. Като съчетаем това с разликите между хората и начина, по който реагират на този тип обезкосмяване, веднага става ясно, че няма универсален график или начин за извършване на процедурите. На практика можете да третирате всяка една част на тялото си, с изключение на очите и околоочната зона. Някои от най-популярните зони за третиране са:

 • Крака
 • Ръце
 • Интим
 • Горна устна
 • Подмишници

Обезкосмяване с лазер в отделни зони

Раменете и гърбът са предпочитана зона при мъжете. Причината е, че това са труднодостижими области и е почти невъзможно човек да се справи без чужда помощ. При жените изборът е комплексен. Някои предпочитат да обезкосмят частите, които са видими през цялата година. Това важи много често за дамите, които тренират редовно, и при които ръцете и подмишниците са на показ в залата. Други искат да си спестят време и усилия през топлите месеци и да имат гладки крака постоянно. Истината е, че каквито и да са доводите Ви, всяка част на тялото е напълно постижима.

С коя зона ще започнеш?

Научи повече за лазерната епилация в различните зони на тялото

Прочети статията

Има ли рискове?

Преди да предприемете своята процедура за трайно обезкосмяване, трябва да знаете всичко за противопоказанията и нежеланите странични ефекти

Избор на Апаратна процедура

Когато се извършва правилно и от висококвалифициран специалист, тази процедура не крие рискове. Лазерната епилация не е вредна сама по себе си. Тя обаче изисква познанията на дерматолог и модерната техника, налична в добрите клиники. Ако едно от тези условия не е налице, има опасност от изгаряне и пигментации. Това може да стане при:

 • Лъчение, което е неподходящо за нашата кожа и окосмяване;
 • Неправилно охлаждане;
 • Извършване на манипулацията след излагане на слънце.

Както виждате, тези условия са свързани именно с уменията на специалиста за правилна преценка на особеностите на организма и състоянието на кожата. Дори преценката да е правилна, ако операторът не умее да борави с техниката, винаги съществува опасност от изгаряне и пигментации. Затова смеем да кажем, че този тип обезкосмяване е безопасен; опасно е да се доверяваме на некомпетентни лица.

Вижте подробната ни статия за “Рисковете при лазерна епилация”, за да научите повече.

Няма изследвания, които посочват, че този тип премахване на окосмяването е неблагоприятен по време на бременност. Истината обаче е, че не са проведени достатъчно проучвания за категоричен отговор. Не съветваме клиентките си да провеждат сесии, докато са бременни. Причините са две. Първо, в този период има редица промени в чувствителността на кожата. Това може да предизвика по-високо ниво на дискомфорт, отколкото преди и след бременността. Втората причина е свързана с резултатите. Хормоналните нива се променят през тези девет месеца. Окосмяването в различните зони също търпи промени. Това може значително да повлияе на резултатите. Затова съветът ни е да отложите процедурите. Дори вече да сте провели една или повече сесии, не се тревожете. Резултатите ще се запазят и след раждането ще продължите с прогреса.

Проблемът с лазерната епилация през лятото не се състои в самия сезон. Той е свързан с цвета на кожата и контраста между нея и окосмяването. По принцип, колкото по-голям е този контраст, толкова по-бързи и успешни са резултатите. Вече обаче е налична апаратура, която позволява отличен ефект, дори контрастът да е малък. Проблемът с лятото е свързан със самото излагане на слънце. Силно непрепоръчително е да сте с тен и да сте трупали тен две седмици преди процедура. След дадена сесия категорично не трябва да се излагате на слънце също в период от две седмици. С някои зони на тялото това е напълно постижимо. С други, като например ръце и лице, това е практически невъзможно. Подчертаваме, че тези срокове и препоръки не са произволни. Дерматологът или медицинският козметик ще откаже да извърши манипулацията върху зона, която скоро е била подлагана на слънчеви лъчи с цел потъмняване. Това не е произволно решение, а правило, от което зависи Вашето здраве.

 

Има много особености, свързани с процедурите през лятото, които разискваме подробно. Прочетете мнението на експертите, за да сте информирани: Лазерна епилация през лятото: какво трябва да знаем?

Планирай лазерна процедура без риск

като запишеш час за предварителна диагностика за лазерна епилация

Научи повече

Лазерна епилация за мъже

Има ли нещо специфично при обезкосмяването на мъжкото тяло?

Лазерна епилация за мъже

Много господа търсят ефективно решение на проблема с нежеланото окосмяване наравно с дамите. Затова и все повече мъже се възползват от лазерната епилация. Интересно уточнение е, че много от мъжете, които идват при нас, всъщност целят разреждане на космите, а не пълното им премахване. Тази манипулация е изключително подходяща в случая. Най-голям процент от мъжете третират гърдите и корема. Раменете и гърба обаче също са желана зона, тъй като човек трудно може да се справи сам с тях. И понеже, както уточнихме, по-плътните и тъмни косми се обработват най-лесно, при мъжете процедурите са изключително успешни.

Подготвили сме Ви интересни факти по въпроса. Прочетете ги в материала ни “Лазерна епилация за мъже”.

Лазер или фотоепилация?

Кой е по-ефективният метод за трайно обезкосмяване?

Лазер или фотоепилация

Лазерната епилация и фотоепилацията са две различни манипулации според технологията, която използват. Фотоепилацията или IPL (intense pulsed light) изпраща към кожата светлинни лъчи с различна дължина на вълната. Тази светлина е по-разсеяна и по-слаба в сравнение с лъчението на лазера. То от своя страна е прецизно фокусирано и мощно. При него има само една дължина на вълната, която конкретно таргетира косъма. IPL технологията също е насочена самия пигмент, но не може да прецизира лъчението към фоликула. Затова фотоепилацията повлиява не само окосмяването, но и кожната тъкан. При нея важи с много по-голяма сила правилото, че светлата кожа и тъмните косми дават най-добри резултати.

За по-подробна информация, вижте текста ни за разликата между лазерната и фотоепилацията.

Лазерната епилация е ефективен и дълготраен метод за премахване или намаляване на нежеланото окосмяване по лицето и тялото. Тя има почти универсално приложение и с напредването на технологиите става достъпна за все повече хора с различни пигментни особености. Изборът на добра клиника с надеждна апаратура и извършването на манипулацията от дерматолог са ключови за безопасността и отличните резултати. Има редица изисквания, с които специалистът ще се съобрази, за да постигне желания от Вас ефект.

Диоден, NdYAg или Александритен лазер?

Научи кой е подходящият за теб с първата диагностика за лазерни процедури в клиниката на д-р Денкова

Виж повече